10 Adımda Öğrenme Performansınızı Artırın

Buradasınız

Yaşa 28 Aralık 2018

İçinde yaşadığımız çağ tam anlamıyla bir bilgi çağı. Öğrenme olgusunun okullardan ve dersliklerden çoktan taştığı bu çağda, artık her birey “ömür boyu öğrenci” kalmak durumunda kalıyor.

Peki öğrenme olgusunun her zamankinden de vazgeçilmez hale geldiği günümüzde öğrenme performansımızı nasıl canlı ve güçlü tutacağız? Cevabı merak ediyorsanız öğrenme psikolojisi konusunda bilgilenmenizi sağlayacak içeriğimize buyurun:

Basit Zihin Egzersizleri Yapın

Uzmanlar beynin kullanılmadığı takdirde, tıpkı vücuttaki kaslar gibi, körelip hamlama eğiliminde olan bir yapı olduğunun altını çiziyorlar. Zihninizin daima diri ve öğrenmeye hazır kalmasını sağlamak ise son derece basit: Örneğin sabahları dişlerinizi fırçalarken bir anda fırçayı tuttuğunuz eli değiştirmek, süpermarketlerdeki göz hizasında olmayan rafları gözünüzle tarayıp en uygun fiyatlı ürünü bulmaya çalışmak ya da basit sudoku alıştırmaları yapmak bile yeterli.

Kendi Öğrenme Biçiminizi Gözlemleyin

Her insan tıpkı parmak izi gibi benzersiz bir öğrenme psikolojisi ve biçimine sahiptir. Bazıları görerek öğrenirken, diğerleri deneysel öğrenme konusunda daha başarılıdır. İşte bu eğilimlerinizi iyice analiz ederek size en uygun öğrenme biçimini seçebilir, öğrenme sürecini çok daha kolay ve keyifli hale getirebilirsiniz.

Çalışma Düzeninizi Çeşitlendirin

Örneğin, genelde okuma yaparak ya da eğitim videoları seyrederek çalışıyorsanız arada bir yazarak çalışmayı ya da podcast dinleyerek öğrenmeyi deneyerek beyninizi şaşırtabilirsiniz.

Uyaranları Ortadan Kaldırın

Öğrenme sürecindeyken mutlaka dikkatinizi dağıtacak dış etkenleri ortadan kaldırmalısınız. Örneğin dikkatinizi dağıtıp sizi süreçten koparıyorsa telefonunuzu kapatabilir, bilgisayarınızda sizin dikkatinizi dağıtan programlar varsa onları zamanlayıcı ile askıya alabilirsiniz.

Kısa Aralar Vermeyi Unutmayın

Öğrenme psikolojisi uzmanları tarafından ortalama bir yetişkin için aktif öğrenme süresinin 20 dakika olduğu kabul ediliyor. Bu yüzden zihninizi boş yere zorlamamak ve öğrenmeyi daha sürdürülebilir kılmak için mutlaka 20 dakikada bir birkaç dakikalık kısa aralar verin.

Endişelerinizin Üzerine Gidin

Öğrenme performansının önünde duran en büyük engellerden biri de “ya öğrenemezsem / başarılı olamazsam” korkusudur. Ne yazık ki, öğrenciler derslerin büyük bir bölümünü bu endişeler üzerine düşünerek geçirir. Bu noktada zihindeki başarısızlık endişesini kovmanın en iyi yolu düzenli meditasyon yapmak ve anda kalma konusuna yoğunlaşmaktır.

Fiziksel Antrenmanları İhmal Etmeyin

Odaklanmayı ve zihinsel koordinasyonu arttıran sportif faaliyetleri hayatınıza daha çok dahil etmek öğrenme psikolojisini olumlu yönde etkilemesinin yanında stres seviyenizi de aşağıda tutmaya yardımcı olur.

Özet Çıkarın

Her dersin veya toplantının sonunda aklınızda kalan ya da önemli olduğunu düşündüğünüz hususları defterinize (mümkünse dikkat çekici renklerde kalemlerle) not alın. Bunu yaparak hem görsel hem de işitsel bir pekiştirme yapmış olursunuz.

Düzenli Tekrar Yapın

Her öğrenme seansından birkaç saat sonra 15 dakikalık bir tekrar yapmak öğrendiklerinizin yüzde 60 daha kalıcı olmasını sağlar. Bu uygulamayı yapmanın bir diğer faydası da zihninizi bir sonraki öğrenme seansına hazırlamasıdır.

Beslenme Düzeninizi Gözden Geçirin

Zihinsel performansı ve dikkat seviyesini arttıran besinler tüketmemek öğrenme sürecini son derece zor hale getirebilir. Bu yüzden gluten içeren gıdalar, yüksek şekerli / işlenmiş besinler ve hamur işleri yerine sebzeler, bol bol balık, kuruyemişler ve gerektiği takdirde Omega-3 destekleri kullanabilirsiniz.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
16 + 2 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.