Koronavirüs Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Buradasınız

Sev 20 Mart 2020

Çin’de ortaya çıkan ve kısa bir sürede Avrupa başta olmak üzere diğer tüm kıtalara hızla yayılan Koronavirüs salgını, paniği de beraberinde getiriyor. İnsanların evlere kapanmasına neden olan salgın ile ilgili olarak özellikle dijital dünyada yayılan söylentiler ve yanlış bilgiler ise paniğin daha da artmasına ve virüse karşı toplumda doğru olmayan önlemlerin alınmasına neden oluyor.

Koronavirüsten nasıl korunması gerektiğiyle ilgili toplumda doğru olarak bilinen yanlışları sizler için derledik.

 

Yanlış: Koronavirüs sivrisinek ısırığıyla bulaşabilir

Doğru: Koronavirüsün neden olduğu hastalık bir solunum yolu hastalığıdır. Günümüze kadar yapılan araştırmalardan elde edilen verilere göre hastalığın damlacık yoluyla bulaştığı düşünülmektedir. Sivrisinek ısırığıyla bulaşma gibi bir durum söz konusu değildir. Virüs; hasta bireylerden öksürme, hapşırma yoluyla ortaya saçılan damlacıklarla ve hastaların ağız, burun mukozasına temasla bulaşabilir.

Yanlış: Kelle paça çorbası içmek Koronavirüsü önler

Doğru: Şu an için bu iddiayı destekleyecek hiçbir bilimsel veri bulunmamaktadır. Kelle paça çorbası Koronavirüsü önlemez, yalnızca besleyici özelliği vardır.

Yanlış: Tuzlu su gargarası Koronavirüsü önler

Doğru: Tuzlu su ile gargara yaparsam ve burnuma çekersem virüs bana bulaşmaz şeklinde ortaya atılan iddiaların gerçekliğini gösteren bilimsel kanıtlar mevcut değildir. Elleri sık sık yıkamak ve yakın temastan kaçınmak gibi hijyen uygulamaları hastalığa yakalanma olasılığını azaltmaktadır.

Yanlış: Antibiyotikler, Koronavirüsün önlenmesinde ve tedavisinde etkilidir

Doğru: Antibiyotikler yeni Koronavirüsüne yakalanmayı engellemekte ya da hastalığın tedavisinde etkili değildir. Antibiyotikler bakterileri öldürür, virüsleri değil. Gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınılmalı ve Koronavirüsüne karşı henüz etkili bir tedavi bulunmadığı da unutulmamalıdır.

Yanlış: Türk genleri virüsten etkilenmez

Doğru: Türk genleri ve Koronavirüs ilişkili bir deneysel çalışma yapılmadığından, günümüz itibarıyla bu iddiaların gerçekliğini gösteren herhangi bir bilimsel kanıt mevcut değildir. Bu tip yanlış bilgilere itibar edilmemelidir.

Yanlış: Kolonya, Koronavirüsün önlenmesinde etkilidir

Doğru: %70’in altında etil alkol içeren ve aromatik esanslı kolonyaların dezenfektan özelliği çok düşüktür. Dolayısıyla bu özelliklere sahip olmayan kolonyaların kullanımı yarar sağlamamaktadır.

Yanlış: Diyet yapmak vücutta toksinlerin atılmasını sağlayarak virüse karşı direnci artırır

Doğru: Diyet yapmak, bağışıklık sisteminin gücünü düşüreceğinden bu dönemde asla uygulanmamalıdır. Aksine bağışıklık sistemini güçlendirici gıdalar tüketilmeli, düzenli, dengeli ve kaliteli beslenilmelidir.

 

Kaynakça:

https://www.who.int/

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
2 + 15 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.