Uyku Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Şaşırtıcı Bilgi

Buradasınız

Sev 10 Ağustos 2018

Uykuyu kim sevmez ki? Günün yorgunluğunu yastıkla yorgana bırakırken kendinizi “hiçbir şey” yapmıyormuş gibi hissetseniz de aslında vücudunuz siz uyurken de “acayip” şeyler yapmaya devam ediyor!

Tıp dünyasının bir koma haline benzettiği uyku hakkındaki az bilinen 10 şaşırtıcı bilgiyi sizler için araştırdık:

Karanlıkta Uyumak Hücreleri Yeniler

Gözünüze hiç ışık girmeden, tamamen karanlık bir odada uyumak, uyku esnasında salgılanan melatonin hormonunu arttırır. Biyoritmin en önemli belirleyicisi olan melatonin hormonu aynı zamanda hücre yaşlanmasının da en büyük düşmanıdır.

Saat 23:00 ile 03:00 Arasındaki Uyku İlaç Gibidir

Uyku söz konusu olduğunda, ne kadar çok uyunduğu değil, ne kadar kaliteli uyunduğu önemlidir. Bu yüzden saat 23:00 ile 06:00 arasındaki bir uyku, 02:00 – 12:00 arasındaki uzun bir uykudan çok daha dinlendiricidir. Ayrıca araştırmalar, 23:00 – 07:00 saatleri arasına sabitlenmiş bir biyoritmi olan kişilerin kansere yakalanma olasılıklarının çok daha az olduğunu gösteriyor. Eğer siz de kansere karşı önlem almak istiyorsanız önce uyku saatlerinizi gözden geçirin sonra da sizi ve sevdiklerinizi olası hastalık durumlarında koruyacak Kansere Karşı Yaşasın Hayat Sigortası’nı yaptırın.

Dünya Nüfusunun %15’i Uyurgezerdir

Amerikan Ulusal Uyku Araştırmaları Kurumu’na göre dünya nüfusunun %15’inin hayatları boyunca en az bir defa uyurgezerlik sorunu yaşadıkları düşünülüyor.

Yetersiz Uyumak Ağrı Eşiğini Düşürür

Araştırmalara göre uyku süresinin ya da kalitesinin azalması kişinin ağrı eşiğini hissedilir oranda düşürebiliyor. Bunun biraz da yetersiz uykunun bağışıklık sistemini zayıflatmasıyla ilgili olduğunu düşünülüyor.

İnsan Uykuyu Bilinçli Olarak Erteleyebilen Tek Memelidir

Doğadaki tüm memeli hayvanlar uykuları geldiğinde bunu ertelemeden uyku içgüdüsüne teslim olarak uyur. İnsanlar hariç!

Gece Egzersiz Yapmak Uykuya Dalmayı Güçleştirir

Uyku saatine birkaç saat kalmışken yapılan egzersizler kalp ritmini ve tansiyonu yükselteceği gibi, spor sırasında salgılanan ekstra dopamin hormonu, uyarıcı etki göstererek uykuya geçişi zorlaştırabilir.

Görme Engelliler de Rüya Görür

Sanılanın aksine görme engelliler de rüya görür. Ancak görme engellilerin rüyaları, görebilen insanların aksine görsel değil, işitsel ve dokunsal niteliktedir. Yani görme engelliler rüyalarında bir şeyi izlemek yerine o olayın / durumun yaşattığı hissi diğer duyuları ile deneyimler.

Uyku Pozisyonu Karakterin Bir Yansımasıdır

Psikologlara göre uyurken tercih ettiğimiz pozisyon nasıl biri olduğumuz hakkında ipuçları barındırıyor. Örneğin cenin pozisyonunda uyumayı tercih edenlerin hassas ve dost canlısı bireyler oldukları düşünülüyor.

Uykusuzluk Vücut İçin Açlıktan Daha Yıkıcıdır

Uykusuzluktan ölmek, açlıktan ölmeye göre çok daha çabuk gerçekleşir. Yetişkin bir insan açlığa haftalarca dayanabilirken uykusuzluk, bu kişiyi en fazla 10 günde öldürebilir.

Yaş İlerledikçe Uyku Eğilimi Azalır

Yeni doğmuş bir bebeğin günde ortalama 16 saat uykuya ihtiyacı varken, 65 yaşın üstündeki yetişkinlerde bu sayı 5 ile 6 saat arasında değişebilir.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
5 + 8 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.