Adet Döneminizin Gecikmesinin Altında Yatan 10 Olası Sebep

Buradasınız

Sev 15 Ekim 2018

Her kadının adet döngüsü farklı işler. Kimi 24 günde bir adet görürken, kimi 26 ya da 28 günde bir adet görür. Ancak zaman zaman bu döngünün düzeni şaşabilir. Yaşanan adet gecikmesi ise birçok kadında paniğe yol açar. Ama önemli olan paniğe kapılmak yerine sorunun kaynağını bulmak. Çünkü hamilelik ihtimali haricinde adet gecikmelerinin birçok farklı sebebi olabiliyor. Sizin için bu olası sebepleri derledik; yine de yazımızı okuduktan sonra konuyla ilgili doktorunuza başvurmayı unutmayın.

Hızlı Kilo Alıp Verme

Ay içerisinde hızla aldığınız ya da verdiğiniz kilolar, yaşadığınız yeme bozuklukları adet gecikmesi sebepleri arasında yer alıyor. Kilonuz, adet döngüsünü düzene sokmada yardımcı olan beyindeki hipotalamus salgı bezini doğrudan etkiliyor. Özellikle anoreksiya, blumia gibi yeme bozuklukları da adet döngüsü üzerinde etkin rol oynuyor.

Fazla Egzersiz Yapmak

Egzersiz yapmak sağlığınız için büyük önem taşıyor ancak her şeyi kararında yapmalısınız. Egzersize aşırı yüklenmek, vücudunuzun östrojen hormonunu yeteri kadar salgılamasını engelliyor. Gereken miktar kadar kalori almadan yaptığınız yoğun egzersizler, yersiz kilo kaybına ve östrojen bozukluğuna sebep oluyor. Bu bozukluk da adet gecikmesi olarak karşınıza çıkabiliyor.

Emzirme

Bebeğiniz doğduktan hemen sonra adet gecikmesi yaşamanız olağandır. Özellikle emziren bir anneyseniz belli bir süre boyunca adetinizde gecikmeler ve aksamalar yaşayabilirsiniz. Bazen bir-iki ay bazen de daha uzun bir süre regl olmayabilirsiniz. Vücudunuzun ve hormonlarınızın bu yeni sürece alışması zaman alabilir. Ancak burada unutmamanız gereken şey, regl olmuyor olmanızın hamile kalmayacağınız anlamında gelmediği... Eğer üst üste bebek sahibi olmak istemiyorsanız, doğumdan sonra dikkat etmeyi ihmal etmemelisiniz.

Stres

Herkesin hayatında az ya da çok miktarda stres yer alır. Az miktarda yaşanan stres insanın ruh sağlığı için gereklidir ancak yaşanan ani olaylardan kaynaklanan yüklü stres kötü sonuçlar doğurabilir. Providence Saint John’s Health Center doktorlarından uzmanlara göre, ölüm, kayıp, boşanma gibi olaylardan dolayı yaşanan aşırı stres adet gecikmesi üzerinde etkili olabiliyor.

Doğum Kontrol Hapları

Başta doğum kontrol hapları olmak üzere birçok ilaç adet gecikmesi sebepleri arasında yer alabiliyor. Doğum kontrol hapları kullanan kadınlar, adet döngülerinde gecikmeler yaşayabiliyor. Alınan doğum kontrol hapları, yumurtalıkların yumurtlamasını önleyen projestin ile östrojen içerdiği için adet gecikmesi yaşanması söz konusu olabiliyor.

Polikistik Over Sendromu (PCOS)

Polikistik over sendromuna sahip kadınların adet gecikmesi yaşaması sık görülen bir durum. Yumurtalıklarda gereğinden çok daha fazla salgılanan androjen hormonu bu rahatsızlığa yol açıyor. Sağlıklı bir şekilde yumurtlamayı önleyen polikistik over sendromu sebebiyle bazen üç ayda ya da altı ayda bir adet görenler oldukça fazla.

Tiroid Bozuklukları

Tiroid bezlerinin fazla aktif olması ya da yavaş çalışması adet gecikmesi nedenleri arasında yer alıyor. Metabolizmanızı düzenleyen ve hormon seviyeleriniz üzerinde  etkin rol oynayan tiroidin düzensiz çalışması, adet gecikmelerine sebep olabiliyor. Böyle durumla karşılaştığınızda doktorunuzla iletişime geçebilir, diğer taraftan QNB Sigorta’nın Kansere İnat Yaşasın Hayat Sigortası yaptırarak olası rahatsızlıklara karşı şimdiden önlem alabilirsiniz.

Düzen Değişiklikleri

Hayatınızda yaşamış olduğunuz değişimler de adet gecikmesi üzerinde etkili olabiliyor. Günlerce, uzun saatler gece mesailerine kalmak, uyku düzensizlikleri, şehir değişiklikleri, uzun süreli seyahatler vücudunuzun saat ayarıyla oynadığından adet gecikmesine yol açabiliyor.

Kronik Hastalıklar

Diyabet ya da çölyak hastalığı gibi kronik hastalıklar da adet döngüsü üzerine etkin rol oynuyor. Kan şekerinde oluşan oynamalar ve değişiklikler hormonları da etkilediğinden adet düzensizliği yaşanabiliyor.

Erken Menopoz

Kadınlar genellikle 45 ile 55 yaş arasında menopoz dönemine girer. Vücudun 40 yaş öncesinde östrojen hormonunu az miktarda salgılaması, yumurtlamanın azalması ve yavaşlaması adet gecikmesi ile sonuçlanabiliyor.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
2 + 2 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.