Freelance Çalışma Rehberi

Buradasınız

Yaşa 17 Mayıs 2017

freelance çalışmak

Gelişen medya teknolojilerinin kaçınılmaz sonucu olan dijitalleşme sayesinde freelance çalışma oranları tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de artıyor. Freelancerların ortaya çıkardığı yeni ekonomi modeli olan Gig (kısa süreli iş) hızla büyüyor. ABD’de ve Avrupa’daki 15 ülkede 2016 verilerine göre toplam 162 milyon freelancer var ve yakın gelecekte bu sayının dünya genelinde artış göstereceği ortada. Freelancerlar ve ileride böyle çalışmak isteyenler için rehber niteliğinde bir derleme yaptık. Hep birlikte bakmaya ne dersiniz?

1) Kendinizi En Verimli Hissettiğiniz Saatlerde Çalışabilirsiniz

verimli saatte çalışmak

Herkesin verimli çalıştığı bir zaman dilimi var ve bunu keşfeden kişiler başarı basamaklarını hızla tırmanıyor. Kimi sabahın erken saatlerinde kimi öğleden sonra, kimi ise gece yarısından sonra kendini çok daha yaratıcı ve enerjik hissediyor. Freelancerlar ofis hayatının kısıtlayıcı saatleri olmaksızın kendilerini en üretken hissettikleri zaman diliminde çalışmalarını tamamlayarak çok daha verimli bir iş hayatına sahip oluyorlar.

2) Kendi Kendinizin Patronu Olma Düşüncesi Bile Güzel

kendi patronun olmak

Eğer başarılı bir freelancer iseniz birden çok şirketle ortak çalışabilir hatta kendi müşterilerinizi bile seçebilirsiniz. Hem rahat ve özgür bir atmosfer hem de patron olma fikri… Üstelik sabahın erken saatlerinde uyanma zorunluluğunuz da yok. Sizce de kulağa hoş gelmiyor mu?

3) Freelance Çalışma ile Sınırsız Seyahat Özgürlüğü

çalışırken seyahat özgürlüğü

İnternet bağlantısının ve bilgisayarınızın olduğu her yerden çalışmalarınızı sürdürebileceğiniz için dünyanın dört bir yanını dolaşarak işi istediğiniz yerden yapıp yollayabilirsiniz. Tabii tembellik edip düzenli olarak çalışmazsanız veya “Nasılsa mesai saatim yok” deyip işleri yavaştan alırsanız, bu hayalinizi gerçekleştiremezsiniz.

4) Zaman Kaybı Minimum

minimum zaman kaybı

Özellikle şehir hayatında günün büyük bir kısmı trafikte kavga gürültü çekerek geçiyor. Bu hem enerji hem de zaman kaybı anlamına geliyor. Herkesin evden çıkıp ofise gittiği veya akşam ofisten eve döndüğü saatlerde trafiğe girmeme lüksü için bile freelance çalışma hayatını seçmeye değer!

5) Sıkıcı İş Kıyafetleri Giyme Derdi Yok

iş kıyafetleri

Özellikle soğuk kış günlerinde sabahın erken saatinde sıcacık yatağınızı bırakıp yola koyulmak ne kadar zor herkes bilir. Freelance çalışanlar evin herhangi bir odasını ofis olarak kullanıp pijamalarıyla çalışmanın keyfini sürebiliyor. Herkesin kılık kıyafet kurallarından şikayet ettiği kurumsal iş hayatıyla kıyaslayınca, kendinizi en rahat hissettiğiniz şekilde çalışmanın pek çok avantajı var. Mesela daha özgür hissederek yaratıcılığınızı artırabilirsiniz, her sabah gömlek, pantolon, etek ütüleme derdinden kurtularak zamandan tasarruf edebilirsiniz… Ama bir süre sonra bundan da sıkılacağınızı hesap ederek arada farklı ortamlarda da çalışmaya özen gösterin.

6) Aman Dikkat! Sabit Bir Maaşınız Olmayacak

freelance maaşı

Bu maddeye kadar freelance çalışma hayatının olumlu yanlarından bahsettik ancak freelancer olmanın da altı çizilmesi gereken birtakım sıkıntıları var. Örneğin sabit bir maaşınız olmadığı için para idaresini çok dikkatli yapmanız gerekiyor. Kimi dönem projeler üst üste gelebilir ve maddi açıdan oldukça rahat edebilirsiniz. Ancak kimi zaman da bir anda işler kesilebilir. Bu nedenle her zaman bir süre işsiz kalma ihtimalinizi düşünerek ufak birikimler yapmanızda yarar var.

7) Ev Hapsi Yaşamanız da Muhtemel

evden çalışmak

Her ne kadar freelance çalışanlar diledikleri gibi seyahat edebilir, dünyanın dört bir yanından işlerini yapabilirler dediysek de her zaman öyle olmuyor. Eğer en az ofis hayatı kadar sistemli ve düzenli çalışmazsanız günün nasıl geçtiğini anlayamaz, bütün projeleri son dakika yetiştirmeye çalışırsınız ve bunun doğal bir sonucu olarak evde mahsur kalabilirsiniz.

8) Disipline Girmesi Kurumsal Hayata Oranla Daha Zor

disiplinli çalışmak

Eğer her gün ofise gider, aynı iş arkadaşlarıyla çalışırsanız şirketin kurum kültürüne doğal bir şekilde adapte olabilir ve kendinizi o hayatın bir parçası olarak hissedebilirsiniz. Bu da beraberinde istikrar ve disiplin getirir. Ancak freelancerlar kendi evlerinde herhangi bir kural olmadan çalıştıkları için disiplinli ve sistemli olmak çoğu kişi için yoğun emek gerektiriyor.

9) Maaşın Yarısını Kafelerde Yemek Mümkün

freelance çalışmak

İlk başlarda evinizde, hatta kanepeye uzanarak çalışmak müthiş zevkli gelse de zaman içinde siz de farklı çalışma ortamları yaratmak isteyeceksiniz. Akla ilk gelen seçenek tabii ki kafeler. Kim kahvenin o enerji veren kokusu eşliğinde çalışmak istemez ki? Ama kazandığınız paranın yarısını buralarda harcamamak için dikkatli olmakta fayda var…

10) Emeklilik Hayallerine Elveda Dememek İçin Önlem Almak İyi Fikir

freelance emeklilik

Ofis hayatından kurtuldum deyip sevinirken geleceğinize, emeklilik hayatınıza yatırım yapmazsanız ileride sıkıntı yaşayabilirsiniz. QNB Sigorta Kolay Emeklilik Planı ile ayda sadece 150 TL ödeyip %25 devlet katkısı alarak bireysel emekliliğiniz için yatırım yapmaya başlayabilirsiniz. Üstelik giriş aidatı ödemenize de gerek yok.

 

 

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
6 + 11 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.