İçeriğinde En Çok Lif Bulunduran 10 Gıda

Buradasınız

Ye-İç 29 Kasım 2017

Sağlık açısından taşıdıkları sayısız faydalarıyla günlük beslenmemiz için çok büyük önem taşıyan lifli gıdalar, lezzetleriyle de sofralarımızı şenlendirmeye devam ediyor. Toplum içerisinde her ne kadar çok fazla tüketilmeseler de, lifli gıdalar düzenli ve sağlıklı bir beslenme düzeni için de vazgeçilmezler. İşte faydalarını duyduktan sonra mutfağınızda daha fazla yer vereceğiniz 10 önemli lifli gıda…

Bulgur

Türk sofralarının vazgeçilmez besinlerinden biri olan bulgur, içerdiği lif oranı ile de önemli bir besin kaynağı olarak listemizin ilk sırasında yer alıyor. 2 yemek kaşığı bulgurda yaklaşık olarak 3,5 gram lif bulunuyor. İyi kolesterol olarak da bilinen LDL oranını artırdığı da bilinen bulgur, kalp hastalıkları için de önemli bir besin.

Mercimek

Bir diğer baş tacımız olan besin maddesi de mercimek kuşkusuz. Yüksek oranda protein, demir, fosfor gibi sağlığımız için çok önemli besinleri içeren mercimek, lif oranı ile de hem uzun süre bizi tok tutmaya hem de düzenli beslenmemize katkıda bulunuyor. Doktorlar özellikle hamileler ve karaciğer rahatsızlıkları olanların bol bol mercimek tüketmelerini öneriyor.

Brokoli

Sofralarımıza sonradan girse de çok sevilen ve farklı pişiriliş türleri ile de bir lezzet kaynağı olan brokoli, suda çözülemeyen lifli gıdalar kapsamı içerisinde yer alıyor. 4 yemek kaşığı brokolide yaklaşık olarak 4,4 gram kadar lif bulunuyor Bu da mideniz ve sağlığınız için brokoliyi çok önemli bir besin maddesi haline getiriyor.

Armut

Lifli gıdalar içerisinde meyve kategorisinde başı çekenler arasında armudu sayabiliriz. Özellikle elma gibi kabuğuyla tüketildiğinde son derece önemli bir lif kaynağı olan armut, C ve K vitaminleri açısından da son derece zengindir. Ortalama olarak büyük boy bir armudun içerisinde 9,9 gram kadar lif bulunur. Armut, kalp hastalıkları için çok önemli bir besin olan Omega 6 açısından da önemli bir kaynaktır.

Yulaf

Tahıllar arasında lif denildiğinde akla gelen ilk besinlerden biri yulaftır. Özellikle kahvaltıda sıkça kullanılan ve farklı tarzda tüketim biçimleri olan yulaf, 4 yemek kaşığında 2 gram kadar lif barındırır. Yulaf ayrıca uzun süre tok kalınmasını da sağlar ve kilo kontrolünde önemli bir yardımcıdır.

Enginar

Yüksek orandaki antioksidan içeriğiyle sağlıklı ve bir o kadar da lezzetli olan enginar iyi bir lif kaynağı olarak sayılabilir. 1 adet orta boy enginarda 10.3 gram lif bulunur. Potasyum, magnezyum gibi farklı birkaç besin öğesini de sıkça barından enginar, mide dostudur denebilir.

Bezelye

Yine Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan bezelye, suda çözülemeyen bir lif kaynağıdır. Bir kasesinde 16,3 gram kadar lif bulunur. Bezelye, Omega3 ve Omega6 açısından da oldukça zengindir.

Üzüm

Meyve kategorisindeki bir diğer besinimiz ise yaz aylarının en tatlılarından üzüm. Bir avuç olgun üzümün içerisinde 10 gram kadar lif bulunduğu biliniyor. Yüksek oranda şeker barındırdığı için çok fazla tüketilmesi önerilmese de özellikle kabuğundaki lif oranı ile üzüm de iyi bir kaynak olarak gösteriliyor.

Soğan

Hemen hemen birçok yemeğin içerisinde ana pişirim malzemesi olarak bulunan ve bunun yanında ham olarak da çok sık tükettiğimiz soğan da iyi bir lif kaynağıdır. Orta büyüklükteki bir çiğ soğan (110 gram) 44 kalori içeriyor ve 2 gramlık lif içeriğiyle günlük lif ihtiyacının %7’sini karşılıyor.

Badem

Verdiği enerji, tadı ve farklı kullanım alanları ile badem de kuruyemişler içerisinde en fazla oranda lif barındıran besinlerden biridir. Badem karbonhidrat, protein, doymamış yağ, lif, fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum açısından son derece zengindir. Yüksek enerjisi ile fazla tüketildiğinde kilo sorununa neden olabilecek bademin 100 gramında 12 gram lif bulunmaktadır.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
3 + 1 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.