Omuz Ağrısı Hakkında Merak Edilen Her Şey!

Buradasınız

Sev 27 Ekim 2018

Oldukça sık karşılaşılan bir ağrı türü olan omuz ağrısı birçok farklı nedene bağlı olarak meydana gelebiliyor. Sebebi ne olursa olsun, omzunuzla ilgili yaşadığınız ağrı eğer sizin hayatınızda da büyük bir yer kaplıyorsa ve omuz ağrısı nedenleri nelerdir, omuz ağrısı nasıl geçer gibi soruların yanıtlarını merak ediyorsanız, içeriğimiz tam size göre.

Rotator Cuff (Rotator Kılıf) Yırtığı

Bir hareketi sürekli tekrarlamak, omzu sabit tutmak için çalışan bir tendon ve kas grubu olan retator kılıfın yırtılmasına sebep olabiliyor. New York’tan Osteopati Doktoru Robert Gotlin, rotator cuff durumu için lastik benzetmesi yapıyor. Sürekli kullanma ve yaş almayla birlikte yıpranan dokular, zamanla omuz ağrısı olarak karşımıza çıkıyor.

Akromiyoklaviküler Eklem Yaralanmaları

Akromiyoklaviküler eklem yaralanmalarından kaynaklanan omuz ağrısı genelde direkt omuz üzerine düşmelerden ya da omuza alınan darbelerden kaynaklanır. Spor yapan kişilerde daha sık görülebilen bu omuz ağrısı tanısı ultrason yardımıyla konulur. Fizik tedavi yöntemleri bu ağrıya iyi gelir.

Donuk Omuz (Adesiv Kapsülit)

Osteopati Doktoru Clifford Stark, donuk omuz rahatsızlığı yaşayan kişilerin omuzlarını istedikleri yöne rahatça çeviremediklerini ve omuz bölgesinde sertlik hissettiklerini söylüyor. Erkeklerin omuz bölgesindeki tendonları kadınlara göre daha güçlü olduğu için adesiv kapsülit olarak adlandırılan omuz ağrısı kadınlarda daha çok görülüyor. Donuk omuz şikayetine sahip kişiler doktor kontrolünde ilaç tedavisi, kortizon iğnesi ya da artroskopik cerrahi yöntem ile sağlıklarına kavuşabiliyor.

Bursit

Omuz eklemlerinde bulunan, kemiklerin ve kasların birbirine sürtünmesini engelleyen ve onlar için güvenilir bir ortam sağlayan içi sıvı dolu kesecikler bursae olarak adlandırılıyor. Keseciğin iltihaplanması halinde ise bursit rahatsızlığı ortaya çıkıyor. Bursit, kişinin ciddi bir şekilde omuz ağrısı hissetmesine neden oluyor. Kolunuzu başınızın üstüne doğru uzattığınız zaman iyice kendini gösteren bu ağrı, soğuk ya da sıcak temas, dinlenme, doktor kontrolünde alınan ağrı kesiciler ve fizik tedavi ile son buluyor.   

Tendinit

Tendonlar kasları kemiklere bağlayan dokulardır. Tendinit durumu ise tendonların iltihaplanması sonucunda ortaya çıkıyor. Omuz ağrısı sebepleri arasında yer alan tendinit, akut ve kronik olarak ikiye ayrılıyor. Akut tendinit, aynı kolla top atmak, cam silmek gibi sürekli olarak tekrarlanan hareketler sonucu ortaya çıkıyor. Kronik tendinit ise artrit ya da omuz eklemlerinde yırtılma gibi yaşa da bağlı olan dejeneratif hastalıklardan kaynaklanıyor. Antienflamatuar ilaçlar ya da kortizon tedavisi ile şikayetler azaltılabiliyor.

Biceps Tendon Yırtığı

Biceps kasını, omuz ve dirsekteki kemiğe bağlama görevi olan biceps tendonunun yırtılması ya da kopması omuz ağrısı ile sonuçlanabilir. Ani olarak yaşanan fiziksel travmalar ve aşırı kas kullanımı biceps tendom yırtığının sebepleri arasında sayılıyor. Buz kompresi, steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar, dinlenme ve fizik tedavi ile ağrı üzerinde etkili sonuçlara ulaşmak mümkün oluyor.

Osteoartrit (Kireçlenme)

Eklemlerdeki kıkırdağın aşınıp, zamanla kaybolmasıyla ortaya çıkan osteoartrit, romatizmal hastalıkları arasında en sık görülen türdür. Yaşın ilerlemesiyle meydana gelen bu rahatsızlık sürecinde omzunuzu oynattığınız zaman tıklama sesi duyabilirsiniz. Kireçlenmenin verdiği bu omuz ağrısı ile baş edebilmek için yaşam şeklinizi değiştirebilir, yaptığınız aktiviteleri gözden geçirebilir, fizik tedavi görebilir ya da sıcak/soğuk kompresi uygulayabilirsiniz.      

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
11 + 4 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.