Glutensiz Beslenmek Nedir?

Buradasınız

Yıllardır sağlıklı beslenme adına duymadığımız okumadığımız hatta uygulamadığımız yöntem kalmadı galiba. Dukan diyeti, alkali beslenme, kan grubuna göre beslenme, 500 kalorilik diyetler, Angelina Jolie diyeti, Victoria Beckham diyeti derken kendimizi değişik bir sistemin içinde buluverdik. Tüm bunların yanında birçoğumuz doktora gidip kendine has bir diyet uygulamaya hep üşendi. Türk milleti olarak başkasının uyguladığını uygulamak ya da kullandığı ilacı kullanmak bizim ata sporumuz haline geldi. Bununla gurur duyanlar, bana bir şey olmaz diyenler, boşverenler ve üşenenler hala bildiğini okumaya devam ediyor.

Son dönemde tüm bu diyetsel olgulara bir de Glutensiz Beslenme eklendi. Ne olduğunu bilmeden sadece glutensiz ürünlerle beslenenlerin, yediğinin içeriğini bilmeden, bilinçsizce “ben glutensiz besleniyorum” diyenlerin ve hatta glutensiz beslenmeyi bir diyet olarak görüp uygulamaya çalışanların sayısı gün geçtikçe artıyor.
Öncelikle şunu belirteyim; Glutensiz beslenmek kilo vermenize yardımcı olacak bir diyet türü değil maalesef. Alkali beslenerek diyet yapabilir hatta kilo verebilirsiniz ama glutensiz beslenerek diyet yaptığınızı düşünmek oldukça yanlış bir düşünce olacaktır.

Gluten Nedir?

Gluten, buğday, arpa, yulaf vb. tahıl gurubunda bulunan bir protein türü. Vücudunuzun glutene karşı duyarlılığı varsa eğer bu proteini sindirmekte zorluk yaşar ve bazı fizyolojik hatta psikolojik sorunlarla karşılaşırsınız. Bunlardan bazıları anemi, sindirim problemleri, bağırsak sorunları, kronik yorgunluk, depresyon halleri, vücudun bazı bölgelerinde kızarıklıklar ve gene vücudun bazı bölgelerinde pütür pütür duran minik kabarmalar olabilir. İşin kötü tarafı çoğu insan sindirim problemi yaşarken ve doktordan doktora koşarken gluten duyarlılığının farkında olmuyor. Hatta doktorlar bile bunun farkında olmuyor. Öyle ki bunun anlaşılması için ya yaklaşık 3-5 ay sürecek bir glutensiz dönem geçirmeniz ya da biyopsi yaptırmanız gerekebiliyor.

Ben gluten duyarlılığına sahip olduğumu bundan yaklaşık 1 yıl kadar önce öğrendim. Biyopsi yaptırmadım. 4 ay kadar glutensiz beslendim. Ekmek, makarna, şeker, kahve karışımları, bulgur, yulaf, un, pastalar, tatlılar, normal süt ve yoğurtlar, çikolatalar ve diğer abur cubur ne varsa çıkardım hayatımdan. 4 ay sonra tüm bunlardan tekrar yemeye başladığımda kronik yorgunluk ve halsizlik yaşadım. Sindirim sorunlarım başladı. Glutenli ürün tükettiğimde midem ağrıyordu. Bağırsak problemleri de cabası. Bu şekilde ancak 1 hafta dayanabildim. Şu an glutensiz besleniyorum. %100 emin olmamakla beraber gluten duyarlılığımın olduğunun farkına vardım diyebilirim.

Peki glutensiz nasıl besleneceğiz ne yiyeceğiz diyenler?

Öncelikle ben makarnadan ekmekten mısır gevreklerinden ve hatta abur cuburdan vazgeçemem diyorsanız  büyük marketlerde glutensiz ürünlerin satıldığı reyonlar var. Mısır unu ve pirinç unu serbest olduğu için mısır unundan yapılmış bir makarnayı laktozsuz (peynir, süt ve yoğurtta bulunur) bir yoğurt ile gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Ya da sabah kahvaltınızda glutensiz mısır gevreği de tüketebilirsiniz.

Daha önce de belirttiğim gibi, büyük marketlerin glutensiz ürün reyonlarında glutensiz makarna, süt, peynir ve yoğurt ürünleri bulabilirsiniz. Bu arada artık dışarıda pek çok restoranın glutensiz yemek menüsü mevcut. Bunlardan rahatlıkla faydalanabilirsiniz.

Özellikle bir dip not olarak belirtmek isterim: Bu yazıyı, okuduklarım ve yaptığım araştırmalar sonucu edindiğim bilgiler doğrultusunda yazdım. Herhangi bir doktorla ya da bir çölyak hastası ile konuşmadım. Ayrıca bir önemli ayrıntı da; ciddi derecede ya da önemli sayılabilecek düzeyde gluten duyarlılığınız olabilir. Ciddi sağlık sorunları yaşıyorsanız sadece internet üzerinden ya da kulaktan dolma bilgilerle değil, uzman bir hekim kontrolünde tedavi olmanız gerekir.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
10 + 4 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.