Çocuğu Sınava Hazırlanan Aileler için 6 Öneri

Buradasınız

Sev 05 Eylül 2017

Ailelerin en büyük isteklerinden birisi, çocuklarının sınavlarda başarılı olmasıdır. Sınava hazırlanan öğrenciler "acaba konular yetişecek mi”,  “netlerim yükselecek mi?”, “ya kazanamazsam!” ,”o kadar çalışıyorum ama hala durum kötü” gibi kaygılar ile çalışmalarını olumsuz etkilemeye meyillidirler. Bu noktada aile ile öğrenci arasındaki iletişim çok önemlidir. Aslında aileler de hazırlık sürecindeki bu hummalı çalışmaya ortaktırlar. Peki, sınava hazırlık sürecini çocukları adına daha verimli hale getirmek isteyen aileler neler yapabilir?

1. Çocuğunuzun Ergenlik Döneminde Olduğunu Asla Unutmayın

Teog ya da YGS sınavları, 13-18 yaşlarındaki öğrencilere uygulanan sınavlardır. Çocuklar bu dönemlerde kendilerini tanımaya çalışmakta, genellikle de depresif hissetmektedirler. Duygu geçişleri daha hassas, ve yoğun olmaktadır.. Sık sık ergenliğin getirdiklerini hatırlayarak çocuklarınıza yardımcı olmalı ve onları motive etmelisiniz.

2. Negatif Cümlelerden Kaçının

''Sen bu gidişle kazanamazsın'', '' bu netlerle olmaz'', ''hiç çalışmıyorsun'', ''çalışsan böyle olmaz'' gibi olumsuz ve yıpratıcı cümlelerden kaçınmalısınız. Unutlmamalısınız ki, çocuğunuza kızdığınızda ya da sert bir söylemde bulunduğunuzda çocuğunuz daha çok çalışmayacaktır. Hatta o günü, belki de 1 haftasını çalışmadan geçirecektir. Bu tarz cümleler yerine ''bu denemede netlerin biraz düşmüş gibi geldi, neden böyle oldu sence? Nasıl düzeltebiliriz?'',  ''Yardım edebileceğimiz bir konu var mı?'', ''sen yapabilirsin ben sana inanıyorum'' gibi daha olumlu ve yapıcı cümleler kullanmalısınız.

3.Komutlar Vermeyin

''Ders çalış'', ''şu kadar net yapmalısın'', ''matematiği fullemen lazım''  gibi cümleler çocuklarda kaygıya sebep olabilir. Ortaya çıkan bu kaygı da verimli çalışmayı engelleyip, özgüven kaybına sebep olabilir. Bu sebeple çocuklar, bir süre sonra çalış denildiğinde çalışmak istemeyecektir.

4. Kıyaslamayın

''Yan komşunun oğlu Ali, geçen denemede kimya testini başarıyla tamamlamış”, ''abin matematikten 40 net yapmıştı'' gibi kıyaslamalar, sınava hazırlanan öğrencileri demoralize eder. Aynı zamanda kıyaslama yapılan kişi ile çocuğun iletişimini olumsuz etkileyebilir, çocuk ile aile arasında kopukluklar meydana getirebilir.

5. Siz Yine Bildiğiniz Gibi Yaşayın, Fedakarlıklarınız Onu Etkilemesin

Dershaneye, özel derse verdiğiniz paradan bahsediyorsanız, evinize onlar için misafir bile çağırmıyorsanız, onlar ders çalışıyorken televizyon bile izlemiyorsanız; bir de bunları onlara hatırlatıyorsanız; artık bunları düşünmekten kendilerini alamayabilirler. Size layık olamamak, bu kadar emeğin karşılığını verememek, kazanamazlarsa ne yapacaklarını düşünmek derslerine konsantre olmalarının önüne geçebilir. Sizleri gururlandırmak adına başarı için hırslanabilirler. Ama bu etkenler, onların kaygısını artırarak, ders çalışmalarını engeller ve kendilerine olan güvenlerini zedeleyebilir.. Kendine inanmayan bir öğrenci de sınavda istediği performansa ulaşamayabilir.

6. Çocuğunuzu Dinleyin ve Anlamaya Çalışın

Zaman zaman siz hiçbir şey yapmamış olsanız bile öğrenci kendi performansından şikayet edebilir ve üzülebilir. Sık sık onunla konuşmaya, onun enerjisini yükseltmeye çalışın. Olumlu cümleler kurun, onu anladığınızı ve onun başarabileceğine inandığınızı ona hissettirin. Onun sizin için değerli olduğunu sonuç ne olursa olsun sizin için bir şey değişmeyeceğini ona hissettirin. 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
5 + 3 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.