Doğayla İç İçe Olmanın 10 Faydası

Buradasınız

Yaşa 06 Ocak 2018

Hayatın temposundan uzaklaşmak ya da sevdiklerimizle iyi vakit geçirmek için her fırsatta kendimizi doğaya bırakmamız boşa değil. İşte doğayla iç içe zaman geçirmenin bilimsel araştırmalarca kanıtlanan faydaları...

Ruh Sağlığına İyi Geliyor

İster doğada yürüyüş yapmak, balık tutmak olsun, ister denizde yüzmek, ormanda kamp yapmak olsun hepimizin doğada vakit geçirmekten hoşlandığı aktiviteler vardır. Bedenimize, ruhumuza iyi gelen bu buluşmanın literatürde de bir adı var: Ekoterapi!

2009 yılında yapılan bir çalışmaya göre, doğayla iç içe yaşayanlar, doğadan uzak yaşayanlara göre çok daha sağlıklı oluyorlar. Ayrıca hiperaktivite ve dikkat bozukluğu sıkıntısı çeken çocuklar da doğada daha fazla vakit geçirdiklerinde semptomlarda gerileme olduğu görülüyor. Yine araştırmalara göre, evinin yakınında bir park ya da orman olanlar daha az depresyon ve kaygı bozukluğu yaşıyor.

Uyku Kalitesini İyileştiriyor

Diğer kimi araştırmalarsa doğada düzenli olarak uzun zaman geçirenlerin daha az uyku problemi yaşadığını, daha güçlü bağışıklık sistemleri olduğunu ve stresten kaynaklı rahatsızlıklara daha az yakalandıklarını söylüyor. Japonya’da bazı hastalıklara tedavi niyetine ormanda vakit geçirmeyi reçete ettiklerini biliyor muydunuz?

Elbette uyku düzensizliklerinin hastalık ya da stres kaynaklı birçok nedeni olabilir. Eğer uykularınızı kaçıran konulardan biri geleceğiniz ise bu konuda çözüm basit: Uzun ve sağlıklı bir yaşamda sizi rahat ettirecek Kolay Emeklilik Planı ile kaygılarınızı ortadan kaldırabilirsiniz. Detaylı bilgi için tıklayın.

D Vitamini Kaynağı

Dış mekanda vakit geçirmenin artılarından biri de hastalıklara karşı korunmak için ihtiyacımız olan D vitaminini doğal yollardan alabilmek. Güneş ışınlarından aldığımız bu vitaminin eksikliği pek çok sağlık problemini beraberinde getirebiliyor.

Egzersizi Eğlenceli Kılıyor

Doğada olduğumuz an, ister istemez hareket ederiz. Yürürüz, tırmanırız, yüzeriz... Spor yapmanın faydalarına değinmeye gerek yok elbette ama spor salonlarında yapılan sporun doğada yapılanın yerini tutamayacağı da aşikar!

Toprakla Kucaklaşmayı Sağlıyor

Şehirde yaşayanların toprağa doğrudan ne kadar az temas ettiğini fark etmiyoruz bile. Tartışmalı bir konu olsa bile faydasını savunanlar, toprağa çıplak ayakla basmanın vücudumuzdaki kötü elektriği aldığını iddia ediyorlar.

Temiz Havayla Buluşturuyor

İç mekanların havasının dış mekana göre yüzde 70 daha kirli olduğunu tahmin eder miydiniz? Evimizde, iş yerimizde çok daha fazla kimyasala maruz kaldığımız kuşkusuz. Dışarıya çıkmak, bir nebze de olsa bu kirlilikten uzaklaşmak demek.

Negatif İyonlar Burada

Adından anlaşılmasa da negatif iyonlar, doğal antidepresan olarak da bilinen bir etkiye sahip. Kuvvetli bir yağmurdan sonra soluduğumuz havanın ferahlığı, içerdiği bu negatif iyonlardan kaynaklanıyor. Aynı zamanda su kenarları da muazzam negatif iyon kaynaklarıdır.  

Göz Kusurlarını Azaltır

Doğada vakit geçirmenin göz kusurlarını önlediği çok bilinmez. Oysa son yıllarda çocukların çok daha fazla görme sorunu yaşaması doğrudan iç mekanlarda TV, bilgisayar gibi suni ışık kaynaklarına fazla maruz kalmalarıyla açıklanabilir. Uzmanlar, doğayla iç içe yaşayan çocukların mesafe, renk, derinlik algıları daha aktif kullanıldığı için daha az göz kusuru olduğunu söylüyor.  

Obeziteyle Savaşıyor

Yaşamlarını doğayla iç içe sürdürenlerin, özellikle de sabah gün ışığını alanların obeziteye yakalanmalarının daha az olasılıklı olduğu biliniyor.

Vücut Ritmini Düzenliyor

Malum gün ışığı, vücudumuzun biyolojik saatini ayarlama mekanizmasının birincil kaynağı. İç mekanlardaki ışık miktarı ne kadar olursa olsun bunun yerini tutmuyor. Bu yüzden iç mekanlara tıkılıp kalanlar uyku problemleri, depresyon gibi sıkıntıları daha çok yaşıyorlar.

Şehirde yaşayanlar, doğaya yakın olma konusunda kırsalda yaşayanlar kadar şanslı değiller. Ama yine de bir sabah yürüyüşü, hafta sonu orman gezintisi, bahçe işleri, deniz tatili gibi doğaya yakın olmanın olanakları yaratılabilir.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
8 + 2 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.