Basit Taktiklerle Mutfakta İsrafa Dur Deyin!

Buradasınız

Yaşa 31 Ekim 2017

Dünya çapında her yıl üretilen 4 milyar ton gıdanın 1.3 milyar tonunun israf edildiğini biliyor muydunuz? Bu rakam, dünyadaki kıtlığı bitirmeye yetecek düzeyde. Değişimi kendi evinizde başlatmaya ne dersiniz? 31 Ekim Dünya Tasarruf Günü dolayısıyla “Mutfak israfı nasıl önlenir?” sorusuna cevap aradık...

1. Alışverişlerinizi Kısa Vadeli Yapın

Mutfak israfı, alışverişlerinizi aylık yaptığınız takdirde artıyor. Haftalık gıda ihtiyaçlarınızı belirleyerek kısa vadeli alışverişler yapabilir, israfa dur demek için ilk ve belki de en önemli adımı atabilirsiniz. Unutmayın ki haftalık alışveriş listenize sadık kalmanız fazlasıyla önemli…

2. İhtiyaç Sahiplerini de Düşünün

Her yıl dünya çapında 940 milyar dolar, gıda israfı nedeniyle yok olurken 9 milyon kişi açlık sebebiyle yaşamını yitiriyor… “Tek başıma gücüm neye yeter ki?” demeyin. Değişimi tek tek bireyler başlatıyor ve dünya daha yaşanabilir bir yer haline geliyor. Çöpe attığınız her yiyeceğe birilerinin muhtaç olabileceğini aklınızdan çıkarmayın.

3. Maddi Açıdan Kara Geçeceğinizi Aklınızdan Çıkarmayın

İsrafa son vererek, elinizde kalan parayla daha keyifli bir emeklilik hayatı için yatırım yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Böylece bir taşla iki kuş vurmuş olacaksınız. Siz de bütçenize uygun bir Bireysel Emeklilik Planı ile geleceğinizi şimdiden garanti altına alabilirsiniz. Yüzde 25 devlet katkısıyla karlı bir yatırıma dönüşecek bu plan hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

4. Yiyecek ve İçecekleri Muhafaza Ettiğiniz Sıcaklığa Dikkat Edin

Tıka basa doldurulmamış bir dolapta, doğru sıcaklıkta muhafaza edilen gıdaların ömrü uzuyor. Hal böyle olunca doğal zamanından önce çürüme, bozulma, kokma gibi nedenlerle yiyecek ve içeceklerin çöpe atılmasının önüne geçiliyor. Bu durumda mutfak israfı bir nebze de olsa önleniyor.

5. Son Kullanma Tarihlerini Okuyun

Kimi zaman raf ömrü uzun ürünler son kullanma tarihlerinin geçmesine az bir süre kaldığı için indirimli olarak satılıyor. Eğer aldığınız gıdanın son kullanma tarihini okumayıp onu bir an önce tüketmezseniz buzdolabında bozularak israf olmasının da önüne geçemezsiniz.

6. Artan Malzemeleri Muhafaza Edin

Yemek yaparken az miktarda da olsa kalan malzeme varsa başka yemeklerde kullanmak, farklı şekilde değerlendirmek için saklayabilirsiniz. Mutfak israfı, işime yaramaz diyerek attığınız ufak yemek parçalarıyla artıyor. Bu nedenle yemek yaparken ince eleyip sık dokumakta fayda var.

7. Porsiyonlarınızı Gözden Geçirin

Tıpkı restoranlarda olduğu gibi evde de porsiyon kontrolünün yapılmaması ciddi oranda bir mutfak israfına yol açıyor. Açken tabağı doldurmak yemeklerin genelde çöpe gitmesine neden oluyor. Porsiyonlarınızı küçülterek israfa dur demenin yanı sıra kalori hesabınızı da kontrol altında tutabilirsiniz.

8. Sokaktaki Hayvanları da Düşünün

Sokak kedileri ve köpekleri kimi zaman yiyecek bir parça yemek veya içecek su bulamadığı için hayatını kaybediyor. Artan yemeklerinizi sokaktaki dostlarla paylaşarak hem hayvanlara hem de çevreye ve ekonomiye katkı sağlayabilirsiniz. Mutfak israfı, ancak bu gibi yöntemlerle kontrol edildiği takdirde daha bilinçli ve duyarlı nesiller yetiştirmek mümkün oluyor.

9. Buzdolabınızın Kontrolünü Ele Geçirin

İsrafın sorumlusu karmaşık bir buzdolabı olabiliyor. Düzenli bir buzdolabınız olduğu takdirde önce yapmanız veya yemeniz gereken yemekleri kolayca fark edebilir, gıdaların bozulmasını önleyebilirsiniz.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
9 + 2 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.