Hangi Yaşa Hangi Dijital Oyun

Buradasınız

Yaşa 02 Ağustos 2016

 

Ekranlar her yerde! Televizyonlar, akıllı telefonlar, bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar, tabletler… “Dijitalizm” felsefesi hayatımızın her alanına girdi, çocuk oyunlarına bile. Çocuk parklarında elindeki tabletle sağa sola doğru yürürken garip hareketler yapan bir çocuk görürseniz şaşırmayın; sadece doğayla interaktif oyunlardan birini oynuyor demektir. Örneğin Nintendo’nun yakında mobil aygıtlar için çıkaracağı “Pokemon Go” oyununda, pokemonlarınızı harita yardımıyla çevreden toplayacaksınız. Çocukları eve kapatan dijital oyunların devri sona eriyor, ne mutlu!

Aklımda Çılgın Sorular

“Dijital oyunlar zararlı mı?” sorusuyla başlayalım. Aslında bu sorunun kesin bir cevabı yok; biz size “Televizyon zararlı mı?” sorusunu sorsak ne cevap verirdiniz? Muhtemelen televizyonun yararlı bir aygıt olduğunu ama bazı zararlı programların yayımlanabildiğini söylerdiniz, her bilinçli ebeveyn gibi. İşte bilgisayar oyunları da tam olarak bu noktadalar, zararlıları elbette var ama bu konuya vakit ayırıp dijital oyunları tanıdığınız zaman çocuğunuzu onlardan koruyup gözetebilirsiniz.

Hakkında çekincelerimizin olduğu dijital dünya her yeni nesille beraber biraz daha büyüyor. O yüzden çocukları bu ortamdan uzak tutmaya çalışmak, kötü bir fikir. Görünen o ki artık iş kolları da yavaş yavaş dijitalleşiyor ve bu konuda uzmanlaşmış insanlar rahatça iş bulup; kariyer basamaklarını atlaya zıplaya çıkabiliyorlar.

Zaman Sınırı Önemli

Masa oyunları, dijital oyunlar ya da sosyal bir biçimde oynanan oyunlar; çocukların kişisel gelişimi konusunda önemli bir rol oynuyor. Çocuklar hayatı oyunlardan öğreniyor; her zaman kazanamayacaklarını ama mantıklarını ve zekâlarını kullanıp hamleleri doğru anda yaparak başarılı olabileceklerini keşfediyorlar ama tabii ki oyun bağımlılığına dikkat etmek gerekiyor. Çocuk gelişim uzmanları, “Çocuğunuzun haftada maksimum 14 saat ekranla haşır neşir olmasına izin verin.” diyor.

10 Yaşındaki Çocuğun Eline Silah Verir misiniz? Dijital Oyun Firmaları Veriyorlar da!

Aslında başlık biraz fazla eleştirel oldu çünkü oyun firmaları oyun kutularının üstüne yaş sınırı koyuyor.

  • Çocuğunuzun oynadığı dijital oyunların yaş sınırını kontrol edin. Oyunların bazısı +7, bazıları da +13’tür.
  • Gereksiz şiddet içeren oyunlardan mümkün olduğunca çocuğunuzu uzak tutun ama unutmayın, her savaş oyunu şiddet içermiyor. Hayat bir mücadele ve çocukların rekabeti öğrenmesi gerekiyor.
  • Sapkın oyunlardan çocuğunuzu kesinlikle uzak tutun. Özellikle GTA gibi oyunlarda, çocuklar şehir hayatının kötü yönleriyle çok erken yaşlarda tanışabiliyor.
  • Kimi oyunlar oyuncuların önüne para tuzakları koyarlar. Bu konuya dikkat edin, çocuğunuz kredi kartı bilgilerinizi gizlice öğrenerek kendine “İçinden Alevli Silah Çıkan Büyücü Kesesi” satın alabilir.
  • Renk ve şekilleri tanıma oyunları 5 yaşına kadar çocukların oynayabileceği oyunlardır.
  • Harflerle, sayılarla ilgili ve basit mantık gerektiren oyunları 7 yaşına kadar olan çocuklar için tasarlıyorlar.
  • Hafızayı sınamaya yönelik oyunlar her yaş için uygun.
  • Strateji oyunları, yani basitçe rakibin hamlesini tahmin ederek kendi hamlelerini tasarlama oyunları 13 yaşından büyük çocuklar için uygun.

Dijital oyun dünyası, artık gerçek dünya ile dijital dünyanın bir bütün olduğunun farkına vardı. Her yeni çıkan dijital oyun biraz daha karmaşık ve hatta fiziksel çaba gerektiren eğlence aktiviteleri haline geliyor. Siz bilinçli olduğunuz, çocuğunuzu gözettiğiniz sürece dijital oyunların hiçbir zararı yok; aksine yararlı ve geliştirici yönleri var.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
5 + 5 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.