Bir Dünya Bırakın Biz Çocuklara…

Buradasınız

Sev 05 Haziran 2017

çevre günü

5 Haziran Dünya Çevre günü. Dünyamızı daha yaşanır ve güzel bir yer haline getirmek bizim elimizde. Küçük hareketlerle büyük değişimler yaratarak dünyamızı ve çevremizi daha temiz bir hale getirerek gelecek nesillere aktarabiliriz. Bugün harekete geçmek için yapabileceğimiz 10 basit çevre hareketi…

Gereksiz tüketimden kaçının

gereksiz tüketimden kaçınmak

Tüketirken tekrar düşünülmeli, gereksiz tüketimden kaçınılmalıdır. Tükettiğimiz ürünler tercih edilirken, çevresel etkilerine dikkat edilmeli ve seçimler bilinçli bir şekilde yapılmalıdır.

Doğayı koruyun

doğayı koru

Tüm yeşil bitkiler gibi ağaçlar da havadan karbondioksit alarak yerine oksijen verir. Ormanlar insanlar ve hayvanların ihtiyaç duydukları oksijenin temel kaynağıdır ve havadaki karbondioksit oranının da artmasını engellerler. Bu nedenle, karbondioksit miktarının artmasını ve küresel ısınmayı engellemek için ormanlar korunmalı, ağaçlara ve hayvanlara zarar vermekten kaçınılmalıdır.

Enerji tasarrufu yapın

enerji tasarrufu yapmak

Enerji tasarrufu, hem bütçemiz hem de çevre için çok önemlidir. Daha az enerji üretildiği ve tüketildiğinde, atmosfere daha az miktarda sera gazı salınır. Bu gazlar, sıcaklığın artmasına ve olağanüstü hava olaylarına sebep olduğundan dolayı, enerji tasarrufu, çocuklarımızın gelecekte en az günümüzdeki kadar sağlıklı çevre koşullarında yaşayabilmeleri açısından önemlidir.

Toplu taşımayı tercih edin

toplu taşıma tercihi

Herkesin özel araçları ile trafiğe çıkması hem gürültüye hem de kirliliğe neden olur. Ayrıca daha az yakıt tüketilmesi, daha temiz bir çevre anlamına da gelmektedir. Karbon ayak izimizi küçültmek için bize düşense, toplu ulaşımı daha fazla kullanmak olmalıdır.

Geri dönüşüm kutularını kullanın

geri dönüşüm

Atık kağıtların ve geri dönüştürülebilecek maddelerin geri dönüşümünün yapılması sağlanmalı, gelişigüzel yerlere atılmamalıdır. Demir, çelik, bakır, elektronik atıklar, kağıt, plastik, cam gibi maddelerin geri dönüşüm yoluyla kazanılması tabii kaynakların korunmasına yol açacak, ekonomiye de katkı sağlayacaktır.

Su kullanımına dikkat!

su tasarrufu

Su canlıların yaşaması için hayati öneme sahiptir. Su kaynaklarının verimli kullanılması, suyun israf edilmemesi ve böylece dünyada su dengesinin bozulmaması için elimizden gelen her gayreti göstermeliyiz. Tıraş olurken ve diş fırçalarken su sürekli akıtılmamalıdır. Duş yapmanın, banyo yapmaktan daha hijyenik ve genelde daha da tasarruflu olduğu da unutulmamalıdır.

Yere çöp atmayın

çevre temizliği

Yere çöp atmak, çevre kirliliğinin başlıca nedenleri arasında yer alıyor. En başta çöp kutularının sayısı yerel yönetimler tarafından yaygınlaştırılmalı, caddelerde yürüdüğümüzde elimizdeki çöpleri yere değil, çöp kutusuna kadar yanımızda taşıyarak çöpe atılması sağlanmalıdır. Çocuklarımıza bu bilinci kazandırmanın önemli bir vatandaşlık görevi olduğu da öğretilmelidir.

Ambalaj ürünlerini tekrar kullanın

geri dönüşüm

Ambalaj ürünlerini atmayıp, ambalajlarınızda tekrar kullanınız. Bir defa kullanılıp atılan poşetler yerine, sürekli kullanılabilen bez torba ve fileleri tercih edin. Ayrıca çevreye önemli derecede zarar veren plastik ve naylon atıkları yakmamaya da özen gösterin.

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
8 + 5 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.