Olumsuz Duygularla Baş Etmenin Yolları

Buradasınız

Yaşa 08 Ağustos 2016

Son günlerde ülkemizde yaşanan olaylar sebebiyle bizleri derinden etkileyen sarsıcı günler geçiyoruz. Sosyal medyadan takip ettiğimiz haberler, sosyal çevremizden edindiğimiz bilgiler ve özellikle olayların geliştiği ilk saatlerde, yaşadığımız kaygılı ve endişeli duygular hepimizin psikolojisini olumsuz yönde etkiliyor. Normal yaşantımızın içinde hissettiğimiz olumsuz duyguları bugünlerde daha etkili yaşıyoruz. Her söyleme, her davranışa karşı aşırı hassasız. Bedenimiz gergin ve tetikte. Kendimizi yoğun güvensizlik, tedirginlik, mutsuzluk, korku ve kaygı içinde hissediyoruz. Hatta çoğumuz bugünlerde sisli bir havada yürümeye hatta koşmaya çalışıyormuş gibi hissediyoruz.

Yaşadıklarımız ve hala yaşamakta olduğumuz olaylar ve görüntüler çok anlamlı ve unutulmaz. Bunların karşısında hissettiğimiz tüm duygular çok doğal ve normal. Unutulmaması gereken şu ki; her olumsuz duygunun içinde ne kadar uzun süre kalınırsa, o olumsuz duygu kişi için çok doğal bir hal alır. Hedef olumsuz duyguları olumlu duygulara dönüştürmek ve bunu çevremize yayabilmektir.

Bugünlerde kendimizi iyi hissetmek için neler yapabiliriz?

  • Gündemi takip ederken olayların içinde kaybolmayın.

Günlük rutininizi bozmadan hayatınızın akışınızı sağlamaya çalışın. Akışın bozulmaması psikolojik dengenizi ve kontrol duygunuzu destekleyecektir.

  • Ailenizle daha çok vakit geçirin.

Ailece geçirdiğiniz zamanı artırın. Örneğin birlikte yemek yapın, odanızı toplayın, aile bireylerinin hepsinin katıldığı kutu oyunlarını oynayın. Çocuğunuza zaman ayırın ve yaşanan olaylar ile ilgili soru sorduğunda yaşına uygun yanıtlar vermeye çalışın.

  • Çocukların da ebeveynlerin yaşadığı duyguları hissettiğini unutmayın.

Çocuğunuzun yanında verdiğiniz tepkiler böyle zamanlarda daha da önemlidir. Aşırı tepkilerden ve davranışlardan uzak durun. Çocukları mümkün olduğunca sosyal medyadaki haberlerden uzak tutmaya çalışın. Televizyon, bigisayar ve telefon ile geçirdikleri zamanı en aza indirin. Siz de çocuğunuzun yanında devamlı haberleri dinlemeyin.

  • Yaşadığınız her şeyi paylaşın.

Yaşadıklarınızı abartmadan anlatın ve rahatlayın. Hayatınızın merkezine yaşananları koymayın. Aileniz ve arkadaşlarınız ile sosyalleşin. Sürekli ve devamlı yaşanan olayları konuşmayın.

  • Gereğinden fazla olumsuz haber ve yorum dinlemeyin.

İzlediğiniz, okuduğunuz ve dinlediğiniz haberler stres ve kaygı düzeyinizi yükseltmesin. Kaygılanmaya başladığınızı hissettiğiniz an ortamdan uzaklaşın. Kendinize minik molalar verin. 

  • Bugünlerin geçeceğini sık sık kendinize hatırlatın.

Olaylar bu kadar yoğunken hiçbir şey olmamış gibi hareket etmek zor olacaktır. Olumlamalar yaparak kendinizi rahatlatın. Bu durumun geçici bir süreç olduğunu kendi konfor alanınızda olduğunuzu düşünün.

  • Sevdiklerinizle tartışmayın.

Farklı görüşlerde ya da bakış açılarında olduğunuz sevdiklerinizle tartışmayın. Herkesin bireysel görüşüne saygı duyun. Size uymuyorsa onun frekansından uzaklaşın.

  • Konuştuğunuz kelimeleri seçin.

Olumsuz ve frekansı düşük kelimelerden uzak durmaya çalışın. Örneğin savaş, kin, nefret gibi. Unutmayın ne kadar fazla olumsuz kelime söylerseniz o kadar çok olumlu durumları kendiniz için engellemiş olursunuz. İfadeler açık, net ve olumlu olmalıdır.

  • Olumsuzluklar üzerine odaklanmayın.

Asıl odaklanmanız gereken kendinize olan güveniniz ve kendinizden eminliğinizdir. Psikolojimizi iyileştirmek ve sağlamlaştırmak istiyorsak olumsuz olaylardan bile kendimiz için olumlu sonuçlar çıkartmamız gerekir.

  • Spor yapın.

Günlük yaşamın içinde üstünüze aldığımız negatif enerjileri fiziksel aktivite ile bedeninizden uzaklaştırabilirsiniz. Açık havada yürüyüş, bisiklete binme, koşu alternatifler arasında.

  • Doğada vakit geçirin.

Toprakla, bitkiyle, bahçeyle ve su ile uğraşın. En olmadı çıplak ayak ile toprağa bile bassanız vücudunuzun enerjisi değişecektir.

  • Nefesinize odaklanın.

Her gün 10 dakika (yapabilirseniz açık havada) nefesinize odaklanın. Sevdiğiniz renkte bir balon hayal edin. Her nefes alışınızda balonun midenizde şiştiğini her nefes verdiğinizde balonun söndüğünü düşünün. Nefesinizi burundan alın, burundan  verin. Unutmayın burundan verdiğiniz nefesi daha uzun zamanda vermek sizi daha rahatlatır.

  • Olumlu pozitif cümleler ya da kelimeler yazın.

Gün içinde görebileceğiniz yerlere olumlu, rahatlatıcı, pozitif cümleler / kelimeler yapıştırın. Her nerede ve ne yapıyorsanız güvende ve sağlıklı olduğunuzu sık sık kendinize hatırlatın.

  • Yazı yazın.

Duyguları yazıya dökmek daha kolaydır. Uykuya geçmeden önce ılık bir duş sonrası gün içinde neler yaşadığınızı, neler hissettiğinizi, nasıl bir gün geçirdiğinizi yazın. Yazmanın sizi ne kadar çok rahatlattığını fark edecekseniz.

  • Meditasyon yapın.

Sorun belirdiği anda çözüm de evrende belirmiştir. Çözümün bize ulaşması için bizim sakinleşmemiz ve huzura ulaşmamız gerekir. Basit bir soru ile güne başlayın “Birlik, beraberlik ve huzur için bana düşen görev ne?” Unutmayın ki her şeyin başlangıcı sizsiniz.

  • Tatile gidin.

Kendinize vereceğiniz minik ödüller hayat motivasyonunuzu artıracaktır. Programınız uygun ise kısa süreli bir tatil programı yapabilirsiniz. Sakin ve dingin bir tatil bu dönemde daha faydalı olacaktır.

  • Profesyonel destek alın.

Hayat kalitenizi engelleyen duygular ve düşüncelerde yoğunluk yaşıyorsanız profesyonel destek almanız gerekir. Öfke nöbetleri, ağlama krizleri, sosyalleşememe gibi durumlara dikkat edin. Aynı durumlar çocuklar içinde geçerlidir.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
5 + 0 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.