Yeni Dünyanın En Faydalı Akımı: Sıfır Atık Hareketi

Buradasınız

Sev 11 Ağustos 2018

Tüketim alışkanlıklarının hızla değiştiği ve artık kontrol edilemez bir boyuta ulaştığı günümüzde, dünyamızı korumak ve gelecek nesillere daha yaşanılır bir gezegen bırakmanın yolu atık kontrolünden geçiyor. İşte her gün tonlarca atık oluşturan dünya nüfusunun gezegene verdiği zararı en aza indirmenin yolu ise ancak oluşacak atık miktarını minimuma düşürmekle mümkün. Bakalım %100 sürdürülebilirlik parolası ile yola çıkan ve kitlelere yayılmaya başlayan sıfır atık (zero waste) hareketi neymiş?

Sıfır Atık Hareketi Nedir? Ne Değildir?

Sıfır atık hareketi en basit şekliyle, günlük yaşamda sahip olduğumuz tüketim alışkanlıklarını “minimum atık bırakma”ya yönelik düzenleyen bir hareket. Yani bu hareket sayesinde, her gün marketten ve çeşitli dükkanlardan satın aldığımız paketler de dahil olmak üzere bıraktığımız pek çok atığı tamamen ortadan kaldırmak mümkün. Sürdürülebilir bir çevre için sürdürülebilir ambalajları destekleyen sıfır atık akımı, bu yönüyle özellikle perakende sektörünü epeyce dönüştüreceğe benziyor.

Sıfır Atık Hareketine Dahil Olmak İçin Neler Yapabiliriz?

Son yıllarda özellikle Avrupa ve Amerika’da sıfır atık (zero waste) temalı birçok dükkan faaliyete girmiş olsa da ülkemizde henüz bu tema yeni yeni yayılıyor. Her şeyin büyük cam kavanozlarda depolandığı ve müşterilerin kendi saklama kapları ile gelip ürünlerini bu kaplara koyarak götürdüğü bu dükkanlar ülkemizde de yaygınlaşana kadar yapabilecekleriniz ise şunlar:

  • Pet Şişelere Veda Edin

Çevre örgütlerinin raporlarına göre dünyadaki plastik çöplerinin %60’ı pet şişelerden oluşuyor. Bu yüzden dışarı çıktığınızda yanınızda izolasyonlu bir matara bulundurmak, doğaya fazladan birkaç tane pet şişe çöpü hediye etmenin önüne geçer.

  • Atıklarınızı Ayırmayı Öğrenin

Özellikle cam, kağıt, pil ve evsel atıklarınızı ayrı ayrı biriktirip geri dönüşüme yollamak sıfır atık hareketi için yapabileceğiniz en iyi hamlelerdendir. Ayrıca cam ürünler alırken depozitolu ürünler tercih etmek, sürekli cam atığı çıkarmanın önüne geçer.

  • Bir Bez Çanta Edinin

Alışverişe çıkarken yanınıza bir bez alışveriş çantası alma alışkanlığı edinmeye ne dersiniz? Böylece market ve alışveriş merkezi alışverişlerinizde plastik poşet kullanmamış ve doğaya fazladan plastik çöpü bırakmamış olursunuz.

  • Dönüşüme İnanın

Evde bir köşede duran eski eşyalarınızı hemen çöpe atmak yerine bu eşyaları dönüştürerek yeniden kullanabilirsiniz. Örneğin aşınmış / eskimiş mobilyalarınızı boyayabilir ya da tekstil atıklarınızdan paspaslar tasarlayabilirsiniz. Bu konuda tamamen yaratıcılığınızla sınırlısınız. Siz kullanmak istemiyorsanız, çevrenizdeki sivil toplum kuruluşlarına, belediyelerin yardım bürolarına veya ihtiyaç sahibi kişilere elden bağışlayabilirsiniz.

  • Pazardan Alışveriş Yapın

Meyve / sebze alışverişlerinizi bez torba ya da eski usul bir file kullanarak pazardan yapmak, bu gibi ürünleri ambalajsız almanızı sağlar ve ortaya çıkacak atık miktarını ciddi oranda azaltır.

  • Yemeğinizi Sefer Tasında Taşıyın

Yemeklerinizi dışarıdan sipariş edip arkanızda plastik tabak, çatal ve benzeri atıklar bırakmamak için yemeğinizi evden götürerek bütçenizi de koruyabilirsiniz. Hiç olmadı, dışarıdan sipariş verirken, plastik çatal-bıçak istemediğinizi belirtin.

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
14 + 3 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.