Kitesurfing Nedir ve Hakkında Merak Edilenler

Buradasınız

Sev 14 Temmuz 2018

Bu sene yaz tatilinizde deniz, kum ve güneş üçlüsünün yanına, uçurtma sörfü (kitesurf) için yer açmaya ne dersiniz? Üstelik son yıllarda ülkemizde de oldukça popüler olan bu sporun inceliklerini öğrenmek sandığınız kadar da zor değil.

Uçurtma ile sörfün bağlantısını kuramamış olabilirsiniz. Fakat kitesurf’ün çocukken uçurduğunuz uçurtmalardan çok bir farkı yok. Bu kez denizin üzerinde, daha büyük bir uçurtma ekipmanı ve sörf tahtasıyla olacaksınız. Tabii, olmazsa olmaz diğer bir şey de rüzgar! Çünkü hareket etmenizi sağlayacak gücü rüzgardan alacaksınız. Kulağa yapılması güç bir spor gibi gelse de kitesurf, hızlı ve kolay bir şekilde öğrenilebiliyor.

Nerede Uçurtma Sörfü (Kitesurf) Yapabilirsiniz?

“Her şey güzel ama nerede yapabiliriz bu sporu?” dediğinizi duyar gibiyiz. Ege Bölgesi uçurtma sörfü için rüzgar yönünden en elverişli bölge. Özellikle Muğla bu konuda isminden çokça söz ettiriyor. Muğla’nın pek çok ilçesinde kitesurf yapılıyor. Gökova, Datça, Ortaca ve Bodrum ve Akyaka bu ilçeler arasında. İzmir denince de aklınıza hemen Alaçatı gelmeli.

Antalya’da Kaş, Adana’da ise Karataş... Gökçeada, Kefalos Koyu ve Gelibolu, Eğritaş Bölgesi de uçurtma sörfünün yapılabileceği yerler arasında… İstanbul’da yaşayıp, bu sene tatile gidemeyecek olanlara ise iyi haber veriyoruz. Çünkü İstanbul’da kitesurf yapılabileceğiniz yerler bulunuyor. Kilyos, Kumköy’de kitesurf yapmak mümkün. Ayrıca Tuzla da bu spor için oldukça elverişli.

Kitesurf Eğitimi Neleri Kapsıyor?

Kimi zaman kiteboard olarak da anılan bu spor, jimnastik ve su üstü sporlarını bir araya getiren bir rüzgar sporu. Genelde üç basamaklı eğitim programları uygulanıyor: Başlangıç, orta ve ileri seviye eğitimler. Öncelikle sekiz saatlik süreyi kapsayan başlangıç eğitiminden başlamak gerekiyor. Bu eğitimde nasıl doğru ve emniyetli bir şekilde kitesurf yapılacağı öğretiliyor. Başlangıç aşamasında eğitimin ilk bir saati ise kara üzerinde gerçekleşiyor. Bir saatlik süreçte rüzgarın hareketleri, kitesurf yapmak için gerekli malzemelerin tanınması, rüzgar penceresinin ne anlama geldiği, rüzgar penceresinin güçlü ve güçsüz bölümleri anlatılıyor. Verilen temel eğitimin ardından gerçek anlamda uçurtma sörfü yapmaya başlıyorsunuz. Tek el kullanma becerisine sahip olduktan sonra ise uçurtmayı kaldırmayı deneyecek ve vücudunuzu sürüklemeyi öğreneceksiniz. Burada edindiğiniz temel bilgiler sizi orta seviye eğitim almaya doğru götürecek.

Orta seviye eğitim ise dönüş yapabilmeyi ve toe side denen ters ayak kayabilmeyi baz alan bir aşama. Aslında bu seviyedeki amaç kitesurf yaparken eksikleriniz varsa ve kayış tarzınızda düzeltmeniz gereken bir durum bulunuyorsa bunları saptamak üzerine kurulu.

İleri seviye eğitimde serbest stil hareketler öğreniliyor. Trapez takılı ya da takılı olmadan yapılacak sıçrama ve atlamaların öğretildiği eğitim süreci sizin kitesurf tarzınızı oluşturuyor.

Deniz Ve Spor Tutkusunun Birleşimi

Temel noktaları öğrenmek için gerekli süre üç ile beş gün arasında değişiyor. Fakat öğrendiklerinizin kalıcı olması için uygulama açısından bir haftanızı kitesurf’e ayırmanızda fayda var. Bu spor, tüm vücudunuzu çalıştıran ve koordinasyonunuzu artıran bir etkiye sahip. Özellikle kol ve bacak kaslarınızı çalıştıran bu spor, yaparken keyif alacağınız farklı bir deneyim.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
3 + 4 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.