Mobbing Nedir ve Mobbing Nasıl İspatlanır?

Buradasınız

Yaşa 18 Eylül 2018

İş yerinde uygulanan psikolojik baskılara mobbing deniliyor. Bir diğer ifadeyle mobbing, anlaşmazlık ve çatışma durumlarının devam etmesi, çatışmanın şiddetlenmesi ve genellikle sürecin çalışanın istifa etmesiyle tamamlanması durumu olarak da biliniyor. Prof. Heinz Leymann tarafından ilk defa 1984 yılında İsveç’te “İş Hayatında Güvenlik ve Sağlık” konulu bir rapor kapsamında mobbing kavramı kullanıldı. İş yerlerinde veya topluluklarda belirli bir kişiyi hedef alıp çalışmalarını sistemli bir şekilde engelleyip huzursuz ederek yıldırma, gözden düşürme ve dışlama yöntemleriyle uygulanan mobbing, kişilerin ruhsal ve fiziksel psikolojilerini de olumsuz bir biçimde etkiliyor. Son dönemlerde giderek yaygınlaşan mobbing uygulamaları beklenmedik ve üzücü sonuçlara da neden olabiliyor. Nevrotik (çatışmacı) kişilik yapısına sahip olan bireyler ve sessiz kişiliğe sahip olan bireyler diğer çalışanlara oranla daha fazla mobbinge maruz kaldığı görülüyor. Ayrıca iş ortamlarındaki yaratıcı ve başarılı kişilere de sıklıkla mobbing uygulanıyor. Birçok mobbing çeşidi bulunuyor. Peki, mobbing çeşitleri neler ve mobbing nasıl ispatlanır?

Mobbing çeşitleri nelerdir?

Tüm mobbing eylemlerinin kötü niyetli olduğu ve mağduriyet durumu yarattığı için bazı ortak noktaları bulunuyor. Mobbing uygulamanın farklı yolları da mevcut. Bazı mobbing çeşitleri şu şekilde sıralanıyor:

  • Çalışanın görevlerini yerine getirmesini zorlaştırmak
  • Belirli bir çalışan hakkında söylenti yaymak
  • Çalışanın işten ayrılmasını sağlamaya çalışmak
  • Konuşurken sözünün kesilmesi
  • Ofis içerisinde tecrit edilme
  • Yok sayma
  • Lakap takma
  • Görmezden gelme
  • Kaba ve kötü sözlerle rencide edilme
  • Sürekli suçlama ve eleştiride bulunma
  • Motivasyonu düşürmeye çalışmak
  • Uygunsuz şakalar yapmak
  • Sözlü ya da yazılı tehdit
  • Statünün küçümsenmesi

Uygulanan bu mobbing çeşitleri kişinin çalışma motivasyonunu düşürmekle beraber çalışanların ruhsal ve fiziksel psikolojilerini de etkiliyor.

Mobbing’in etkileri

Mobbinge maruz kalan kişiler de bir takım olumsuz etkiler gözlemlenebiliyor. Başta insanın mesleki bütünlük ve benlik duygusunu zedeleyen mobbing, aynı zamanda maruz kalan kişinin toplumdan soyutlanmasına ve güven duygusunu yitirmesine de neden oluyor. Mobbing; huzursuzluk, korku, endişe utanç gibi duyguların daha yoğun bir şekilde yaşanmasını tetikliyor. Bunun yanında paranoya ve kafa karışıklığına da neden olan mobbing, fiziksel sağlık sorunlarına da yol açıyor.

Mobbing nasıl ispatlanır?

Mobbingi nasıl ispatlar sorusunun birçok yanıtı bulunuyor. Mobbinge uğradığını düşünen kişi kendisine uygulanan davranışlarla ilgili açık deliller toplamalıdır. Şahitler, maaş kesme durumu varsa bordrolar, kamera kayıtları, e-mailler, kullanılan ilaç faturaları ve verilen işlerle ilgili belge ve örnekler uygulanan mobbingi ispatlamak için delil hükmü taşıyabilir. Mobbing uygulanan kişi gerekli delilleri topladıktan sonra konu ile ilgili mercilere şikâyet başvurusunda bulunabilir.

Mobbinge maruz kalanların başvurması gereken merciler

Mobbinge maruz kalan kişilerin, mobbingi ispatlayacak gerekli delilleri topladığı takdirde şikâyet başvurusunda bulunabileceği ilgili merciler bulunuyor. Mobbinge maruz kalan kişiler başta ALO 170 Hattı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olmak üzere; TBMM, Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER), Türkiye İnsan Hakları Kurumu, Kamu Denetçiliği Kurumu ve Kamu Görevlileri Etik Kurulu’na başvuruda bulunabilirler.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
2 + 0 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.