Vücudun Erken Uyarı Sistemi Enflamasyon Nedir?

Buradasınız

Sev 20 Ocak 2019

Çoğu zaman enfeksiyon ile karıştırılsa da aslında vücudun enfeksiyon ve başka bazı doku hasarlarına verdiği doğal bir tepki enflamasyon... Hakkında merak edilenleri öğrenmek için içeriğimize buyurun.

Enflamasyon Nedir?

Enflamasyon ya da halk arasında bilinen adıyla yangı, en basit anlatımla canlı dokunun her türlü yabancı etkene veya içsel / dışsal doku hasarına karşı; hücre, vücut sıvıları ya da damarlar bazında verdiği seri tepkidir. Vücut enflamasyon geliştirerek aslında hastalık etkenini yok etmeyi, yok edemediği etkenleri sağlıklı dokulardan izole etmeyi ya da hasarlı dokuları ortadan kaldırmayı amaçlar. Yani diğer bir deyişle, enflamasyon aslında vücudun doğal savunma sisteminin yarattığı öngörülebilir bir sonuçtur.

Enflamasyon Belirtileri Nedir?

Enflamasyonun belirtileri genelde şu üç başlık üzerinden yorumlanır:

  • Dış kaynaklı travmaya maruz kalan bölgede ödem / kızarıklık / ağrı gibi anormal durumlar oluşması,
  • Vücudun doku hasarı oluşan bölgesinde hissedilir derecede ısı artışı meydana gelmesi,
  • Eğer kronik ve içsel kökenli bir enflamasyon söz konusuysa, ilgili organlarda işlev bozuklukları gözlenmesi. (Kronik enflamasyonun teşhisi ise ancak laboratuvarlarda yapılan CRP tetkikleri ile mümkündür.)

Enflamasyon Neden Oluşur?

Enflamasyon oluşumunun nedenleri konusunda pek çok iç ve dış etkenden bahsedebiliriz. Örneğin bir kıymık ya da çivi batması enflamasyon sebebi olabilirken aynı şekilde musluk suyundan bulaşan bir bakteri veya bir spor yaralanması da vücudun ilgili bölgesinde enflamasyon gelişmesine neden olabilir.

Bu saydıklarımıza benzer akut enflamasyon vakalarında vücut genelde dışarıdan gelen bir tehdide karşı savunmaya geçerken; kanser, diyabet, MS ve vitiligo gibi bir takım oto-immün hastalıklarda enflamasyon kronik ve teşhis edilemez hale gelebilir. Hatta böylesi kronik enflamasyon hallerinde enflamasyonun kendisi, ortaya çıkmasına neden olan hastalıktan bile daha yıkıcı hale gelebilir.

Enflamasyonu Gidermek İçin Neler Yapılmalı?

Bu konuda bilinen en garantili medikal tedavi, uzman hekimler tarafından reçete edilen anti-inflamatuar ilaçlardır. Ancak medikal tedavinin yanı sıra bazı basit önlemlerle de enflamasyondan kaynaklanan şikayetleri azaltmak mümkün:

  • Dış kaynaklı travmaya bağlı oluşan akut enflamasyon sonucunda ödem ve ağrı şikayeti oluşturan bölgeye soğuk kompres ya da soğuk duş uygulamak dokuların daha kolay onarılmasını sağlar.
  • Yangısı olan bölgenin iyice dinlenmesini sağlamak, zorlamamak veya uykusuz kalmamak iyileşme sürecini hızlandırır.
  • Sebze, meyve, balık ve yağlı tohumlar tüketmek bağışıklık sistemini güçlendireceği için enflamasyonun azalmasına yardımcı olur.
  • Zerdeçal ve zencefil iyi birer doğal anti-inflamatuar olarak bilinir.
  • Alkol, süt ürünleri, işlenmiş gıdalar ve gluten günümüzde enflamasyonun en önemli tetikleyicileri olarak görülüyor. Bu yüzden bu tip gıdaları diyetinizden çıkarmak enflamasyonun önüne geçmenize yardımcı olacaktır.
  • Kanser ve diğer birçok oto-immün hastalığın habercisi / sebebi olabilen enflamasyona karşı tüm önlemleri aldıktan sonra Kansere İnat Yaşasın Hayat Sigortası yaptırarak hem kendinizin ve sevdiklerinizin çok daha güvende hissetmesini sağlayabilirsiniz.

Tabii, enflamasyon sorunlarınız varsa, öncelikle doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Referanslar:

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
6 + 8 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.