Mesane Kanseri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Buradasınız

Sev 24 Haziran 2018

Erkeklerde ve kadınlarda en sık görülen kanser türleri arasında mesane kanseri yer alıyor. 2014 yılında Amerika’da yapılan bir çalışma, her yıl 68 bin kişiye mesane kanseri teşhisi konulduğunu açıklıyor. Peki mesane kanseri tam olarak nedir? Belirtileri nelerdir? Kimler risk altında? Mesane kanseri hakkında bilinmesi gerekenleri bir araya getirdik.

Mesane Kanseri Nedir?

İdrar kesesi olarak da adlandırılan mesane karnın alt kısmında yer alan ve her iki böbrekten gelen idrarı toplayan bir organdır. En sık rastlanan mesane kanseri tipleri ise değişici epitel hücreli karsinom (ürotelyal), yassı epitel hücreli karsinom (skuamöz hücreli karsinom) ve adenokarsinom olarak karşımıza çıkıyor. Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü’nde yapılmış olan araştırmalar bu üç tipten en çok ürotelyal’in görüldüğünü belirtiyor.  

Mesane Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

 

  • İdrardan kan gelmesi mesane kanserinin ilk belirtileri arasında yer alıyor. Pembe, açık kırmızı ya da kahverengi idrar mesane kanseri habercisi olabilir. Kanlı idrar birkaç hafta boyunca kaybolup birdenbire yeniden başlayabilir.
  • Ağrılı idrar yapma da belirtiler arasında. Eğer ağrılı bir şekilde idrar yapılıyorsa kanserin ilerleyişi hızlı olabiliyor.
  • Sık sık tuvalete gitme isteğinin olması ve sıkışmışlık hissi de belirtiler arasında.  
  • Pelvik ve karın ağrıları ileri derecede mesane kanseri belirtilerinden.
  • Zayıflama, güçsüz kalma, yorgun hissetme, iştahsızlık ve bulantı gibi belirtiler de mesane kanserinin ilerlemiş safhalarında görülüyor.

Sebebi Henüz Kesinleşmese de Sigara İçmek Önemli Bir Faktör

Mesane kanserinin gerçek sebebi hâlâ araştırılıyor. Sigara dumanı ile tekstil kimyasallarına maruz kalmanın mesanedeki hücrelerin yapısını bozduğu ve bu şekilde kanserin ortaya çıktığı açıklanmış durumda.

Kimler Risk Altında?

  • Yaş ilerledikçe mesane kanseri olma riski de artıyor. Mesane kanseri 40 yaş üstü kişilerde daha sık görülüyor.
  • Erkeklerde kadınlardan daha sık görülüyor.
  • Sigara içmek, mesane kanserinin en büyük sebepleri arasında yer alıyor.  
  • Amerikan Kanser Derneği’nin yaptığı araştırmalara göre çalışma ortamı mesane kanserinde önemli rol oynuyor. Kauçuk, boya, tekstil, deri fabrikalarında çalışanlar ile ressamlar, makinistler ve kuaförler de risk taşıyan grupta.
  • Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu bazı diyabet ilaçlarının da mesane kanserine yol açabileceğini belirtiyor.
  • Başta su olmak üzere yetersiz sıvı tüketimi de mesane kanserine yol açan etkenler arasında yer alıyor.
  • Ailesinin geçmişinde mesane kanseri hikayesi bulunanlar da risk altında bulunan grupta.

Eğer siz de risk altında olduğunuzu düşünüyorsanız ve olası kanser hastalığına karşı güvenceniz olsun istiyorsanız, Kansere İnat Yaşasın Hayat Sigortası’na göz atmalısınız.

Mesane Kanseri Teşhisi Nasıl Konur?

İdrar tahlili, sistoskopi, bilgisayarlı tomografi (BT), MR ve biyopsi ile mesane kanseri teşhis edilir. İdrar tahlili ile idrarda kan olup olmadığı saptanır. Sistoskopi yönteminde mesane içerisine optik kamera ile girilir ve inceleme yapılır. BT ve MR’da tümörün mesane içindeki yeri gözlemlenir ve varsa tümörün yayılma durumu incelenir. Biyopside ise mesanede tümör bulunması halinde tümörün bir parçası ya da hepsi patolojiye doku örneklemesi için gönderilir ve böylece tümör hakkında daha detaylı ve net bir bilgi edinilir.

Mesane Kanseri Evreleri Nelerdir?

Evre 0: Yüzeysel kanser olarak bilinen bir evredir. Bu evrede kanserli hücre mesanenin iç tabakasında yer alır.

Evre 1: Kanserli hücre mesane iç tabakasında derine inmiş olsa da mesane kaslarında ve lenf bezlerine ulaşmamıştır.

Evre 2: Tümör, iç tabakasında derine işlemiş ve mesane kaslarına doğru harekete geçmiştir.

Evre 3: Kanserli hücre, mesanenin doku tabakalarına kadar gelmiştir. Bu safhada tümörün üreme organlarına yayılmış olma ihtimali vardır.

Evre 4: Tümör karın ve pelvis bölgesine yayılmıştır.

Mesane Kanseri Tedavi Yöntemleri

Bütün kanserlerde olduğu gibi mesane kanserinde de farklı tedavi yöntemleri vardır. Kanser ne kadar erken teşhis edilirse tedavisi de o kadar kolay geçer ve olumlu sonuç verir. Cerrahi müdahale, radyoterapi, kemoterapi ve vücudun savunma mekanizmasını atağa geçiren immünolojik tedavi, mesane kanseri tedavi yöntemlerindendir.

Mesane Kanseri Tedavi Sürecinde Yardımcı Olacak Tüyolar

  • Bol bol dinlenmek ve uyumak tedavi sürecinde kişiye en çok yardımcı edecek unsurlar arasında yer alıyor.
  • Antioksidan meyve ve sebzelerden tüketmek kanser tedavisi sürecinde kişiyi koruma altına alıyor.
  • Bol bol su içmek, mesane kanserinin ve tedavi sürecinin kişi üzerinde bıraktığı kötü etkilerden kurtulmasını sağlıyor.
  • Tedaviden kaynaklı mide bulantılarını önlemek için, B6 takviyesi yapılabilir. Papatya çayı ve limon suyu kaynatılabilir, zencefil çayı içilebilir.
  • Tedavi sürecinde kişi meditasyon ve yoga yaparak stresli ruh halinden kurtulabilir.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
17 + 3 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.