Lösemi Hakkında Bilmeniz Gereken 8 Şey

Buradasınız

Sev 02 Kasım 2017

Başta akyuvarlar olmak üzere kan hücrelerinin normalin üzerinde çoğalması ile kendini belli eden lösemi, diğer kanser türlerine oranla çoğunlukla çocukluk çağında görülüyor. LÖSEV’e göre Türkiye’de her yıl ortalama 1200-1500 çocuğa lösemi teşhisi konuluyor. Biz de 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası dolayısıyla lösemi hakkında herkesin bilmesi gerekenleri bir araya getirdik…

1. Toplam 4 Tane Lösemi Türü Var

Kronik lenfoid, kronik myeloid, akut lenfoid ve akut myeloid olmak üzere toplam dört tane lösemi türü var. 15 yaş altındaki çocuklarda gözlemlenen lösemi türü %80 oranında akut lenfoid. Kronik lenfoid löseminin ise gözlenme sıklığı yaşla birlikte artış gösteriyor. Yani söz konusu kanser olunca kimi zaman yaşın önemi kalmıyor. Bu nedenle her ihtimale karşı kendinizi ve sevdiklerinizi güvence altına almalısınız. Örneğin Kansere İnat Yaşasın Hayat Sigortası yaptırmaya ne dersiniz? Bu sigortayla kendinizi ve sevdiklerinizi kötü günlere karşı güvence altına alabilir, QNB Sigorta Ayrıcalıklar Kulübü’ne ücretsiz üye olarak spor, sigara bırakma ve beslenme danışmanlığı gibi hizmetlerden %40’a varan indirimlerle faydalanabilirsiniz.

2. Lösemi Kemik İliğinde Başlıyor

Kemik iliğinin olgunlaşmamış hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde artması nedeniyle kemik iliğinin yanı sıra kan, karaciğer, dalak gibi ilikle alakası olmayan dokularda da bu hücreler birikiyor. Hal böyle olunca kan kanseri olarak bilinen hastalık ortaya çıkıyor.

3. Lösemi Türü Kan Hücrelerinin Çeşidine Bağlı

Akut lenfoid lösemi, lenfoblast isimli olgunlaşmamış kan hücrelerinin çoğalmasıyla ilişkiliyken kronik myeloid lösemi, beyaz kan hücrelerinin aşırı üretimiyle baş gösteriyor.

4. İlerleme Hızları Farklı

Kronik lösemiler akut lösemilere oranla daha yavaş ilerliyor. Bu nedenle, lösemili çocuklar ile özdeşleşen akut lenfoid lösemi, en ciddi olan türlerden biri…

5. Tedavi Olanakları Artıyor

Sadece lösemiyle değil pek çok kanser türüyle beş yıldan fazla yaşayan insanların sayısı 1960 yılından itibaren gözle görülür bir şekilde artıyor. Oran 1960 yılında %14 iken günümüzde %60 seviyelerinde.

6. Lösemi İçin Risk Faktörleri

Uzmanlara göre ailede löseminin olması, sigara, yüksek dozda radyasyona maruz kalma, benzen gibi kimyasallara maruz kalma riski arttıran faktörler arasında. Öte yandan down sendromu gibi genetik bozukluklar da etkili olabiliyor.

7. Lösemi Semptomları

Belirtiler her ne kadar türüne ve evresine bağlı olsa da genel hatlarıyla şöyledir: Ateş, titreme, gece terlemesi, zayıflık, yorgunluk, şişmiş veya kanayan diş etleri, baş ağrısı, şişmiş bademcikler, kemik ağrısı…

8. Umut Verici Tedaviler Yolda

Tıp dünyası, başta lösemili çocuklar olmak üzere hastalıkla mücadele eden pek çok kişiyi yakından ilgilendiren yeni çalışmalara ve gelişmelere imza atıyor, farklı tedavi türleri için durmaksızın çalışıyor. Kronik ve akut lenfoid lösemi türleri için kullanılan “immünoterapi” biçimleri her geçen yıl gelişiyor. Bu nedenle lösemiye yakalananlar veya yakın çevresinde lösemili biri olanlar her zaman umutlu olmalı, morallerini yüksek tutmalılar…

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
13 + 7 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.