Tuvalet Eğitiminde Yapılan Hataların Kişililik Üzerindeki Etkisi

Buradasınız

Sev 22 Mart 2018

Küçük yaşta verilen tuvalet eğitimi, çocukların kişiliğinde önemli bir yere sahip. Uzmanlar, çocuklara genellikle anal dönemde (1-3 yaş dönemi) verilen tuvalet eğitiminde doğru zamanın, çocuğun fiziksel ve ruhsal anlamda hazır olmasına bağlı olarak değiştiğini söylüyor. Diğer taraftan ebeveynlerin tuvalet eğitimi sırasındaki yaklaşımları da çok önemli. İşte tuvalet eğitiminde sık yapılan hatalar ve bunların çocukların kişiliği üzerindeki etkileri...

Cezalandırma ve Korkutma

Bazı anne babaların tuvalet eğitiminde uyguladığı cezalandırma ve korkutma yöntemi, son derece yanlış bir davranış biçimi. Tuvalet eğitimi sırasında çocuk altını ıslattığında cezalandırılması ya da çeşitli yöntemlerle korkutulması, çocuğun üzerinde kalıcı etkilere yol açabiliyor. Eğer tuvalet eğitimi sırasında bu hataları yaparsanız çocuğunuz ileride çekingen, her an zarar görmekten korkan, kaygılı, suçluluk duygusu yüksek ve özgüven eksikliği olan biri olabilir.

Başkasıyla Kıyaslama

Diğer çocuklarla karşılaştırmak, çocuğunuzda geri kalmışlık duygusuna neden olabilir. Çocuğunuzun tuvalet eğitimindeki başarısızlığını bu şekilde yüzüne vurarak ileriki yaşamında takıntılı, yeniliklere uyum sağlayamayan, kendine güvensiz bir kişilik olmasına sebep olabilirsiniz.

Baskıcı ve Kuralcı Olmak

Tuvalet eğitiminde baskıcı ve kuralcı olan ebeveynlerini cezalandırmak için çocuklar, dışkısını olur olmaz yerlere yapabilir. Bu davranışı da onun ileriki yaşantısında dağınık, başkalarına eziyet etmeyi seven birine dönüşmesine sebep olabilir. Ayrıca çocuğunuzun tuvalet eğitimine karşı olumsuz duyguları oluşabilir ve eğitim daha uzun sürebilir.

Zamanı Gelince Kendisi Yapar

“Zamanı gelince kendisi yapar, kendisi söyler veya kendi öğrenir” diye düşünen ebeveynler, birçok sorunla karşılaşabilir. Tuvalet eğitimi verilmeyip kendi öğrenmesi için rahat bırakılan çocuklar, bu konuda olduğu gibi her şeyi yapmakta özgür olduğunu düşünebilirler. İleriki dönemlerde ise sosyal ortamlarda kurallara uyum sağlamama, başkalarını önemsememe gibi davranışlara sahip olabilirler.

Aşırı İlgi Göstermek

Bu sürece fazla önem veren ve ilgiyi aşırıya kaçıran ebeveynler, çocuğun tuvaletini yapmak istememesine neden olabilir. Çünkü çocuk ebeveynlerinden gelen bu ilgiyi sürekli görmek ve artırmak isteyip, süreci uzatabilir. Bu ilgi sebebiyle kakasını değerli gören çocuk, eğer bu değerli şeyi dışarıya çıkarırsa, değerinin kalmayacağını düşünebilir. Bu durum da çocukta daha fazla şeye sahip olmak ve paylaşmama gibi özelliklerin oluşmasına neden olabilir. Ayrıca bu çocuklar ileride, cimri, bilgiyi paylaşmayan, daha fazla şeye sahip olmak isteyen, sosyal çevrede kabul görmeyen, dışlanan ve ilişki kurma yeteneği gelişmeyen bireylere dönüşebilirler.

Hazır Olmadan Tuvalet Eğitimine Başlamak

Tuvalet eğitimine başlamadan önce çocuğunuzun buna  fiziksel ve ruhsal olarak hazır olduğuna emin olmalısınız. Eğer çocuğunuz hazır olmadan bu eğitime başlarsanız tuvalet kontrolünü sağlayamayabilirsiniz. Çünkü çocuğunuz her tuvalet eğitimi teşebbüsünüzde başarısız olabilir ve bu sürece adapte olamayabilir. Bu durum çocuğunuzda her işte başarısız olma korkusu oluşturabilir. Bu da ileriki yaşamında girişimcilik, liderlik, fırsatları yakalama ve organize etme gibi özelliklerin oluşması önünde engel teşkil edebilir.

Utandırmak

Tuvalet eğitiminde çocuğu herhangi bir yanlışında ayıplama ya da onu topluluk önünde utandırma, tahmin edemeyeceğiniz sonuçlara yol açabilir. Bu gibi durumlarda çocuklar içgüdüleriyle hareket etmek yerine, annelerini memnun edebilmek için kakalarını uzun süre tutabilirler. O zaman da yetişkinliklerinde çok titiz, aşırı düzenli ve bu nedenle hayatı zorlaşan bireyler haline dönüşebilirler.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
8 + 12 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.