Sağlığınız İçin En Faydalı Çaylar

Buradasınız

Ye-İç 26 Haziran 2018

Çay hiç kuşkusuz dünyanın en çok tercih edilen içecekleri arasında. Kısa bir zaman öncesinde kadar ülkemizde siyah çay haricinde farklı çaylar içilmezken, şimdi hemen her yerde yeni ve faydalı çaylar duyuyoruz. Fazla tüketilmediği taktirde sağlığa olumlu etkileri de bulunan bu bitki çaylarını araştırdık...

Son Yıllarda Çokça Tercih Edilen Yeşil Çay

Yeşil çay, çay yapraklarının oksitlenme sürecine bırakılmadan yaprakların kurutulmasıyla hazırlanıyor. Siyah çay gibi fazla işlemden geçmediğinden antioksidan oranı açısından daha zengin. Motivasyon ve odaklanma sorunu yaşıyorsanız yeşil çay içebilirsiniz. Çünkü yeşil çayın içinde bulunan kafein zihinsel uyanıklığa yardımcı oluyor. Ayrıca kalp ve şeker hastalıklarına yakalanmamak için de bir fincan yeşil çay tüketebilirsiniz. Yapılan birtakım çalışmalar yeşil çayın kanseri riskini azaltabileceği yönünde bilgiler sunsa da Ulusal Kanser Enstitüsü bu araştırmalardan tam olarak istenen sonuçların alınmadığını söylüyor. Siz yine de Kansere İnat Yaşasın Hayat Sigortası yaptırarak geleceğinizi güvence altına almayı ihmal etmeyin.

Uzak Doğu’nun Geleneksel Oolong Çayı

Oolong çayının hazırlanışı siyah ve yeşil çaydan farklı. Çay bitkisi toplandıktan sonra yapraklar siyah çaya göre daha az oksitleniyor. Oolong çayının içinde bulunan çeşitli karışımlar bağırsak sağlığından kemik ve kalp rahatsızlıklarına, ağız ve diş sağlığından kilo vermeye yardımcı birçok etkiyi barındırıyor.

Olgunlaşmamış Çay Yapraklarından Elde Edilen Beyaz Çay

Çay yaprakları olgunlaşmadan, tam açılmadan toplanıyor. Genç çay yaprakları ve tomurcukları kurutularak beyaz çay hazırlanıyor. Yapraklar toplanırken, üzerleri beyaz tüylerle kaplı olduğundan bu çaya beyaz çay adı veriliyor. Yeşil çayın içeriğine çok benzeyen beyaz çay da çok faydalı çaylar arasında.

Japonya’dan Kopup Gelen Matcha Çayı

Matcha, yeşil toz halinde bir çay çeşidi olduğu için yeşil çaya çok benziyor. Yeşil çay gibi içerisinde antioksidan bileşikler bulunuyor. Çok az matchayı sıcak suyla çırparak içime hazırlıyorsunuz. Matcha tek başına tüketildiği gibi latte ve smoothielerde de kullanıyor. Bu tarz kullanımlarda şeker oranı artacağından dikkat etmeniz fayda var.

Rengiyle Cezbeden Ebegümeci Çayı

Tropikal bölgelerde yetişen ebegümeci bitkisinin ekşimsi ve keskin bir tadı var. Antioksidan özelliğine sahip bu bitkinin çayı, hipertansiyon rahatsızlığı yaşayan yetişkin kişilere tavsiye ediliyor. Ebegümeci çayı, kan basıncının düşürülmesine de yardımcı oluyor.  

Kırmızı Çay: Rooibos

Rooibos, Güney Afrika bölgesinde yetiştirilen ve baklagil ailesinden gelen bir bitki türü. Kırmızı çay adıyla da bilinen rooibos’un içinde kafein bulunmuyor. Antioksidan bakımından ise son derece zengin. Yapılan klinik bir çalışma rooibos çayının kandaki antioksidan oranını yükselttiğini, kolesterolü ise düşürdüğünü ortaya koyuyor.

Papatyadan Sadece Fal Bakılmaz Çayda Yapılır

Papatya çayı halk arasında kaygı bozukluğu ve uyku problemleri için kullanılan adeta geleneksel bir ilaçtır. Siniri bozulan veya gergin bir kişiye rahatlaması için yapılır. Papatya çayı, papatya bitkisinin ufak çiçeklerinden yapılıyor. Papatya çayı ayrıca mide rahatsızlıklarıyla ishale iyi gelir. Stresinizi azaltacak ve rahatlamanızı sağlayacak bir fincan papatya çayına ne dersiniz?

Alışkın Olduğumuz Bitki Nane

Kışın şifayı kapanların çok yakından bildiği, hemen herkesin tattığı nanenin çayı da yapılıyor. Nane kurtarıcı bir bitki adeta. Çayı ise kış aylarında vücut ısısını artırırken, yaz aylarında ise düşürüyor. Nane çayını hem sıcak hem de soğuk ve buzlu tüketmek mümkün. Nane yapraklarında bulunan yağ; mide bulantısı, hazımsızlık ve hassas bağırsak sendromu denen sosyal hayatı olumsuz etkileyen bağırsak rahatsızlığını iyi geliyor.

Ve Tabii Ki Vazgeçilmezimiz Siyah Çay

Siyah çayı ortaya çıkarmak için çay bitkisinin yaprakları kurumaya ve solmaya bırakılıyor. Kurumaya bırakılan bu yapraklar oksitlendikçe kararmaya ve kendine has kokusunu oluşturmaya başlıyor. Antioksidan etkili siyah çay içmenin diyabet geliştirme riskini azaltabileceği yönünde de veriler bulunuyor.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
1 + 9 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.