Ödem Oluşumunu Engellemenin Yolları

Buradasınız

09 Aralık 2015

Ödemin bölgesel dağılımı, nedeni hakkında önemli fikirler verir. Ödem, insan vücudunda belli bir bölge ya da organla sınırlıdır. Örneğin tek bacak, tek kol, iki bacak, göz ve dudak gibi... Tek kol ve tek bacak ödemlerinde, o bölgedeki lenf akımının aksaması son derece önemlidir. Tıkayıcı bir kitle, enfeksiyon ya da damar tıkanıklığı, bu duruma yol açabilir. Bu durum, her iki bacağın da şişmesi, aşırı varisler, kalp yetersizliği, lenfatik tıkanıklık, sürekli oturma ve hareketsizlik gibi nedenlere de bağlı olabilir. Yüz, dudak ve gözde oluşan ödemlerin başlıca görülme nedeni ise alerjik reaksiyonlar ya da kandaki protein düşüklüğü olabilir. Kalp ve karaciğer gibi organ yetersizliklerinde de, karın zarında ve akciğer zarında sıvı birikimi olur. Ayrıca bazı kanserlerin yayılması sonucunda da, karın ve akciğer zarlarında sıvı birikimi sıkça gözlenir. Ödemin süresi, yaygınlığı ve kişide ek bir rahatsızlık olup olmaması da, tanıda ve tedavide büyük önem taşımaktadır. Ödem oluşumunu engellemenin yolları şöyledir:

TUZU VE KAFEİNİ ABARTMAMAK GEREKİYOR 

tuz

Ödem, tüm vücutta da şişmeye yol açabilir. Bunun en önemli nedenlerden biri; alınan besinlerdeki tuz ve kimyasal madde miktarıdır. Normalde alınması gereken günlük tuz miktarı, yaşa ve aktiviteye göre değişmektedir. Ancak daha önce de söylediğimiz gibi; aşırı tuzlu besinler tüketildikten sonra, yeterli miktarda tuz böbreklerden atılamazsa, vücutta sıvı birikmeye başlar. Bu durumun sonucunda da, öncelikle ayak bileği ve göz çevresi gibi yumuşak doku bölgeleri şişer. Hazır soslar, yapay tatlandırıcılar, bazı baharatlar, alkollü içecekler ve bol kafeinli içecekler de vücuttaki ödem oluşumunu artırır. Birçok ağrı kesici ilaç ve romatizma ilacı da, vücutta su ve tuz tutarak ödeme yol açar. Birçok hormon ilacının, özellikle de kortizonlu ilaçların da vücutta aşırı su ve tuz tutulumuna neden olduğu bilinmektedir. Aşırı derecedeki hareketsizlik de, lenf dolaşımını ve toplardamar dolaşımını azaltacağı için özellikle kollarda ve bacak bölgesinde şişme oluşmasına yol açmaktadır. Bununla ilgili bir örnek verecek olursak; hep aynı pozisyonda kalan yaşlılarda yerçekiminin etkisi ile sıvı altta kalan bölümlerde toplanır. Bu durum da, yalancı bir ödem görüntüsünün ortaya çıkmasına neden olabilir. Ödemin ortadan kaldırılması için uygulanabilecek başlıca tedavi yöntemi, ödeme neden olan durumun ortadan kaldırılmasıdır. Örneğin fazla tuz alımının engellenmesi, alkol alınmaması, hazır besinlerden ve soslardan uzak durulması, sigara ve kafeinli içeceklerin azaltılması, bu yolda atılan son derece önemli adımlar olacaktır. Öte yandan; alınan ağrı kesicilerin ve romatizma ilaçlarının dozu da, mutlaka titizlikle ayarlanmalıdır. Eğer kişide hareket eksikliği ve aşırı durağanlık varsa; bu kez mobilizasyon, lenf ve kan dolaşımını artıracağı için ödemin azalmasına yardımcı olacaktır. 

kafein

HER HASTALIĞA FARKLI TEDAVİ 

Eğer kişide vücutta sıvı birikimine yol açan herhangi bir hastalık varsa; öncelikle bu hastalığın tespit edilmesi ve buna yönelik bir tedavi planlaması yapılması gerekiyor. Mesela; kalp yetersizliği olan hastalar için tansiyon ve kalp atımının düzenlenmesi ve idrar söktürücü tedavi yapılması birinci derecede önem taşıyor. Hastanın idrarının artması ile ödem azalmaya başlar ancak bu ilaçların yan etkileri çok dikkatli olarak takip edilmelidir. Çünkü fazla idrar söktürücü kulanımı aşırı tuz ve su kaybına yol açabilir. Bu da; halsizlik, tansiyon düşmesi ve kalp ritim bozukluğu gibi durumlara yol açabilir. Böbreklerden protein kaybı olan ya da böbrek yetersizliği gelişmiş olan hastalarda ise, proteinin tamamlanması, diyetin iyi ayarlanması ve alınan tuz miktarının azaltılması son derece önemlidir. Karaciğer yetersizliğine bağlı ödemlerde de eksik proteinin tamamlanması ve idrar söktürücü tedavi uygulanması temel prensip niteliğini taşımaktadır. Göz çevresi, ayak bilekleri, eller ya da vücudun herhangi bir yerinde şişme ve sıvı birikimi fark edildiğinde, fazla zaman yitirmeden bir doktora danışmak çok önemlidir. Bu, kesinlikle ihmal edilmemelidir. 

Kahvaltıyı sakın atlamayın 

 
kahvalti

Günlük iş tempolarının kilo almalarına neden olmasını istemeyen çalışan kadınların, güne mutlaka kahvaltı yaparak başlamaları gerekiyor. Özellikle yoğun bir tempoda çalışan kadınların, iş verimlerini aksatmamak adına, kilo almamaya ya da vermeye çalışırken, tempolarını aksatmayacak beslenme programlarına ya da diyetlere yönelmeleri gerekiyor. Kalorisi aşırı kısıtlı olan katı diyetler uygulamak, yapılabilecek en büyük hatalar arasında yer alıyor. Bunun tersine, beslenme programlarında ve diyet listelerinde, bütün besin gruplarından yiyeceklere yer vermek gerekiyor. Çalışan kadınların, sofralarında, besin ve renk çeşitliliği oluşturmaları sağlık açısından çok önemli. 

 
Egzersiz şart! 
 
egzersiz
 

Çalışan kadınların hayat tarzı haline getirmesi gerekenler listesinde şunlar yer alıyor: 

  • İş stresini azaltmak için işyerinde gün içinde 5 dakikalık yürüyüşler yapın. 
  • 3 ana ve 3 ara öğünü mutlaka tüketmeye çalışın. 
  • Egzersiz yapmayı vakit kaybı olarak değil, sağlıklı yaşamanın yolu olarak görün. 
  • Şekerli, tuzlu ve unlu gıdalardan uzak durmaya çalışın. 
  • Tuz ve sodyum alımınızı düşürün. 
  • Az ve sık yiyin.
  • Bol su için.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
5 + 5 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İÇERİKLER

Florürlü Diş Macunları Zararlı Mı?

Yaz Tatilinde Çocuğunuzun Potansiyelini Ortaya Çıkaracak 9 Atölye

Yeni Mezunlar İçin İş Bulma Kılavuzu

Meteor Peşinde: Perseid Meteor Yağmurlarını İzleyebileceğiniz Yerler

Haftada Kaç Gün Spor Yapmalıyız? Doğrular, Yanlışlar…

girişimci

10 Maddede Kim Bu Girişimci, Nasıl Biri?