Aşırı Protein Tüketmenin Verdiği Zararlar

Buradasınız

Ye-İç 12 Ekim 2017

Hem kilo vermek hem de vücudun kas miktarını artırmak ve sağlık için protein ağırlıklı beslenmenin gerekliliği onlarca yıldır ön planda. Ancak tıpkı her şey gibi fazla proteinin zararları da var. Çünkü yüksek proteinden oluşan diyet listeleri kasların en önemli enerji kaynaklarından biri olan karbonhidratın gözden kaçmasına neden olabiliyor.

1. Yaşlanma Hızını Artırıyor

Dünyanın en sağlıklı, fit, mutlu ve uzun ömürlü insanlarının yaşadığı bölgelere bakarsanız, bu kişilerin hayvansal protein ağırlıklı beslenmediklerini fark edebilirsiniz. Genç ve güzel görünmek, cildinizin parlaklığıyla esnekliğini uzun yıllar korumak istiyorsanız diyetinizde daha çok sebze, meyve ve kuru bakliyata yer vermelisiniz. Günlük protein tüketiminizi %15’ten yukarıya çıkarmamalısınız.

2. Kanser Riskini Artırıyor

İsviçre’de yapılan uzun soluklu bir araştırmaya göre fazla proteinin zararları arasında kanser riskinin artırması da yer alıyor. Özellikle 50’li yaşlardan sonra aşırı protein tüketimi ölüm oranını %75 civarında artırmanın yanı sıra kansere yakalanma riskini de 4 kat fazlalaştırıyor.

Ancak kanser pek çok değişkeni içinde barındıran ciddi bir hastalık olduğu için yalnızca protein tüketimini sınırlandırmak çok mükemmel bir korunma yöntemi değil. Bu nedenle Kansere İnat Yaşasın Hayat Sigortası yaptırarak kendinizi kötü günlere karşı maddi güvence altına alabilir, QNB Sigorta Ayrıcalıklar Kulübü’ne ücretsiz üye olarak spor, sigara bırakma ve beslenme danışmanlığı gibi hizmetlerden %40’a varan indirimlerle faydalanabilirsiniz.

3. Kemik Erimesini Artırıyor

Fazla proteinin zararları arasında kemik erimesi gibi akla gelmesi çok güç olan hastalıklar da var. Özellikle belli bir yaştan sonra herkesin duyarlı olması gereken kemik erimesi, tahmin edildiğinden çok daha ciddi bir sağlık problemi. Protein kan dolaşımındaki asit oranını artırıyor, vücut da asit oranını nötrlemek için kemiklerdeki kalsiyumu kullanmaya başlıyor. Hal böyle olunca erken yaşta bile osteoporoz riski ortaya çıkıyor

4. Depresyon Riskini Artırıyor

Bağırsaklarda sağlık açısından çok önemli olan probiyotik bakteriler yer alıyor. Mutluluk hormonu olan serotoninin de çok büyük bir kısmı bağırsaklarda salgılanıyor. Bu nedenle ruhsal durumun bağırsak sağlığıyla yakından ilişkisi var. Eğer gerekenden fazla protein tüketirseniz bağırsaklarınızdaki yararlı bakterileri azaltabilirsiniz. Bu durumun doğal bir sonucu olarak da depresyona daha meyilli olabilirsiniz.

5. Karbonhidrat Açlığına Neden Olabiliyor

Yapılan çalışmalar azalttığınız besinlere karşı vücudun zaman içinde hassaslaşabileceğini ve o besine karşı kontrolünüzü kaybedebileceğinize işaret ediyor. Yani protein ağırlıklı diyetler her ne kadar başlarda kiloyu azaltıp kas miktarını artırsa da çok uzun süreler uygulanmamalı. Aksi halde kaybedilen kilolar aynı hızda geri alınabilir…

6. Böbrek Hastalıklarını Tetikliyor

Fazla proteinin zararları arasında böbrek hastalıkları da yer alıyor. Çünkü aşırı protein tüketimi vücudun asit-baz dengesine zarar vererek fazla miktarda ürat, fosfat ve kalsiyum atılımına sebep oluyor. Bu nedenle de böbrek taşı ve böbrek yetmezliği gibi hastalıklara daha yatkın oluyorsunuz.

7. Kolonu Olumsuz Etkiliyor

Aşırı protein tüketimi sindirim sisteminin dengesini bozuyor, gaz, kabızlık, faydalı bakterilerin azalması gibi problemlere neden oluyor. Hatta kontrolsüzce protein tüketmek kolon kanserine giden süreci bile başlatabiliyor.

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
2 + 9 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.