Ekmek Severlere: Hangi Ekmeği Tüketmeli?

Buradasınız

Ye-İç 16 Temmuz 2016

Milletçe beslenme alışkanlığımızda ekmeğin büyük bir yeri olduğu su götürmez bir gerçek. Madem ki ekmekten vazgeçemiyoruz, hangisinin ne faydası var bilelim, ona göre tüketelim...

Kepek Ekmeği

Diyet listelerinde beyaz ekmek yerine çoğunlukla kepek ekmek önerildiği için pek çok kişi daha az kaloriye sahip olduğunu zanneder. Oysa ki bu iki ekmeğin kalorileri neredeyse eşittir. Ama kepek ekmeğin önerilmesinin sebebi, iştahı azaltması ve bağırsakları harekete geçirmesi. Bu nedenle de kilo vermeye destek olması. Kepek ekmeğinin öne çıkan bir faydası daha var: O da kadınlarda meme ve rahim kanserini önlemede yardımcı bir gıda olması.

Tam Buğday Ekmeği

Tam buğday ekmeği, adı üzerinde buğdayın bütün olarak öğütülmesiyle elde edilen undan yapılıyor. Yani klasik beyaz un yapımında kullanılan endosperm’in yanı sıra budayın kabuğu (kepek) ve  buğdayın çekirdeği rüşeym (B1, B6, folik asit, lif bakımından zengin) de tam buğday ekmeğinde yer alıyor. Hal böyle olunca tam buğday ekmeği tükettiğinizde sindirim yavaşlıyor, vücutta uzun süreli enerji tüketimi oluyor. Diğer önemli faydaları, kabızlığın önüne geçmesi, diyabet, felç, kalp hastalıkları, hatta astım riskini bile farklı oranlarda düşürmesi.

Çavdar Ekmeği

Çavdar ekmeğinin iki önemli özelliği var. Birincisi besin değerinin yüksek olması. Protein, potasyum, kalsiyum, folik asit, demir, fosfor ve B1 vitamini içerdiği için kötü kolesterolü düşürme, kalp hastalıklarını azaltma etkisine sahip. Zengin lif içeriği de bağırsakların çalışmasında etkili ve uzun süre tokluk hissi sağlıyor. Öte yandan az işlenmiş tahıla sahip olduğundan kan şekerini istenen düzeyde tutuyor. Bu da vücudun fazladan yağ depolamasına engel oluyor.

Beyaz Ekmek

Evet tadını çok seviyoruz ama üzülerek söylüyoruz ki beyaz ekmeğin neredeyse hiçbir besleyici özelliği bulunmuyor. Buğdayın içindeki tüm besin değerleri kabuğunda ve çekirdeğinde olduğu için beyaz ekmek yediğimizde, midemizi ve bağırsaklarımızı boşuna çalıştırmış oluyoruz. Ayrıca glüten, nişasta ve şeker içerdiği için kalp damar hastalıklarına, şeker hastalığına veya yüksek tansiyona davetiye çıkarıyoruz. Kısacası uzak durulması gereken üç beyazdan biri diye boşuna dememişler, beyaz una. Mümkün olduğunca az tüketmekte fayda var.

Mısır Ekmeği

Mısır tanelerinin öğütülmesiyle elde edilen undan yapılan mısır ekmeği, bol miktarda lif barındırdığı için kolesterole ve kalbe iyi geliyor. İçerdiği magnezyum bağırsaklara, B12 ve folik asitler de demir eksikliği çekenlere oldukça faydalı. Tabii bu noktada rafine (işlenmiş) mısırdan elde edilen mısır ununda bulunan vitamin ve minerallerin organik mısır unundakilere göre az olduğunu belirtmekte fayda var.

 

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
1 + 1 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.