Varis Hakkında Merak Edilenler

Buradasınız

Sev 30 Ağustos 2018

Etrafınızdaki birçok kişiden varis kelimesini duymuş olabilirsiniz. Özellikle 50 yaş üstü kadınlarda daha sık görülen varis nedir, tam olarak bilmiyorsanız bu içerik size göre.

Varis Nedir?

Vücudumuzdaki toplardamarlar, kirli kanı temizleyerek kalbe ve akciğerlere taşımakla görevlidir. Damarların içinde kanın akış düzenini sağlayan kapaklar bulunur. Bu kapaklar kanın ayaklara doğu toplanmasına engel olurken yukarı doğru taşınmasını sağlar. Bacaklar kanın bu düzenli ilerleyişi sayesinde sağlıklı bir şekilde ayakta durur. Varis nedir sorusunun yanıtı ise bu kapakların bozulmasında gizli. Toplardamar kapakçılarının bozulması ile kanın düzenli işleyişi aksar, bacak bölgesinde sıkışmalar oluşur ve damarlar şişerek varis dediğimiz görüntüler ortaya çıkar.

Varis Belirtileri Nelerdir?

Varis nedir, sorusuna verdiğimiz yanıttan sonra varisin belirtileri üzerinde durabiliriz. Bacaklarda hissedilen yanma ve zonklama, bacakları sürekli rahatsız hissetmek, bacaklarda ağırlık hissetmek, geceleri tutan kas krampları, ayaklarda ve bacaklarda meydana gelen şişmeler, ayak ile alt bacak bölgesinin sürekli kaşınması ve kuruması varis belirtileri arasında yer alıyor.

Varis Kimlerde Görülür?

Birçok kişide varis görülebileceği gibi, varisin de daha sık görüldüğü birtakım gruplar var. Hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olan kişiler, hamileler, aşırı kilolular, 50 yaş üstü kişiler, menopoz dönemindeki kadınlar ve aile geçmişinde varis olan kişiler risk altında.

Varis Çeşitleri Nelerdir?

Varis nedir sorusunun yanı sıra varis çeşitlerini de bilmek gerekiyor. Aslında birçok varis çeşidi olsa da en sık görülen varis çeşitleri üçe ayrılıyor.

-Büyük varisler: Cilt altında kalmış olsa da gözle görülebilen, 3 mm’den kalın, kabarmış damar görünümü şeklidir. Bu tür varislerde kapak yetmezliği söz konusudur. Bu varis çeşidine sahip olanların bazen görüntü hariç hiçbir şikayeti olmaz.

-Orta boy varisler: Cilt üstünden hafif çıkıntılarla kendini belli eden varis türüdür. Çoğunlukla dizin arka kısmına yerleşir. Yeşil, mor, mavi renklerindeki damarlar kendini hafifçe belli eder. Orta boy varis nedir ve nasıl anlaşılır sorusuna verilebilecek en iyi yanıt bu renk ayrımıdır. Tedavisi kolaydır.

-Kılcal varisler: Aslında en hafif varis çeşididir. Kılcal damar varisleri, orta boy ya da büyük boy varise dönüşmez. Birçok kişide olabilir.

Varis Tedavileri Nelerdir?

Eğer varisiniz varsa, sizdeki varis nedir, hangi türdendir gibi bilgileri edinmek ve varis tedavisi sürecine başlamak için doktorunuzla görüşebilirsiniz. Varisin çeşidine göre birden fazla varis tedavisi bulunuyor. Ama artık çoğunlukla ameliyatsız yöntemler tercih ediliyor.

-Skleroterapi: Varis damarı içerisine bir iğne ile ilaç enjekte edilerek gerçekleştirilen tedavi çeşididir. Bu yöntemdeki amaç; varisli damarın kuruması ve yok olmasıdır.

-Köpüklü skleroterapi: Normal skleroterapi ile aynı amaca sahip olan bu yöntemde ilaç köpürtülerek verilir. Bu iki tedavi şekli orta boy ve kılcal varislerde kullanılır.

-Lazerle tedavi: Orta ve kılcal varis türleri üzerinde oldukça etkili olan lazerle tedavi bütün dünyada yaygın bir türdür. Damarlar üzerine güçlü ışınlar yollayarak uygulanan bu tedavi sonucu varisli bölgede gözle görülür bir değişim yaşanır.

-Radyofrekans tedavisi: Büyük varislerde uygulanan bu tedavi şekli en etkili sonuç alınanlar arasında. Damara radyofrekans kateteri yerleştirilerek damar içinde ısı oluşumu sağlanarak damar iptal edilir.

Varis Nasıl Geçer?

Sizde oluşan varis nedir, hangi aşamadadır gibi soruların yanıtlarını iyice öğrendikten öğrendikten sonra ileri aşamada bir rahatsızlığa sahip değilseniz, hayatınızda yapabileceğiniz birkaç değişiklikle de varis sorunuza çözüm getirebilirsiniz.

-Egzersiz yapın: Hareket etmek varislere karşı savaş açıyor. Egzersiz yaparak kan dolaşımınızı çalıştırabilir böylece varislerin oluşumunu engelleyebilirsiniz.

-Kilo kontrolü sağlayın: Kilolu olmak, bacaklara aşırı yük binmesi anlamına geliyor. Bu da varislerin oluşmasına yol açıyor. O yüzden sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olmaya ve fazla kilolarınızdan kurtulmaya gayret edin.

-Giydiklerinize dikkat edin: Yüksek topuklu ve daracık ayakkabılar giyinmemeye özellikle özen gösterin. Ayrıca bacaklarınızı sımsıkı sarmalayan ve kan dolaşımını engelleyen dar ve kalın giysiler giyinmekten de kaçının.

-Ayaklarınızı yüksek tutun: Varis problemi yaşıyorsanız gün içinde kısa molalar vererek ayaklarınızı kalbinizden yüksek bir hizada olacak şekilde uzanın ve dinlenerek kan dolaşımınızın akımını düzene sokun.

-Uzun süre aynı pozisyonda kalmayın: Sürekli oturuyorsanız ya da sürekli ayakta duruyorsanız mutlaka arada pozisyon değiştirin.

Ama en önemlisi varis nedir, sizin için en doğru tedavi hangisidir öğrenmek için konunun uzmanı bir hekimle görüşmeyi ihmal etmeyin.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
3 + 3 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.