Nasıl TED Konuşmacısı Gibi Konuşulur?

Buradasınız

Yaşa 22 Ocak 2018

Milyonlarca kişiyi etkisi altına alan TED konuşmalarının sırrı ne? Sadece bu konuda yetenekli kişiler mi güzel konuşabilir? “TED Gibi Konuş” kitabının yazarı Carmine Gallo’ya göre bu sorunun cevabı: “Hayır, topluluk önünde konuşmak o kadar da zor değil.”

Wall Street Journal çoksatar listesine giren bu kitapta, topluluk önünde konuşmanın dokuz yolu ele alınmış. Sadece iş hayatında değil, okul hayatında, sosyal hayatta, hatta emeklilik hayatında bile çok işinize yarayacak. İşte kitaptan kısa kısa notlar:

1. İçinizdeki Ustayı Çıkarın

İlham vermenin ilk adımı, konuştuğunuz konu hakkında tutkulu olmaktır. Yani hikayeniz ne kadar iyi veya beden diliniz ne kadar etkili olursa olsun, tutkunuz yoksa konuşmanız sıkıcı olur. Gerçekten tutkulu olduğunuz şeyi belirlemenin en basit yolu ise kendinize şu soruyu sormaktır: “İçimi ne şenlendirir?” Bir kez içinizi şenlendiren şeyi bulduğunuz zaman, anlatacağınız hikayeler, kullandığınız slaytlar ve içeriğinizi sunuş şekliniz canlanacaktır.

2. Hikaye Anlatma Sanatında Ustalaşın

İyi bir hikaye anlatmak için iPhone gibi devrim yaratan bir ürün ya da 2 milyon dolarlık tıbbi bir cihaz sunmanız gerekmez. Bir iş görüşmesinde, bir ekibi yönetmekte ya da zor bir işi yapmadaki başarınız hakkında kişisel bir hikaye anlatın. Anlattığınız bu tarz kişisel hikayeler, tahmin ettiğinizden çok kişinin aklında kalır.

3. Sohbet Edin

Durmaksızın prova yapın ve içeriğinizi öyle içselleştirin ki sunumu yakın bir arkadaşınızla sohbet eder gibi rahatça yapabilin. Eğer sesiniz, jestleriniz ve beden diliniz sözlerinizle uyumsuzsa dinleyicileriniz mesajınıza güvenmeyecektir.

4. Bana Yeni Bir Şey Öğretin

İzleyicinize tamamen yeni, farklı paketlenmiş ya da eski bir problemi çözmenin taze ve yeni bir yolunu sunan bir bilgi aktarın. Çünkü insan beyni yeniliği sever. Bir sunumda tanıdık olmayan, alışılmamış ya da umulmadık bir unsur izleyicinin ilgisini çeker, onları daha önce yerleşmiş kavramlardan silkeler ve çabucak, dünyaya yeni bir bakış kazandırır. TED konuşmaları bu nedenle bu kadar çok izlenir.

5. Ağızları Açık Bırakan Anlar Yaratın

Bir sunumda ağızları açık bırakacak an, sunumu yapanın şok eden, çarpıcı ya da şaşırtıcı bir an sunmasıdır. Bu duygu yüklü bir olay da olabilir dikkat çekici bir istatistik vermek de… Konunuza uygun bir tanesini bulun.

6. Neşelenin

Mizah, izleyicinizi mesajınıza daha açık hale getirir. Ayrıca sizin daha sevimli görünmenizi sağlar ve insanlar hoşlandıkları biriyle iş yapmaya ya da onu desteklemeye daha istekli olurlar. Geçmişte sizi ya da meslektaşlarınızı gülümseten anekdotlar, hikayeler, gözlemler ya da içgörüler. Eğer orada işe yaradılarsa ve sunumunuza uygunsa, onları anlatınıza katın ve prova edin.

7. 18 Dakika Kuralına Bağlı Kalın

TED konuşmaları boşuna 18 dakika ile sınırlandırılmamış. Uzun, kafa karıştırıcı, dolambaçlı bir sunum dinleyicinizi sıkar ve onlara yük getirir. Sonucunda da dinleyicinizi kaybedersiniz. Unutmayın, süre kısıtlaması olan sunumlar daha çok yaratıcılık gerektirir.

8. Çoklu Duyusal Deneyimlerle Zihinsel Bir Resim Boyayın

Beyin sıkıcı şeylerle ilgilenmez. Karşınızda büyüleyici görüntüler, çekici videolar, ilginç sahne malzemeleri, güzel sözler ve hikayeyi hayata geçiren birden fazla ses varsa sıkılmak neredeyse olanaksızdır. İzleyicinizin sunumunuzu hissetmesine “yardım” edin.

9. Şeridinizde Kalın

Özgün, açık ve şeffaf olun. Çoğu kişi sahtekarlığı anlar. Olmadığınız biri gibi davranarak izleyicinizin güvenini kazanamazsınız

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
11 + 0 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.