Dünya Sağlık Örgütü’ne Göre Sigara Kimi Nasıl Etkiliyor?

Buradasınız

Sev 31 Mayıs 2018

Sigara kullanmak kendimize yapabileceğimiz en büyük kötülüklerden. Vücudun dengesini tamamen alt üst eden sigaranın, kötü etkide bulunmadığı hiçbir organ yok. Dünya Sağlık Örgütü’nün yayımladığı veriler, sigarasız hayatınıza ilk adımı atmak için etkili olabilir...

1. Kadın ve Çocuklar Ne Derece Tehdit Altında?

1920’lerde sigara satışlarını artırmak için tütün endüstrisi, halkla ilişkiler kampanyalarına başladı. O yıllarda kadınların sigara kullanmaları pek uygun görülmüyordu. Yine de kampanyaların hedef kitlesi kadınlar üzerinden oluşturulmuştu. Kadınların sigara tüketmesi için reklamı yapılan sigara markasının ambalaj rengi yeşil olduğu için senenin moda rengi yeşil oluverdi. Her şey tüketim arzusunu uyandırmak için yapılıyordu. Marka, tütün kullanan kadınların cinsiyet eşitsizliğini aşma yönünde bir adım attıkları imajı çiziyordu. Çalışmalar sonucunu anında gösterdi ve o yıl sigara satışlarında büyük bir artış yaşandı. Bu örnekten anlaşılacağı gibi sigara tüketiminde özenmenin büyük rolü var!

Ama kadınlar sadece tüketmek için etki altında bırakılmıyor. Tütün tarlalarında çalışan 10 işçiden 7’si de kadın. Yani kadınlar sıklıkla tehlikeli kimyasallarla yakın temas halinde. Çocuklardaki durum ise şöyle: Her 2 çocuktan 1’i sigara dumanına maruz kalıyor.  

Ayrıca tütün ekimiyle uğraşan ailelerin çocuklarının yüzde 14’ü okullarına devam edemiyor, tütün tarlalarında çalışıyor.

2. Tütün, Sağlık, Ekonomi ve Kalkınmayı da Tehdit Ediyor

Tüm dünyada sigara kullanan 30 yaşın üzerindeki kişilerin yüzde 12'sinin ölüm sebebi tütünden kaynaklanıyor. Sigaranın sağlığımızı ne kadar etkilediği ortada! Öte yandan sigara bize ekonomik açıdan da zarar veriyor. Genel anlamda düşündüğümüzde, tütün kullanımının yıllık küresel maliyeti sağlık harcamaları açısından 1,4 trilyon dolar.

Kısacası, tütün yalnızca içerek kendimize zarar verdiğimiz kişisel bir tercih olmaktan çıkıyor. Ülke ekonomisinde ve hatta dünya ekonomisinde ortaya çıkardığı tablonun da ciddiye alınması gerekiyor. Çünkü söz konusu mevzu, dünya çapında ağır kayıplara neden olmaya devam ediyor.  

3. Yaşadığımız Çevreyi de Kirletiyor

Pek çok kişi sigara içtikten sonra elindeki izmariti yere atıyor. Dilerseniz tam rakam verelim: Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, çevreye her gün 10 milyara yakın sigara atılıyor. Bu tütün atıkları ise 7 binden fazla toksik kimyasal içeriyor. Kıyı ve şehirlerde toplanan tüm artık maddelerin yüzde 30-40'ını izmaritlerin oluşturduğunu düşünürsek, izmaritlerin çevre kirliliğine nasıl bir katkısı olduğunu anlayabiliriz. Ayrıca tütün dumanı, binlerce insanı hasta edecek kanserojen, toksik madde ve sera gazı içeriyor.

4. Tütün Kullananların Çoğu Yoksulluk İçinde

Dünya çapında yaklaşık 226 milyon yetişkin tütün kullanıcısı, yoksulluk içinde yaşıyor. İşin garip tarafı, yemek parasını zar zor bir kenara ayıran kişiler, sigarasız yaşamayı göze alamıyor ve sigara parasını garantiye almayı tercih ediyor. Yani sigara, gıda tüketiminin de önüne geçmiş bir harcama konumuna gelmiş durumda. Veriler, milli gelir seviyesi düşük ülkelerde, bazen hane gelirinin yüzde 10'undan fazlasının tütün ürünlerine harcandığını söylüyor. Bundan da şu anlamı çıkartmak gerekiyor: Ailenin toplam geliri içinden gıda, eğitim ve sağlığa harcanan para, sigaraya harcanan paradan daha az!

5. Tütüne Hayır De!

Tütüne hayır demek ve sigarayı bırakmak için 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü kesinlikle doğru bir zaman. Sigara, sadece içen kişiyi değil, etrafında canlı ne varsa onlara da zarar veriyor. Kalp ve akciğer hastalıkları aynı zamanda kanseri tetikleyen tütüne bağlantılı hastalıklar, aile içindeki sağlık masraflarını da artırıyor. Sizler de sigaradan uzak durarak ve aynı zamanda Kansere İnat Yaşasın Hayat Sigortası’nı yaptırarak sağlığınızı emin ellere bırakabilirsiniz. Şunu unutmayın sigaradan uzak durarak hem sağlığınızı korumuş hem yoksulluğu azaltmış hem de gelişmeyi teşvik etmiş olursunuz.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
1 + 0 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.