Popülerleşen Bitkisel Yağ: Aspir Yağı

Buradasınız

Ye-İç 14 Ocak 2019

Geçmişte sıkça kullanılan aspir yağı, bugün piyasadaki en yararlı bitkisel yağlardan biri olarak kabul ediliyor. Bu sayede popülerliği de artıyor. Aspir yağı hakkında bilmeniz gerekenleri mercek altına alıyoruz.

Aspir Yağı Nedir?

“Aspir yağı nedir?” diye merak edenlerdenseniz sizi böyle alalım: Aspir, ince uzun yaprakları ve sarı, turuncu çiçekleri olan bir bitki. Aspir bitkisinin tarihi 4000 yıl öncesine, eski Mısır’a kadar uzanıyor. Bu bitkinin renkli çiçekleri o zamanlar boya olarak kullanılırdı. Günümüzde, özellikle son yıllarda kullanım alanı epey genişledi. Bugün, safran yerine aspir bitkisinin sarı yapraklarını kullananlar bir hayli fazla. Özellikle pirinç pilavını lezzetlendirmesi ve sarı bir renk vermesi için tercih ediliyor. Ayrıca cilt bakımı ve saç bakımında da kullanılıyor. Tabii, bitki tohumlarından elde edilen bitkisel yağlar oldukça değerli olduğu için, bu bitki en çok aspir yağı elde etmek için kullanılıyor.

Sağlığa Faydaları Nedir?

Aspir yağının faydaları saymakla bitmez. Bu yağla ilgili akademik araştırmalar hâlâ devam ederken; her yeni araştırma bu yağın yeni bir faydasını ortaya çıkarıyor. Vücudun düzgün çalışabilmesi için yağlara ihtiyacı var. Bu konuda uzmanlar, daha uzun bir yaşam için kişileri bitkisel yağlara yönlendiriyor. Aspir yağının diğer bitkisel yağlara nazaran daha sağlıklı olduğu çalışmalar tarafından onaylanıyor.

Aspir yağı dengeli bir diyet için oldukça faydalı. Omega-6 yağ asitleri tarafından zengin olan bu besin, vücudun yağ depolamasına değil de, yağ yakmasına yardımcı oluyor. Yemek pişirirken kullanabileceğiniz aspir yağı, kilo vermek için iyi bir tercih olabilir.

Bazı Hastalıkları Düzene Sokabilir

Amerikan Kalp Birliği’ne göre, aspir yağı, iyi yağlar kategorisinde ve doymamış yağ asidi kaynakları bakımından oldukça zengin. Günlük alınan aspir yağı, tip 2 diyabet hastalarının kan şekerini, kolesterolünü ve şeker düzeyini düzenlediği gözlemleniyor. Aynı şekilde, kalp krizi ve felç gibi ölümcül hastalıklar riskini de azaltabilir.

Daha Sağlıklı Bir Pişirme Yağı

Yemek yaparken kullandığınız yağı çok ısıttığınızda, yağdaki yararlı bileşenler tamamen yok olur ve zararlı moleküller serbest kalır. Bu da vücudunuz için tehlike oluşturabilecek bir durum. Bu yüzden, yemek yaparken kullanacağınız yağın, yüksek duman noktasına sahip olmasına, yani yüksek sıcaklıklara uygun olmasına dikkat etmelisiniz.

Yüksek ısıya uygun yemeklik bir yağ arıyorsanız, aspir yağı sizin için doğru tercih. Kanola yağı, mısır yağı, zeytinyağı ve susam yağı ve birçok alternatif bitkisel yağa göre, aspir yağı daha yüksek duman noktasına sahiptir. Ayrıca nötr bir tada sahip olmasıyla da birçok tarif için ideal bir seçim olabilir.

Saç ve Cilt İçin Aspir Yağı

Bazı kişiler aspir yağını, vücut yağı olarak da kullanıyor. Çünkü aspir yağı faydaları cilt için de geçerli. Aspir yağı, nemlendirici etkisinden dolayı belirli cilt bakım ve kozmetik ürünlerinde kullanılıyor. Bu yağ ile cildinize daha yumuşak ve daha pürüzsüz bir görünüm kazandırabilirsiniz. Ayrıca araştırmalar aspir yağının antioksidan yararlarının yanında ağrı kesici etkisinin de olduğunu söylüyor.

Aspir yağı, içeriğinde saç derisi ve saç için oldukça yararlı olan asitleri bulundurur. Bu yararlı asitler saç derisindeki dolaşımı artırır. Böylece saçlarınız hızla uzamasına ve güçlenmesine de yardımcı olur. Saçlarınızın parlak ve canlı gözükmesini de destekler.

Referanslar

https://www.healthline.com/nutrition/cla-safflower-oil

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-96/safflower

https://www.organicfacts.net/health-benefits/oils/safflower-oil.html

https://www.thehealthyhomeeconomist.com/safflower-oil/

https://articles.mercola.com/herbal-oils/safflower-oil.aspx

https://www.healthline.com/health/safflower-oil-for-skin#oil-types

https://www.healthline.com/health/safflower-oil-healthy-cooking-oil

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
10 + 5 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.