Mutluluk Hormonlarımızı Nasıl Yönetiriz?

Buradasınız

Sev 26 Ocak 2018

Her biri farklı bir mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin, dopamin, oksitosin ve endorfinin ne işe yaradığını biliyor musunuz? Peki bu hormonları doğal yöntemlerle nasıl salgılayabileceğinizi öğrenmeye ne dersiniz? California State Üniversitesi öğretim görevlisi Loretta Graziano Breuning “Mutlu Beyin” kitabında bunu detaylarıyla anlatıyor. Uzun süreli ve mutlu bir hayat için sizlere bu kitaptan bazı notlar çıkardık.

Mutluluk Hormonu Nasıl Çalışır?

Dopamin: İhtiyacınız olan veya aradığınız şeyleri bulduğunuzda hissettiğiniz keyfi üretir.  İhtiyacınız olan şey çok çaba gerektirse de ona ulaşmaya teşvik eder.

Endorfin: Coşku, zindelik hissi olarak da bilinir. Acıyı fark etmenizi engeller. Örneğin fiziksel bir yara aldığınızda o acıyı hissetmemenizi ve bulunduğunuz yerden kaçmanızı sağlar.

Oksitosin: Başkalarıyla güvende olma duygusunu yaratır. Sizi başkalarına güvenmeye teşvik eder.

Serotonin: Başkaları tarafından saygı görme duygusunu üretir. Soyunuzu devam ettirmenizi sağlar.

Aşık Olduğunuzda Mutluluk Hormonları Nasıl Çalışır?

Dopamin: Aşkın “kovalama” aşamasında açığa çıkar. Aynı şekilde annesinin ayak sesini duyan bir bebekte de salgılanır.

Endorfin: Fiziksel acıyla tetiklenir ama gülerken de ağlarken de bir miktar salgılanır. Bazı insanların acı veren ilişkilere nasıl tahammül ettiği endorfinle açıklanabilir.

Oksitosin: Dokunma ve güven hissiyle salgılanır. Seks bir anda çok fazla oksitosine sebep olur. Oksitosinin aşkla o kadar çok açıdan ilgisi vardır ki, genellikle bağ hormonu ya da kucaklaşma kimyasalı olarak anılır.

Serotonin: Aşkın statü tarafıyla tetiklenir. Belli bir statüdeki kişilerle birlikte olmanın gururudur.

Hangi Mutluluk Hormonu, Ne Zaman Hissedilir?

Dopamin: Maraton koşucusu bitiş çizgisini gördüğünde dopamin salgılar. Futbolcu gol attığında dopaminle doludur. Beyin, bedene “Başardım!” der. Bu o kadar iyi bir histir ki, bu hissi yeniden tetiklemek için başka yollar ararsınız.

Endorfin: Yaralı bir hayvanın avcıdan kaçıp hayatını kurtarmasını sağlar. Kısa bir süre için acıyı gizler. Kısa sürmesinin nedeni aslında acının iyi bir şey olmasıdır. Ateşe dokunmamak veya kırık bacağın üzerine basmamak gerektiğini söyler. Spor sonrası mutlu hissetmek de çok bilinen bir endorfin deneyimidir. Ama her gün yaptığınız koşuyla yüksek bir endorfin dozu alamazsınız. Bu hormon, sınırlarınızı zorladığınızda ortaya çıkar.

Oksitosin: Gardınızı indirmenin ve güvendiklerinizin yanında olmanın verdiği hazdır. Güvenme bilinçli bir tercih değildir. Ama güvendiklerinizin yakınlığıyla kendinizi emniyette hissedersiniz. Örneğin sürüsü tarafından çevrelenmiş bir ceylanda ya da tüyleri okşanan bir maymunda salgılanır.

Serotonin: Önemli olma hissidir. Beynimiz doğası gereği sosyal üstünlük arar. Saygı gördüğünüz bir anı veya rekabetten zevk aldığınız bir durumu düşünün. Bu zamanlarda serotonin salgılarsınız. Seratonin salgılamak, içinizdeki memelinin isteğidir. Bunu fark etmek de bir beceridir.

Hangi Mutluluk Hormonu, Ne Zaman Azalır?

Dopamin: Lezzetli bir tatlıyı yerken ilk lokma dopamin salgılatır ama tatlı biterken salınım azalır.

Endorfin: Endorfin sadece acil durumlar içindir. Çünkü beyin gerçekliği kavramak üzere tasarlanmıştır; çünkü bu hayatta kalmayı sağlar.

Oksitosin: Sürüden uzaklaştığınızda düşer. Aniden tek başınıza hayati tehlikelerle yüzleşirsiniz. Sosyal desteği sürekli hissetmek harika olurdu ama her dakika sürüyle kalırsanız başka şeyleri kaçırırsınız.

Seratonin: Küçük bir gölde büyük bir balık olsaydınız bir adım önde olmanın tadını çıkarırdınız. Fakat büyük balıkların yaşadığı daha büyük dünyaları duyduğunuzda serotonininiz düşerdi. “Bir şeyler yap” hissi konumunuzu ilerletene kadar kadar başınızı etini yerdi. Serotonin düşüşlerine dikkat etmek, önde olmadığınızı hissettiğinizde sizi kriz varmış gibi hissetmekten alıkoyar.

Hangi Alışkanlıkları Edinerek Bu Hormonları Salgılamak Mümkün?

Dopamin: Küçük zaferleri kutlayın, yeni bir hedef için küçük adımlar atın, tatsız bir işi bölerek yapın vs...

Endorfin: Gülün, ara sıra ağlayın, farklı egzersizler yapın, vücudunuzu esnetin...

Oksitosin: “Temsili” güven kurun, güvenilir olun, masaj yaptırın...

Seratonin: Yaptığınız şeyle gurur duyun, sosyal konumunuzun keyfini çıkarın, etkinizi fark edin...

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
6 + 6 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.