Kredi Çekerken Tutarlı Olabilmenin 6 Yolu

Buradasınız

Yaşa 09 Nisan 2018

Ev veya otomobil satın alırken kredi çekmek pek çoğumuza muhteşem bir kolaylık sağlıyor.   Ama bazılarımız kredi çekerken dikkat etmesi gereken noktaları atlayabiliyor. İşte bu yazı, yakında kredi çekmeyi düşünenler için hazırlandı!

1. Aylık Gelirinizin Farkında Olarak İşe Başlayın

Bankalar size kredi kullandırırken gelirinize ve üzerinizdeki borç yüküne bakarlar. Bu nedenle aylık gelirinizin üzerinde bir tutar için başvuruda bulunursanız, muhtemelen ret yanıtıyla karşılaşırsınız. Yani kredi başvurusunda bulunmadan önce bir hesap yapmalısınız. Her ay elinize geçen parayı ve harcama yaptığınız alanları bilmelisiniz. Çünkü bunu belirlemeniz düzenli ödeme yapmanıza yardımcı olur. Düzenli ödeme yaptığınız zaman da kredi notunuz yükselir. Aksi bir durumda kredi notunuz düşer ve yeni kredi almanız zorlaşır. Şunu da unutmayın, taksitinizi ödeyemeyeceğiniz aylarda bankanızla irtibata geçerek ödeme planında düzenleme yapılmasını talep edebilirsiniz.

Öte yandan maaşınız azalmış olabilir veya yeni bir işe girmiş olabilirsiniz. Böyle zamanlarda da bankanızı arayarak kredinizin yeniden yapılandırılmasını isteyebilirsiniz. Böylece kredi siciliniz bozulmamış olur ve sancılı günler geçirmeden kredinizi ödemeye devam edebilirsiniz.

2. Diğer Bankalarla Karşılaştırma Yapın

Kredi çekerken dikkat etmeniz gereken şeylerden bir diğeri de bankalar arasında karşılaştırma yapmak. Çünkü bankaların kredi faizlerinde ciddi farklar olabilir. Bazen vadeye göre bile aynı bankada farklılıklar oluşabiliyor. Bu yüzden kredi kullanmadan önce, ihtiyacınızı belirleyerek bankalar arasında karşılaştırma yapmayı unutmayın. Kredi oranları günlük olarak da değişebilir. Kredi oranlarındaki bu hareketliliği dikkate almalısınız. Böylece birçok bankanın kredi oranlarını kıyaslayabilir ve en düşük faiz oranını yakaladığınız bankadan kredi çekmeyi tercih edebilirsiniz.

3. Birden Fazla Kredi Başvurusunda Bulunmayın

Aslında krediye başvuranların sıklıkla yaptığı hatalardan biridir, üst üste kredi başvurusunda bulunmak. Online başvurularınız sonrasında cep telefonunuza gelecek mesajı bekleyin. Mesajınız gelmezse üst üste başvuru yapmak yerine, bankanın en yakın şubesine gitmeniz daha doğru olur. Diğer taraftan Kredi Kayıt Bürosu aracılığı ile kredi notunuzu öğrenmeyi de ihmal etmeyin. Öğrendiğiniz kredi notuyla kredi başvurularınızı yapmak daha gerçekçi olabilir. Yaptığınız her kredi başvurusu olumsuz cevapla sonuçlanıyorsa, bu bile notunuzun düşmesine neden olacaktır.

4. Sözleşmeyi Dikkatli Okuyun

Kendinize en uygun krediyi bulduğunuzu düşünürken sözleşmenizi dikkatlice okumanızı öneririz. Örneğin, kredi çekerken bankalar sözleşme içinde size ait bir ek hesap açabiliyor. Bu nedenle, bankanızdan sözleşmenizi veya sözleşme öncesi bilgi formunuzu istemelisiniz. Böylece işlemlerinizle ilgili genel durumu ve sözleşmenizin koşullarını öğrenmiş olursunuz. Kısacası kredi sözleşmesine gereken zamanı ayırın ve her bir maddeyi okuyun. Size sunulan şartlardan daha değişik yazılmış maddeler bulunuyorsa, itiraz hakkınızı kullanın. Eğer dikkatsiz olursanız, senelerce sürecek kredi borcunuzla ilgili istemediğiniz sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

5. Dosya Masraflarını Öğrenin

Kredi çekerken bankanın dosya masrafı ekleyip eklemediğine dikkat edin. Çünkü kimi bankalar kredi için dosya masrafı adı altında, sizden belirli bir miktar masraf talebinde bulunabilir. Ayrıca kredi çekerken aynı zamanda Aileme Değer Ferdi Kaza Sigortası da yaptırabilirsiniz. Bu sigorta sayesinde kaza sonucu vefat veya sürekli sakatlık durumlarında 10 yıl boyunca her ay 2,500 TL’ye varan tazminat ödemesi ile kendinizi ve ailenizi koruma altına alabilirsiniz.

6. Vade Seçiminde Mantıklı Hareket Edin

Bu noktada aylık olarak yaptığınız mecburi ve keyfi ihtiyaçlarınızı belirlemeniz çok önemli. Ardından geriye kalan meblağ oranında kredi vadesini belirlemek doğru olur. Çünkü birçoğumuzun atladığı veya gözden kaçırdığı şey, aylık ödenecek kredi miktarı yükseldikçe mecburi ve keyfi ihtiyaçlarımıza ayırdığımız bütçenin de azalacak olması.

Aylık kredi ödemelerinde zorlanacağınızı düşündüğünüz zaman, vadeyi uzatmayı tercih edebilirsiniz. Ama en doğru yol, kredi süresi boyunca çıkabilecek masrafları hesaplamak olacaktır. Masrafları düzgün bir şekilde hesaplamak için de öngörülen ve öngörülemeyen masraflar diye ayrım yapabilirsiniz. Öngörülemeyen masraflar haliyle hesaplanamayacaktır ama bu gibi zamanlar için belirli bir meblağı kenara ayırabilirsiniz. Öngörülebilen seyahat, düğün, eğitim gibi masrafları ise hesaba katılmalı ve aylık kredi ödemelerini buna göre düzenlenmelisiniz.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
15 + 0 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.