Çocuğunuzu Cinsel Tacizlerden Korumak İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

Buradasınız

Sev 15 Nisan 2018

Çocukları tacizden korumak, sadece anne babaların değil, herkesin hassasiyet göstermesi gereken konuların başında geliyor. Çocukları koruyabilmek, onlara temiz bir dünya sunabilmek için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Nasıl mı? İşte cevapları...

Çocuklar “Hayır” Demesini Öğrenmeli

Çocuğunuz bir şeyi yapmak istemiyorsa, bir yere gitmek istemiyorsa, karşısındaki kişi sırf ondan büyük diye buna “evet” dememesi gerektiğini öğrenmeli. Karşısındaki kim olursa olsun, söz konusu şeyi yapmak istemiyorsa, “hayır” deme hakkına sahip olduğunu bilmeli. Özellikle çocuğunuza, herhangi biri onun rahatsız olacağı bir biçimde dokunacak olursa, buna izin vermemesi gerektiğini öğretmelisiniz.

Çocuğunuza Tehdidi Öğretmeyin

Tehdit ile büyüyen çocuklar, ilerde göreceği tehditler karşısında yelkenleri çok daha kolay bir şekilde suya indirir. Evinde en ufak şey için bile tehdit gören çocuk, yabancının onu tehdit etmesine çok da fazla direnç gösteremez. Bu yüzden çocuklarınızı hiçbir zaman tehdit etmeyin. Böylece hiçbir tehdide pabuç bırakmayan bir birey haline gelecektir.

Özel Yerlerini Tanımasını Sağlayın

Çocuğunuza, vücutlarında özel yerleri olduğunu ve bu özel yerlere kimlerin hangi şartlarda dokunabileceğini anlatın. Bu özel yerlerin adlarını tek tek öğretin. Anatomik olarak vücudunu tanımasını sağlayın. Ona iyi dokunuş ve kötü dokunuşu; yani birine sevgi dolu sarılma ile istek dışı temasta bulunmanın farklılıklarını anlatın.

Sır Tutmanın Her Zaman Doğru Olmadığını Öğretin

Tacizciler genellikle çocuklara “aramızda kalsın” derler. Böyle bir sahneye zemin hazırlamamak için çocuğunuza kendisiyle ilgili olan konuları mutlaka sizinle paylaşması gerektiğini anlatın.  

Cinsel Merakından Ötürü Ayıplamayın

Her çocuğun kendisi ve çevresindekilerle ilgili merakları vardır. Size cinsellikle ilgili sorduğu sorular karşısında onu ayıplamak yerine doğru cevapları vererek onu gerçek anlamda bilgilendirin.

Size Güvenmelerini Sağlayın

Çocuğunuzun her koşulda size güvenebilmesi gerekiyor. Başına gelebilecek olası bir kötü olayı doğrudan size anlatabilmeli, bunu sizinle paylaştığı için azar işiteceğini düşünmemeli. Onunla ilişkinizi hep güven çatısı altında kurmalı, samimiyetinizi ona yansıtmalısınız.

Güvenlik Kalkanı Oluşturun

Çocuğunuzun etrafında sizin güvendiğiniz kişilerden oluşan bir kalkan oluşturun. Çocuğunuz ihtiyaç duyduğu zaman sizin haricinizde oluşan bu güvenlik ağından dilediği bireyle konuşabilmeli.

Ona İlgi Gösterin

Birçok tacizci, çocuğa dostane bir şekilde özel ilgi göstererek yaklaşır. Bazen onun sıkıntılarını dinleyerek onun dert ortağıymış gibi davranır bazen de sevinçlerini paylaşarak kendini özel kılar. Ne yazık ki genellikle ailesinden yeteri kadar ilgi göremeyen çocuklar, tacizcinin bu maskesine kanar. Çocuğunuzla her zaman iletişim kurun, onunla konuşun, gününün nasıl geçtiğini sorun, hayatı hakkında bilgi edinin ve her daim onun yanında olduğunuzu gösterin.

Etrafınızdakilerin Hareketlerini İyice Gözlemleyin

Çocuğunuzla iletişimde bulunan herkesin hareketlerini gözlemleyin. Her akrabanın maalesef masum olamayacağını aklınızdan çıkarmayın. Eğer sizi rahatsız eden ve çocuğunuzu tehdit eden bir davranış görürseniz, önce çocuğunuzu o kişiden uzaklaştırın, sonra da bu kişi ve çevresiyle konuyla ilgili yüzleşin. Çocukları tacizden korumak demek sadece kendi çocuğunuzu korumak demek değildir. O kişinin başka çocuklara da zarar verebileceğini ve bu nedenle önlem almanız gerektiğini unutmayın.

Sanal Dünyaya Fazla Kapılmasın

Elbette her çocuk internete girip kendi sanal dünyasında vakit geçirmeye bayılır. Ancak çocukların internet yoluyla da tacizcilerle karşılaşabileceğini unutmayın. İnternet üzerinden tanımadığı kişilerle iletişim kurmaması gerektiğini ona açıkça anlatın. Gerekiyorsa kendiniz bir kota sınırı koyun ve bu sınırı ne için koyduğunuzu ona net bir şekilde açıklayın.

Arkadaşlarıyla İletişim Kurun

Çocuğunuzun etrafındaki kişileri yakından tanıyın. Arkadaşlarıyla aranıza hiçbir zaman mesafe koymayın. Etrafındaki kişilerin kimler olduğunu bilin ve mümkünse onların telefon numaralarını ve adreslerini rehberinize kaydedin. Ona fiziksel ya da zihinsel açıdan ulaşamadığınız zaman arkadaşlarıyla iletişime geçmeyi deneyin.

Sizin İletişim Bilgilerinizi Bilmesini Sağlayın

Ev adresinizi, telefon numaranızı, yakınlarınızın telefon numarasını ve adreslerini çocuğunuza öğretin. Ne zaman, nerede olursa olsun sizinle iletişime geçebileceğini bilmesini sağlayın. Üç yaşından sonra her çocuk bu bilgileri aklında tutabilir. Zor durumda kaldığında ya da ihtiyacı olduğunda sizi hemen arayabilmesi çok önemli.  

Korkuyu Abartmayın

Çocuğunuzu cinsel istismar hakkında bilgilendirirken, içinizde yaşadığınız korkuyu ona birebir aktarıp onun dış dünyadan tamamen kopmasına izin vermeyin. Yabancılara karşı temkinli olmasını ona söylerken, onun asosyal bir hale gelmesine zemin hazırlamayın. Çünkü bu tarz korkularla büyüyen çocuklar, ileride kaygı problemleri yaşayıp bu hisle başa çıkmakta zorlanabiliyorlar.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
7 + 3 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.