Çocuğunuza Asla Yasaklamamanız Gereken 9 Şey

Buradasınız

Sev 31 Temmuz 2017

Psikologlar limitlerin, çocukların kendini daha güvende hissetmesini sağlayabileceğini ve bunun onları sakinleştirdiklerini söyler. Ancak bazı konularda kısıtlama getirmek tam tersi bir etki yaratabilir. İşte çocuğunuzun endişeye kapılmaması için yasaklamaktan uzak durmanız gereken durumlar.

Soru Sormak

Soru Sormak

Çocuklar büyüdükçe algıları ve dolayısıyla dünyaları da büyür. Yeni gördükleri her şey onlar için bir merak konusudur ve öğrenmek isterler. Bu noktada sordukları soruların sonu gelmeyecekmiş gibi hissedebilirsiniz. Özellikle yorgun argın işten gelmişseniz, kendinizde bu sonsuz sorularla başa çıkacak gücü bulamayabilirsiniz. Fakat çocuklarınızın sorularını cevaplamak onların hem gelişimine yardımcı olur hem de aranızdaki bağın güçlenmesi için çok kıymetlidir. 

Ağlamak

Ağlamak

Küçük çocuklar size basit gelen şeylere kolayca ağlayabilirler. Bunun bir sebebi de yetişkinlere önemsiz gelen şeylerin çocuklarda çok daha güçlü duygular yaratmasıdır. Çocuğunuzun ağlamasına izin verin, ona bunun için kızmayın. Neden ağladıklarını anlamaya ve çözüm üretmelerine yardımcı olmaya çalışın. 

Bencil Olmak

Bencil Olmak

Çocuklar tıpkı yetişkinler gibi bazı şeylere tek başlarına sahip olmak isterler. Örneğin oyuncaklarını kolay kolay paylaşmak istemezler. Bunun için çocuğa yasak koymaktan ve onu utandıracak suçlamalar yapmaktan uzak durun.

Hayır Demek

Hayır Demek

Çocuğunuz da bir bireydir ve hayır demeye hakkı olmalıdır. Bu aynı zamanda aldığı kararların getireceği sorumluluk duygusunu geliştirmede de etkili olacaktır. Ancak çocuğunuza kimi durumlarda bazı şeyleri istemese de yapmak zorunda olduğunu anlayacağı bir dilde açıklayın. 

Gürültü Yapmak

Gürültü Yapmak

Çocuk olmanın en güzel taraflarından biri de gürültü yapabilmek değil mi? Bunu çocuğunuzun elinden almayın. Bırakın bağırsın, şarkı söylesin, gürültü yapsın. Büyüyünce bunları yapma şansı olmayacak. 

Sır Saklamak

Sır Saklamak

Çocuğunuz büyüdükçe mahremiyet ihtiyacı da artacaktır. Hayatlarında ne olup bittiğinden haberdar olmalısınız ancak tehlikede olmadığı sürece müdahale etmemeye çalışın. Çocuğunuzun özel alanına duyacağınız saygı, onun için çok değerlidir. Onun günlüklerini okumak veya gizlediği şeyleri paylaşması için baskı yapmak, çocuğunuzun size duyduğu güvenin kırılmasına sebep olabilir. 

Ebeveyn olarak çocuğunuzun size güvenmesi kadar geleceğinin de güvende olması önemlidir. Bu nedenle siz de Çocuğum Güvende Ferdi Kaza Sigortası ile aylık 15 TL’den başlayan taksitlerle çocuğunuzun geleceğini koruma altına alabilirsiniz.

Korkmak

Korkmak

Küçük çocuklar size mantıksız gelecek şeylerden korkabilir. Mesela doktordan veya çok nadir gördüğü bir tanıdığınızdan. Bu normaldir, sakın bunun için çocuğunuzu utandırmayın veya yargılamayın. Onun yanında olduğunuzu bilsin. Ona korkmasına gerek olmadığını anlatın.

Kızmak Veya Kıskanmak

Kızmak Veya Kıskanmak

Küçükken iradelerinin daha güçsüz olduğunu ve kendilerini kontrol etmekte zorlandıklarını unutmayın. Çocuğunuzun duyguları olumsuz bile olsa kendilerini ifade etmelerine izin verin. 

Hata Yapmak

Hata Yapmak

Hata yapmayı kimse sevmez. Üstelik ebeveynleriniz bunu yüzünüze vurduğunda kendinizi daha da kötü hissedersiniz. Örneğin çocuğunuzu yavaş giyiniyor diye yargıladığınızda, bir daha kendi başına giyinmek istemeyebilir. O nedenle hata yapmaması için çocuğa yasak koymak yerine onu cesaretlendirin. 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
1 + 13 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.