Vücudunuzda Magnezyum Eksikliği Olduğunun Belirtileri

Buradasınız

Sev 08 Aralık 2018

Magnezyum aslında sadece bir mineralden ibaret değil. Sanıldığının aksine, magnezyum vücudun birçok fonksiyonun düzgün çalışması için oldukça gerekli bir kahraman. Hâl böyle olunca magnezyumun eksikliği de farkında olmasak da bize birçok sorun yaratabiliyor.

İşte sinir ve kas sisteminden kan şekerine, kemik sağlığından metabolizma hızına kadar birçok şey üstünde etkili olan magnezyumun eksilmesi durumunda vücudumuzun bize verdiği işaretler!

Kas Krampları ve Spazmları

Magnezyum eksikliği önce kireçlenmeye sonra da kas dokularının iyice sertleşmesine sebep oluyor. Sertleşen kas dokuları da aniden hissedilen krampların ve spazmların habercisidir. Magnezyum eksikliğinin önüne geçilmediği taktirde bu kramplar zamanla şiddetli kasılmalara ve hatta felce dönüşebiliyor. Beslenme Uzmanı Beth Warren, magnezyum seviyesinin düşük olduğu zamanda şiddetli bir kalsiyum akımının sinir hücrelerinden içeri girerek kasları uyardığını söylüyor.

Kalp Ritminizin Hızlı Olması

Magnezyum eksikliği potasyum değerlerini düşürerek kalp kası hücreleri üzerine doğrudan etki ediyor. Bu durumun kalp atışlarını hızlandırdığını belirten Warren, kalpte hissettiğiniz çarpıntının magnezyum eksikliğine bağlı olup olmadığını anlamak için doktorunuza danışmanız gerektiğini de söylüyor.

Hipertansiyon

Kas sinir sisteminin fonksiyonları ve kalp ritim hızı üzerinde etkili olan magnezyum, söz konusu kan basıncı olunca da etkisini gösteriyor. Harvard Üniversitesi’nde 70 bin kişi üzerinde yapılan bir çalışma yüksek oranda magnezyum almış olan kişilerin tansiyon seviyelerinin almayanlara göre çok daha iyi durumda olduğunu ortaya koyuyor.

Sindirim Sorunları

Magnezyum eksikliği zaman zaman sindirim sorunlarına yol açabiliyor. İshal problemi magnezyum eksikliğinin belirtileri arasında yer alırken mide bulantısı ve kusma da görülebiliyor. Her ishal ve kusma durumu magnezyum eksikliğinin göstergesi olmasa da sıklıkla tekrarlayan durumlarda doktorunuza danışmanızda fayda var.

Uykusuzluk

Uykusuzluk da magnezyum eksikliği belirtileri arasında. Magnezyum, uyku döngüsünde önemli bir role sahip olan melatonin hormonunu düzene sokuyor. Amerikalı Dr. Mark Hyman, magnezyumun vücudu gevşetici ve rahatlatıcı bir özelliğe sahip olduğunu, uyku düzenine de oldukça katkı sağladığını belirtiyor. Birçok hastalığa davetiye çıkaran uykusuzlukla savaşmak için yeterli miktarda magnezyum almanız gerekiyor.

Ayrıca hastalıklara ve özellikle son dönemlerin en tehlikeli hastalığına karşı kendinizi ve çevrenizi koruma altına almanın bir yolunun da QNB Sigorta’nın Kansere Hayat Yaşasın Hayat Sigortası ile gerçekleştiğini hatırlatma fayda var.

Yorgunluk

Magnezyuma bağlı enzimler, hücre içi biyokimyasal reaksiyonlar için gereken kimyasal enerjinin sentezinde de oldukça etkin bir görev üstleniyor. Magnezyum eksikliği; kronik yorgunluk, halsizlik gibi belirtilerle kendini gösteriyor.

Osteoporoz Belirtileri

Aslında osteoporoz rahatsızlığı başta D ve K vitamini eksikliği olmak üzere birçok farklı etkene bağlı olarak gelişiyor. Ancak magnezyum eksikliği de osteoporoz için bir risk faktörü. Bu eksiklik doğrudan kemikler üzerinde etki göstererek kalsiyum seviyesinde de azalmalara sebep olabiliyor.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
4 + 1 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.