Kanser Teşhisi ile Baş Etmenin 10 Yolu

Buradasınız

Sev 03 Nisan 2018

Kişinin kanser olduğunu öğrenmesi zor bir deneyimdir. Kaygılı, endişeli, üzüntülü hissetmeniz çok normal. Ama ileride neler yaşayabileceğinizi bilmek ve nasıl ilerleyeceğinize dair planlar yapmak, bu stresli zamanın kolaylaşmasına yardımcı olabilir. İşte kanser teşhisi ile baş etmek için 10 öneri:

1. Kanser Teşhisi Hakkındaki Gerçekleri Öğrenin

Bakımınızla ilgili doğru kararları almak için kanser teşhisi ile ilgili temel bilgileri edinmeye çalışın. Sorularınızı ve kaygılarınızı önceden düşünün, yazın ve doktorunuza sorun. Örneğin:

- Ne tür bir kansere sahibim?

- Kanser nerede?

- Yayılıyor mu?

- İyileştirilme şansı nedir?

- Başka hangi test veya prosedür gerekiyor?

- Tedavi seçeneklerim nelerdir?

- Tedavi bana ne fayda sağlayacak?

- Tedaviden ne ummalıyım?

- Tedavinin yan etkileri nelerdir?

- Doktoru ne zaman aramalıyım?

- Kanserimin tekrar etmesini önlemek için ne yapabilirim?

- Çocuklarım veya diğer aile üyelerimin kanser olma ihtimali nedir?

2. İlk Birkaç Doktor Ziyaretinizi Bir Yakınınızla Birlikte Yapın

Doktorla görüşmeniz sırasında söylenen her şeyi aklınızda tutamayabilirsiniz. Hatırlamanıza yardımcı olması için bir aile üyesini veya arkadaşınızı, ilk birkaç doktor randevunuza getirmek iyi bir fikir olabilir.

Ayrıca kanseriniz hakkında ne kadar şey bilmek istediğinize karar vermelisiniz. Bazı kişiler tüm gerçekleri ve detayları bilmek ve karar sürecinde söz sahibi olmak isterken, diğerleri yalnızca hastalığının temellerini öğrenmeyi, ayrıntıları ve kararları doktorlarına bırakmayı tercih eder. Sizin için en iyi yaklaşımın hangisi olduğunu düşünerek, yakınlarınıza ve doktorunuza hangisini tercih edeceğinizi bildirin.

3. Çevrenizle Doğru İletişim Kurun

Kanser teşhisi konduktan sonra sevdiklerinizle, doktorlarınızla ve diğer kişilerle dürüst bir iletişim kurun. Hem sizin hem karşınızdakilerin duygularını dürüstçe ifade etmesi, birbirinizden güç kazanmanız için en uygun ortamı yaratacaktır. Çevrenize karşı, olmadığınız kadar güçlü gözükmeye çalışmak sizi yıpratabilir.

4. Olası Fiziksel Değişiklikleri Kabullenin

Tedaviye başlamadan önce, tedavi dönemindeki hayatınızı planlamaya bakın. Bunun için öncelikle gerçekleşecek fiziksel ve zihinsel değişimlere kendinizi hazırlayın. Hangi değişiklikleri öngörmeniz gerektiğini, tedavinin günlük faaliyetlerinizi nasıl etkileyeceğini, normal rutininize devam edip edemeyeceğinizi doktorunuza sorun.

İlaçlar saç dökülmesine neden oluyorsa, kendinizi daha rahat hissetmek için neler yapabileceğinizi soruşturun. Saç örtüsü veya peruk, bu konuda size destek olabilir.

5. Sağlıklı Bir Yaşam Tarzı Edinin

Sağlıklı bir yaşam tarzı, enerji seviyenizi artırabilir. Doktorunuzun tavsiyesiyle, uygun gıdalardan oluşan sağlıklı bir diyet yapın. Diğer taraftan kanserin stresini ve yorgunluğunu yönetmenize yardımcı olması için elinizden geldiğince istirahat edin. Yine doktorunuzun izniyle egzersiz yapmak ve eğlenceli aktivitelere katılmak da enerji seviyenizi artıracaktır.

6. Arkadaşlarınızdan ve Ailenizden Destek Alın

Bu dönemde bol bol dinlenmeniz gerekiyor. Bu sebeple arkadaşlarınız ve aileniz size, yemek hazırlama ve çeşitli ev işlerinde yardımcı olabilir. Yardımlarını kabul etmeyi öğrenin. Bir kanser teşhisi, tüm aileyi etkiler. Özellikle hastayla ilgilenen birincil kişilerin (eş, çocuk, ebeveyn gibi), hastaya yeterli ilgiyi gösterebilmesi ve bu süreçte kısa zamanda tükenmemesi için, komşularınızdan veya arkadaşlarınızdan da yardım almak iyi olabilir.

7. Tedavinizin Maddi Yönünü Düşünün

Birçok kanser teşhisi sonucunda beklenmedik mali yükler ortaya çıkabilir. Tedaviniz çalışmanıza engel olabilir ve hastanede kalma ihtimaliniz olabilir. Hastane masraflarının, ilaçların, tıbbi cihazların, tedavi için gerekli her türlü masrafın planını yapmaya çalışın.

Bu gibi maddi sorunlarla uğraşmamak için tabii en iyisi zamanında Kansere İnat Yaşasın Hayat Sigortası yaptırmış olmak. Sizin için geç olabilir ama en azından yakınlarınızın olası kanser riskine karşı bu sigortayı yaptırmalarını sağlayarak kendilerini güvencede hissetlerini sağlayabilirsiniz.

8. Kanser Tedavisi Görmüş Kişilerle Konuşun

Bazen kanser teşhisi konmamış kişiler, sizin tam olarak nasıl hissettiğinizi anlamayabilir. Ve bu nedenle sizinle aynı şeyleri yaşayan kişilerle konuşmak, size kendinizi daha iyi hissettirebilir. Diğer kanserli kişilerle deneyimlerinizi paylaşabilir ve tedavi sırasında neler yaşayabileceğinize dair fikir alışverişinde bulunabilirsiniz. Ama unutmayın ki, herkesin tedavisi farklıdır ve herkes yaşadığı zorlukları farklı yorumlar. Örneğin, birine çok ağır gelen bir tedavi, size hafif gelebilir...

9. Kanserle İlgili Klişe Düşüncelere Takılmayın

Kanser teşhisinin hayatınızı karartmasına izin vermeyin. Her duyduğunuza değil, doktorunuzun söylediklerine inanın. Kulaktan dolma bilgiler hem fiziksel hem de psikolojik büyük zararlar verebilir.

10. Kendi Başa Çıkma Stratejinizi Geliştirin

Herkesin hastalığı nasıl kendine özgüyse, onunla başa çıkma yöntemi de kendine özgüdür. Aşağıdaki başa çıkma tekniklerinden birisi size iyi gelebilir; denemeye ne dersiniz?

- Yoga ve meditasyon gibi teknikleri uygulayın.

- Duygularınızı dürüstçe aileniz, arkadaşlarınız veya bir danışman ile paylaşın.

- Düşüncelerinizi düzenlemenize yardımcı olması için bir günlük tutun.

- Zor bir karara maruz kaldığınızda, her seçim için artıları ve eksileri listeleyin.

- Manevi bir destek kaynağı bulun.

- Yalnız kalmamaya özen gösterin.

- Elinizden geldiğince ve doktorunuzun izin verdiği ölçüde sosyal etkinliklere katılın.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
1 + 2 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.