Kadın Kanserlerine Karşı Korunmanın 10 Yolu

Buradasınız

Sev 06 Eylül 2017

Rahim, rahim ağzı, meme ve yumurtalık kanserleri olarak gruplandırılan kadın kanserleri, hem görülme sıklıkları hem de neden oldukları olumsuz psikoloji ile kadın sağlığını oldukça önemli oranda tehdit ediyorlar. Ülkemizde ve dünyada kanser artış oranlarının yüksek rakamlara ulaşması ile birlikte korunma amaçlı gerçekleştirilen faaliyetlerin de önemi artıyor. İşte 10 adımda kadın kanserlerine karşı korunma yolları…

İdeal Kilonuzu Koruyun

Sağlıklı bir bünyenin en temel öğesi kilo faktörü. İdeal kiloya sahip kadınlar ileriki yaşlarda meme kanseri başta olmak üzere rahim ve yumurtalık kanserine karşı kendilerini daha iyi koruyabiliyorlar. Aşırı kilolu olma hali kandaki cinsiyet hormonları, insülin ve büyüme hormonlarını olumsuz etkiliyor. Bütün bu faktörler de bu tip kanser hastalıklarında büyük oranda risk oluşturuyor.

İnadına Varım Deyin

Hayat bazen sizi istenmeyen olaylarla da karşılaştırabilir. Yaşınız ilerledikçe kanser gibi beklenmeyen ve çoğu zaman aniden ortaya çıkan rahatsızlıklarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Böyle zamanlarda sevdiklerinizin desteğiyle birlikte en büyük yardımcınız doktorunuz olacak. Ancak siz de bu kötü günlere karşı bugünden bir adım atabilir ve Kansere İnat Yaşasın Hayat Sigortası ile olası bu günlere karşı hazırlıklı olabilirsiniz. Üstelik bu güvence ile birlikte QNB Sigorta Ayrıcalıklar Kulübü’ne ücretsiz üye olarak, sağlıklı bir hayat için şart olan pek çok destekleyici hizmetten size özel indirimlerle yararlanabilirsiniz.

Özellikle Bu Besinlere Ağırlık Verin

Sağlıklı ve dengeli beslenme birçok hastalıkta olduğu  gibi kanser hastalığında da önemli bir faktör. İşte kansere karşı koruyucu besinlerden birkaçı…

Yeşil Çay: İçerdiği polifenoller sayesinde meme kanserinden koruyucu özellik gösteriyor.

Balık: İçerdiği omega-3 yağ asidi, EPA sayesinde kanser risk oluşumunu azaltıyor.

Turpgiller, Brokoli, Brüksel Lahanası: İçerdikleri isotiyosiyanat sayesinde özellikle menopoz sonrasındaki kadınlarda östrojen metabolizması üzerinde etki yaparak meme kanseri riskini düşürüyor.

Havuç, Karnabahar, Kabak: Yapılarında bulunan lignan, özellikle menopoz sonrasındaki kadınlarda östrojen metabolizması üzerinde etki yaparak meme kanseri riskini düşürüyor.

Süt ve Süt ürünleri: Kalsiyum ile beslenen kadınlarda meme kanseri riski düşüyor.

Sporu Hayatınızdan Eksik Etmeyin

Günde en az 30 dakika spor yapma alışkanlığını kazanmak, sizi ruhen ve bedenen genç tutacaktır. Düzenli spor, kilo kontrolünü sağlarken aynı zamanda risk faktörü olan yüksek östrojen düzeyini de dengeler. Bağışıklık sistemini de oldukça güçlendiren bu etmen, düzenli olarak yapıldığında özellikle meme kanseri açısından oldukça koruyucu olur.

Zararlı Alışkanlıklara Karşı Duvar Örün

Zararı kendi ambalajında dahi bize göz kırpan kötü alışkanlıklarınızdan uzak durun. Meme kanseri dahil olmak üzere birçok kanser türünün en büyük düşmanlarından ikisi sigara ve alkoldür. Yapılan bilimsel çalışmalarda, alkolün aşırı kullanımının östrojen metabolizmasını etkilediği ve risk faktörü olan östrojenin kandaki düzeyini yükselttiği tespit edilmiştir.

Stresin Esiri Olmayın

Psikolojik gerilimler de çoğu zaman kanserin tetikleyicisi olabiliyor. Batı tarzı yaşamın vazgeçilmezi olan bu kavram, bağışıklık sistemini de bozarak birçok hastalıkla birlikte kadınlarda özellikle meme kanserinin tetikleyicisi oluyor. Stres, hayatın önemli bir parçası ama bundan korunmak adına kendinizi dinleyebilir, psikolojik olarak toparlanabilmek için terapilere katılabilirsiniz…

Çocuğunuzu Emzirmeniz Size De Oldukça Faydalı!

Emzirme hem annenin hem de bebeğinin kansere yakalanma riskini düşürmede oldukça etkili. Yapılan araştırmalara göre doğum yapan ve emziren kadınların memelerinin kanserojenik maddelerden daha az etkilendiği ortaya konmuş durumda. Karnı doyan aç bir bebeğin huzuru ile sağlıklı yaşamınızın keyfini çıkarabilirsiniz.

Enfeksiyonlardan Korunun

Kadın kanserlerinin bir kısmı da enfeksiyon kaynaklı oluşuyor. Özellikle de kadınlar için önemli bir risk olan Human Papilloma virüsü, rahim ağzı kanseri için oldukça risklidir. Enfeksiyonların vücudunuza girişini engellemek için hijyenik yaşam şartlarını hayatınızda mümkün olduğu kadar yaygınlaştırın.

Bilmek Sizi Güçlü Kılar!

Kanserin belirtileri konusunda fikir sahibi olmak, vücut anatomisini bilmek, kendinizi tanımak, hangi durumda nasıl tepki vermeniz gerektiğini bilmek de kanserden korunmada önemli bir etkendir. Aşırı kilo kaybı, ateş, halsizlik, anormal kanamalar vs. gibi belirtileri göz ardı etmemek ve bunların aslında birer kanser belirtisi olabileceğini unutmamak gerekir.

Kanser Tarama Programlarını Atlamayın    

Doktorların da üzerinde hassasiyetle durduğu bir diğer önemli nokta ise erken teşhis! Yıllık ya da 3 yılda bir yapılması tavsiye edilen, vücudunuz için kurtarıcı alarm olan birçok tarama testi mevcut. PAP smear testi, mamografi veya ultrasonografi gibi tarama testleri kadın kanserlerinin teşhisinde oldukça önemli yer tutuyor. Düzenli kontrollerinizi yaptırarak, kendinizi daha zor süreçlerden kurtarabilirsiniz.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
3 + 10 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.