8 Soruda: “Baba Olmaya Hazır Mısınız?"

Buradasınız

Sev 04 Ocak 2019

Kadınlar için anne olmaya hazır olduğunu anlamak son derece içgüdüsel ve basitken, erkekler için baba olmak da bu ağır sorumluluğa hazır olup olmadığının farkına varmak da her zaman çok kolay olmayabiliyor. Eğer, sizin de babalık özleminiz varsa ancak endişeleriniz karar sürecinizi etkiliyorsa, kendinize bu 8 soruyu sorun. Böylece karar sürecini hızlandırabilirsiniz.

“Birini Hayatımın Merkezine Koyabilir Miyim?”

Baba olmak, hayatınızın merkezine birini koymak kolay alınacak bir karar olmayabilir.   Evliliğinizden önce de bu soruyu kendinize sormuş, “evet” yanıtını vermiş olabilirsiniz ancak bu kez alacağınız büyük sorumluluğu da göz önüne alarak cevap verin: “Birini hayatımın merkezine koyabilir miyim?” Çünkü ebeveyn olmak, evlilikten farklı olarak çocuğun tüm sorumluluğunu üstlenmeyi de gerektirir.

“Ebeveyn Olmayı Gerçekten Kendi İrademle Mi İstiyorum?”

Sırf arkadaş çevreniz çoluk çocuğa karıştı ya da anne-babanız “Torun istiyoruz” diye tutturduğu için çocuk sahibi olma kararı vermek sağlıklı değil. Bu aşamada kalbinizin sesini dinleyip gerçek hislerinize kulak vermek ve bunu eşinizle paylaşmak en doğrusu olur.

“Sorumluluk Duygum Yeterince Gelişmiş Mi?”

Sorumluluk duygusu, yani üstünüze düşenleri zamanında ve eksiksiz şekilde yapma bilincine sahip olmak, babalığın gerektirdiği en önemli maharet olabilir. Bu yüzden baba olmaya karar vermeden önce, ne derece sorumluluk sahibi biri olduğunuzu iyice sorgulamalısınız.

“Eşimle İletişimim Pozitif Mi?”

İyi bir baba olmak için iyi bir eş olmak da önemli. Çünkü uzmanlara göre iyi bir eş olmaya çalışmak, doğacak çocuğun çok daha huzurlu ve sağlıklı bir ortamda yetişmesini sağlıyor. Bu nedenle baba olma kararını vermeden önce evliliğinizin yolunda olup olmadığını sorgulamanızda fayda var.

“Kendime Nasıl Davranıyorum?”

Baba olma sorumluluğunu almak için öncelikle kendinize iyi bakmalısınız. Baba olmanın sorumluluğunu almaya kötü alışkanlıklardan uzak durarak, dengeli beslenerek, spor yaparak ve sağlık kontrollerini ihmal etmeyerek başlayabilirsiniz.

“Uykumdan ve Sosyal Hayatımdan Feragat Edebilir Miyim?”

Unutmayın ki baba olduktan sonra hayatınız Ç.Ö (Çocuktan önce) ve Ç.S (Çocuktan sonra) şeklinde iki döneme ayrılacak. Yani baba olduktan sonra uykunuzdan, sosyal yaşantınızdan ve hatta kendinize ayırdığınız özel zamanlardan bile fedakarlık yapmanız gerekebilir. Bu olasılığın bilincinde olmalısınız.

“İş – Yaşam Dengem Ne Durumda?”

Baba olmanın hakkını vermek için iş – yaşam dengenizi iyi kurmanız gerekiyor. Yani, önceliklerinizi tekrar gözden geçirmeniz ve kariyerinizle aile hayatınızı arasında sağlam bir denge kurmanız gerekebilir.

“Yeterli Maddi İmkana Sahip Miyim?”

İyi bir baba olmanın en önemli koşulları, elbette sevgi ve şefkat. Ancak maddi gereksinimler de önem arz eder. Bu nedenle “baba olmak için doğru zaman mı?” sorusuna yanıt vermeden önce kendinizi ve ailenizi güvende hissettirecek bir birikim fonu, tasarruf planı veya sigorta poliçesi planlamak çok önemli. Çocuğunuzun ve tüm ailenizin ihtiyaçlarını karşılayacak Aileme Değer Ferdi Kaza Sigortası ile ilk adımı atabilirsiniz.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
3 + 7 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.