8 Adımda Hamilelikte Doğru Beslenme

Buradasınız

Sev 29 Nisan 2018

Hayatlarında yepyeni bir dönemi açan kadınlar için hamilelik aynı zamanda vücutlarının da yenilenmesini ve değişmesini sağlayan en önemli zamanlardan biri. 9 aylık süreç içinde yaşanılan onca zorlu olayları aşmanın en önemli destekleyicilerinden biri de doğru, dengeli ve sağlıklı beslenme. Biz de hamilelik döneminde doğru beslenme adımlarını sizler için derledik.

Yeterli oranda sıvı tüketimi şart!

Bir hamilenin hangi besinleri tüketeceğine geçmeden önce ilk ve en önemli noktaya değinelim; hamilelikte vücuda bol miktarda su alınması. Hamilelik döneminde yeterli oranda sıvı alınmasının hem anne hem bebek sağlığı açısından önemli olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca her gün 1-2 bardak süt içilmesi de faydalıdır. Çay ve kahve gibi içeceklerin aşırı miktarda tüketiminden ise kaçınılmalıdır.

Tüm olumsuzluklara karşı önleminizi alın

Folat veya B9 vitamini olarak da isimlendirilen folik asit, hamilelik döneminde özel bir yere sahiptir. Gebelikte folik asit ihtiyacı belirgin şekilde artar ve günlük ihtiyaç iki katına çıkar. Kuşkonmaz, avokado, muz, brokoli, yumurta sarısı, turunçgiller, yeşil yapraklı sebzeler, yeşil fasulye, çilek, mercimek, yoğurt folik asit açısından zengin gıdalardan yalnızca birkaçıdır. Diğer yandan folik asit kaynağı olan besinlerin tüketiminde pişirme yöntemlerine de dikkat edilmelidir.

Dünyanın en kutsal zamanlarından biri olan ve kadınların hayatlarını neredeyse 2 kişi gibi yaşadıkları hamilelik zamanları, sağlığınıza daha da fazla dikkat etmeniz gereken bir dönem. Siz de kendi seçimlerinizi yaptığınız bu dönemde Benim Seçimim Hayat Sigortası yaptırın, bebeğinizin ve kendinizin yaşayabileceği olası tüm olumsuzluklara karşı önleminizi alın!

Meyve tüketin ancak sınırlı sayıda

Meyveler başlı başına şeker kaynağı olduklarından anne adayının aşırı kilo almasına neden olabilirler. Hamilelikte beslenme ölçülü şekilde sağlandığında anne adayının gelecekte yaşayacağı olası hastalıklarının da önüne geçilebilir. Mümkünse her gün mutlaka C vitamini yönünden zengin meyveler tüketilmelidir. Portakal, mandalina, greyfurt, çilek, elma anne adayının düzenli yemesi gereken meyveler arasında yer almaktadır.

Haftada en 1 kez balık yiyin

Hamilelik süresince hem protein hem de omega 3 alımını desteklemek için düzenli balık tüketimi büyük önem taşır. Ancak hamilelik döneminde tüketilen balığın cinsi de önemlidir. Hamsi, istavrit, uskumru, somon, alabalık gibi balıklar tercih edilebilir. Ayrıca anne adayı çiğ balık ve midye gibi kabuklu deniz ürünlerinden uzak durmalıdır.

Hamilelikte proteine olan ihtiyaç artar

Anne adayının hamilelik döneminde proteine olan ihtiyacı artar. Kuru fasulye ve mercimek, protein açısından çok zengin, ayrıca kabızlıkla savaşmanıza yarayacak bol miktarda lif de içerdiğinden tercih edilmelidir. Kırmızı etin de önemli bir protein ve demir kaynağı olduğu unutulmamalıdır. Eğer ete karşı isteksizlik duyuluyorsa, protein ihtiyacı yumurta ile de karşılanabilir.

Çinko içeren besinleri ihmal etmeyin

Gebelikte beslenme fazla hassasiyet gerektirse de kesinlikle kısıtlayıcı değildir. O yüzden ihtiyacınız olan zamanlarda istediğiniz besini ihtiyacınız doğrultusunda tüketebilirsiniz. Bebeğinizin hücre büyümesinde, beyin gelişiminde ve vücut proteinlerinin yapımında çinkonun önemli bir rolü vardır. Kırmızı et, deniz ürünleri, süt, yoğurt ve türevleri, yumurta ve yağlı tohumların tüketilmesi, çinko alımı için önemli besinsel kaynaklardır.

Kalsiyum kaynakları menünüzde olsun

Gebelik süresince kalsiyumun yeterli miktarda alınması, bebeğin yapısını geliştirdiği gibi, annenin de kemik kütlesini korumasına yardımcı olur. Süt, yoğurt, peynir, pekmez, fındık ve kuru baklagiller gibi zengin kalsiyum kaynakları mutlaka anne adayının menüsünde olmalıdır.

Bu besinlerden uzak durun!

Anne adayı gebelik dönemimde salata, sebze ve meyvelerin iyi yıkanmış olmasına dikkat etmeli, çiğ veya az pişmiş yumurta, çiğ veya az pişmiş et, çiğ balıklar ve kabuklu deniz ürünleri, üzerinde toprak olan yiyecekler, soğuk işlemden geçmiş etler, iyi pastörize edilmemiş süt ve bazı peynir türlerinden uzak durmalıdır. Gebelikte beslenmeye dikkat ederek anne adaylarının vücudunda oluşabilecek mikrop ve parazitlerin de bu sayede önüne geçmek mümkündür.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
10 + 8 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.