Mevsimlere Göre Beslenme Alışkanlıkları

Buradasınız

Ye-İç 02 Mayıs 2017

dengeli beslenme

Vücudumuzun mevsimlerle birlikte değişiklik gösterebilen bir yapısı vardır. Beslenme düzeni de bu değişikliğe ayak uydurarak mevsim ile arasındaki bağı her zaman korur. Vücudumuzu dinlediğimizde onun isteklerini de anlamaya çalışırız, o da bize ihtiyacı olan besinleri söylemeye başlar. Bilimsel olarak bunun açıklaması, hava koşullarına uyum sağlamaya çalışan vücudun,  havanın değişmesiyle birlikte yeni bir uyum sürecine girmesinden geçer.  Örnek olarak; kış mevsiminde,  derimiz ve altında bulunan damarlar hacmen küçülür ve büzülür. Bu da vücudun ısı kaybını engellemek için oluşturduğu bir savunma şeklidir. Bu toparlanma esnasında damarların daralması nedeniyle tüm vücuttaki kan beyin, kalp, böbrekler ve diğer organlarda yoğunlaşmaktadır. Havaların ısınmasıyla bu durum tersine dönmeye başlar; damarlar genişler ve organlarda yoğunlaşmış olan kan kütleleri tüm vücuda daha homojen olarak ve daha süratle yayılmaya başlar.

düzenli beslenme

Yazın renklenen pazar tezgâhlarını severiz, mesela domatesin en kırmızısı heyecanla bekleriz, yeşil eriği, rokayı, turuncu kayısıyı, kıpkırmızı kirazı tezgahta görür görmez alırız. Yaprakların sarıya çaldığı sonbaharda ise, yediklerimizin renkleri de mevsimin depresif yapısına ayak uydurur. Sarı ayvalar,  turuncu mandalinalar ve daha niceleri… Bazı dönemlerde duygusal olarak depresif modda olunca bir koca hamburger, bir kase çorbaya tercih edilebilir. Veya baharın gelişiyle içimizde oluşan coşkuyla sofralarımız da aynı oranda renklenip canlanabilir.

Sonuç olarak mevsimler beslenme düzenimizde çok büyük bir rol oynar. Bu nedenle yemek pişirirken, her zaman vücudumuza kulak vermeliyiz.  Hem onu dinlemeyi hem de çevremizi dinlemeyi öğrenmek bizi sağlıklı beslenmeye yönlendirecektir. Mevsimler bizlere doğal bir çeşitlilik kaynağı sunmaktadır. Mevsim değişikliğiyle gelen besin değişimleri doğal bir denge oluşabilmesi, yaşam biçimleri ve kaynakların korunması açısından da önemlidir.

düzenli beslenme

BESLENMEDE DENGE SAĞLAMAK İÇİN
-İşlenmiş ürünlerden mümkün olduğunca kaçınılmalı, besinlerin her zaman taze ve doğal olanları tercih edilmeli.
-Meyve ve sebze çeşitliliğine beslenmede yer verilmeli.
-Bilinçli alışveriş yapmaya özen gösterilmeli. Meyve sebze takvimi kontrol edilmeli

-Meyve ve sebzeleri en taze hallerinde tüketmeye özen gösterilmeli. Buzdolabında beklediğinde besin değerlerinin azalacağı unutulmamalı.

ilkbahar yiyecekleri

İLKBAHAR
Ağaçların tekrar yeşermesinden, bitkilerin tomurcuklanmasına, hepimizin yenilendiği ilkbahar bizi ümitlendiren bir mevsimdir. Hava yavaş yavaş ısınmaya başlar en sevdiğimiz meyveler tekrar ortaya çıkar. Hepimiz heyecanla yeşil eriği bekleriz, çilek çıktı mı diye düşünürüz. Enginarlar, baklalar ile hafif ve zeytinyağlı yemeklere geçiş yaparız.

kış yiyecekleri

KIŞ
Bazen kar beyaz örtüye bürünüp bizi sevindiren kış mevsimi kimi zaman içimizi de titretir. Böyle günlerde bir bardak ıhlamur içimizi ıstır. C vitamini önemini tekrar kazanır, portakal, mandalina, limon, greyfurt bolca tüketilir. Toprakta yetişen sebzeler kalbimizi  çalmayı başarır. Soframızda pancar, turp, havuç ve kerevize yer veririz.

yaz yiyecekleri

YAZ
Hepimizin içinin ısındığı bol d vitamini aldığımız, iyileştiğimiz mevsimdir yaz… Meyvenin ve sebzenin en güzelini tazgahlarda görürüz. Bal gibi şeftali, yemyeşil erik, kiraz, malta eriği ve daha niceleri bizi karşılar. Kasa kasa yaz domatesi alıp kışlık domates hazırlığına girişiriz. Biberin en lezzetlisini buluruz, patatesin en tazesini ararız. Besine ve tazeliğe doyarız.

sonbahar yiyecekleri

SONBAHAR
Yapraklar dökülür, kazaklar çıkar, depresyon mevsimi gelir çatar… Hemen içimizi ısıtsın diye çorbalar kaynar, çaylar hazırlanır. Ama mürdüm eriğinin son demlerini yakalarız, balkabağının en güzeli çıkar, mesela ıspanak alırız ki kışa güçlü hazırlanalım. Mandalinalar turuncu turuncu görünmeye başlar. Limon çiçeklerinin kokusu gelir burnumuza.Sonbahar mükemmel doğa döngüsünün en sonu… Bitince yerini kışa bırakır ve aynı döngü her seferinde bizi yeniden sarar.

 

 

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
4 + 15 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.