Huzursuzluk Hissi Yaratan Uykusuzluğun 7 Nedeni

Buradasınız

Sev 13 Eylül 2018

Uzun bir günün ardından yatağa uzandınız ancak içinizde sizi rahatsız eden bir huzursuzluk hissi var ve uyuyamıyorsunuz. Eğer siz de bu duygu sıkça yaşıyorsanız uykusuzluk problemi yaşayan %15’lik kesim içerisinde yer alıyor olabilirsiniz. Uykuya dalmakta ve devam ettirilmesinde yaşanan zorluk olarak adlandırılan uykusuzluk “Insomnia” olarak da bilinen bir hastalık. 6 saatten az süre uyumayla kendini gösteren uyku problemi, vücutta fiziksel ve ruhsal olarak yıpranmalar ile kendini gün boyu hissettirir. Bu gibi olumsuz tepkimelerden uzaklaşmak adına uyku bozukluğu nedenlerini ve yapılması gerekenleri mutlaka öğrenmeli ve bunları yaşam tarzınız haline getirmelisiniz.

Gün içindeki uyku alışkanlıkları

Gece yeterli ve sağlıklı bir uyku uyuyamamanız, gün içerisinde zaman zaman istenmeyen uyuklamalara sebep olabilir. Uyku bozukluğu yaşamanın en önemli sebeplerinden biri, gün içerisindeki biyolojik uyku sürecini aksatmaktır. Gün içerisinde vücudunuzun özel durumlar harici uykuya ihtiyacı yoktur; uyuyamamak sorununa davetiye çıkarmamak adına gün içerisinde öğleden sonraları da uyumamalısınız.

Uzun çalışma saatleri

Günümüzde çok farklı iş kollarının ortaya çıkması ve yoğun rekabet ortamı içerisinde uzun çalışma saatlerinin ortaya çıkması, yeme içme düzenimizden spor yapma vakitlerine kadar günlük yaşamımızı baştan aşağı değiştirdi. Uykusuzluk nedenleri arasında ise bu uzun çalışma saatleri çok daha fazla yer almaya başladı. Bazı meslek gruplarının çok düzensiz çalışma saatlerine sahip olması, uyku problemi yaşanmasının en önemli sebeplerinden biri haline geldi. Bu yüzden fazla mesaili işlerden mümkün olduğunca uzak durmaya çalışmalısınız.

Psikolojik etmenler

Ruhsal bunalım sürecindeki bireyler kendilerini sürekli yorgun hissederler ve uyku problemi ile baş etmeye çalışırlar. Uykusuzluk nedenleri arasında gösterilen anksiyete, depresyon, stres, şizofreni ve bipolar bozukluklar bireylerin kaslarında sürekli gerginlik hissetmesine neden olur. Bu tarz sorunlar ile mücadele halindeki bireylerin uykusuzluk yaşamasının tek çaresi psikolojik temelli hastalıkların tedavi ile ortadan kaldırılmasıdır.

Tüketim alışkanlıkları

Kahve ve alkol tüketiminin yanı sıra sigara gibi alışkanlıklara sahip olmak, uyku problemini yaratan en önemli sebeplerdendir. Özellikle de akşam üstü vakitleri itibariyle bu tarz uyaranlardan birini tüketiyor ve o şekilde uyumayı deniyorsanız büyük sorun yaşayabilirsiniz. Bu da zamanla hayatınızda kalıcı bir uyku bozukluğuna neden olabilir. Hayatınızda daha kaliteli bir uyku düzeninin oluşmasını istiyorsanız bu tarz alışkanlıkları sonsuza dek terk etmenizi gerekebilir.

Çevresel faktörler

Çevresel birçok faktör kendinizi iyi hissettirebilirken, çok kötü hissetmenize de sebep olabilir. Bu durumun en can sıkıcı noktası uyku bozukluğu ile kendini gösterir. Tipik bir negatif etken uyku problemi yaşamanıza ya da uykunuzda rahatsızlık vermeye yeter de artar bile. Bu yüzden aşırı sıcak/soğuk bir hava, alışık olunmayan ışık oranı, gürültü ve konforsuz ortamlardan olabildiğince uzak durmalı ve kendi huzurlu köşenizi oluşturmayı denemelisiniz.

Yorgunluk

Uykusuzluk nedenleri arasında gösterilen bir diğer etmen de yorgunluktur. Fazla çalışma ve aşırı yorgunluk ile kendini gösterebilen uyku problemlerine ayakta uzun saatler çalışmak da etki edebilir. Gün içerisinde eforunuzu çok fazla zorlamamak ve ardından kısa süreli molalar halinde çalışmak, uzun süre can sıkıcı olan uykusuzluk çekmenizi engelleyecektir.

Aşırı yemek

Uykusuzluk sorunu yaşamak istemiyorsanız ne yediğiniz kadar ne kadar yediğinize de dikkat etmelisiniz. Yatmadan önce aşırı yemek yemeden, sindirilmekte zorluk yaşatan; yağlı ve baharatlı yemeklerden uzak durmalısınız.

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
1 + 19 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.