Ailenizden Birine Kanser Teşhisi Konuldu Mu?

Buradasınız

Sev 04 Şubat 2018

Son yıllarda başımızı nereye çevirsek kanser hastalığı ile ilgili bir şeyler duyuyoruz. Kanser hastaları bu süreçte gerek çevrelerinden duydukları gerekse kendi yaşadıkları nedeniyle zorlu zamanlar geçirebiliyor. Ama biz, kanserle savaşmanın en büyük silahının moral olduğunu biliyoruz. Bu nedenle kanser hasta yakınlarına da ne denli büyük bir görev düştüğünün farkındayız.Ailenizde birine kanser teşhisi konulduysa neler yapmalı, neler yapmamalısınız, araştırdık. Ve sıraladık:

1. Önlem Alın

Başıma gelmez demeyin ve kanser hastalığına karşı hayatınızı garanti altına alın. Kanser hastalığı süresince tedavilerinizde size destek olacak olan Kansere İnat Yaşasın Hayat Sigortası ile önceden önleminizi alarak sağlıklı bir yaşama adım atın.

2. Pozitif Olun

Pozitif olmak hayatın her alanında size puan kazandıracaktır. Ama söz konusu kanser hastalığı olduğunda karamsarlığı hayatınızdan kesin ve net bir şekilde çıkarın. Kanser hastası olan kişi eşiniz de olabilir, anne/babanız veya en yakın arkadaşınız da… Her kim olursa olsun, ona gelecekteki güzel günlerden bahsedin; ilerisi için onu mutlu edecek planlar yapın. Sadece kanser hastası olan yakınınıza değil, onun yakını olan herkese moral verin. Moral kaynağı olmadan zorlukların üstesinden gelebilmenin zor olduğunu unutmayın.

3. Gerçekleri Reddetmeyin

Pozitif olmasına olun ama hiçbir zaman da gerçekleri inkar etmeyin. Hastalık yokmuş gibi davranmayın. Yakınınızın içinde bulunduğu durumu kabullenin, onun da kabullenmesini sağlayın. İnkar etmek, durumu zorlaştıracaktır.

4. Kendinizi Tüketmeyin

5. Moral Verme Durumunu Fazla Abartmayın

Yakınınıza moral vermeye çalışırken onu istemeden de olsa baskı altına sokmayın. Sürekli “İyi olacaksın, her şey süper gidiyor” tarzında kuracağınız cümleler ona baskı uygulayabilir. O olumlu ruh hali içerisinde hissedemediğinden kendini suçlayabilir ve yetersiz kaldığını hissedebilir.

6. Taşıdığınız Yükü Paylaşın

Taşıdığınız yükü ailenin diğer fertleriyle paylaşın. Aileniz kalabalık değilse dostlarınızdan yardım isteyin. Konuşun, anlatın. Yakınınızın tedavi süreçlerinde arkadaşlarınızın ya da aile bireylerinizin sizin yanınızda olmalarını isteyin. Ayrıca diğer kanser hasta yakınları ile iletişimde olarak hikayelerinizi onlarla paylaşabilirsiniz.

7. Sürekli Bu Konuyu Konuşmayın

Hayat devam ediyor, bunu kendinize de hatırlatın. Kanser hastası olan yakınınızla sürekli hastalığını ve tedavisini konuşmayın. Farklı konular açın. Bu ikinize de iyi gelecektir. Siz de etrafınızdakilerle sürekli bu hastalıktan konuşmayın.

8. Rutini Aksatmayın

Hayatınızın doğal akışını aksatmayın. Spora gidiyorsanız, devam edin. Arkadaş buluşmalarınızı iptal etmeyin. Aynı şekilde kanser hastası yakınınızın da doktorların önerdiği koşullarda hayat planlarını iptal etmemesini sağlayın.

9. Suçlayıcı Olmayın

Yakınınız akciğer kanseriyse ve geçmiş hikayesinde sigara kullanımı varsa, onu bununla suçlamayın. “Sigara yüzünden oldu, içmeseydin olmayacaktı” gibi cümlelerle karşısına çıkmayın. Artık iş işten geçmiş. Suçlayıcı bir dil kullanmanız, yakınınızın kendisini çok daha kötü hissetmesine sebebiyet vermekten başka bir işe yaramayacak.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
3 + 0 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.