Kanser Tedavisinde Yeni Dönem: İmmünoterapi

Buradasınız

Sev 19 Haziran 2018

Kanser her ne kadar eskisi kadar çaresiz olmasa da hâlâ insanlığın en büyük düşmanlarından biri. Kansere sebep olan her şey; belirtileri, erken teşhis ve tedavi yöntemleri, herkesin hakkında bir şeyler bilmek istediği konular arasında yer alıyor. Bu konuların en merak edilenlerinden biriyse, hakkındaki çalışmalar devam eden ve kanserle savaşta ümit vadeden tedavi yöntemi immünoterapi.

İmmünoterapi Nedir?

İmmünoterapi, kanserle savaşta vücudunuzun kendi bağışıklık sistemini kullanan bir tedavi yöntemi. Kanser tedavisi söz konusu olduğunda aklınıza ilk olarak kemoterapi geliyor muhtemelen. Ancak immünoterapi kemoterapiye nazaran daha hedefe yönelik çalışıyor. Bunun nedeniyse kemoterapinin kanserli hücrelerle savaşırken, sağlıklı hücrelere de zarar vermesi ve gözle görülür yan etkilere sahip olması. Tabii ki, immünoterapi tamamen yan etkilerden arınmış bir yöntem değil ama kemoterapinin aksine sadece hastalıklı hücrelerle savaşmaya dayanıyor. Bu da onu öne çıkaran en önemli özelliklerinden biri.

İmmünoterapi birkaç şekilde yapılabilir. Başlıcaları şöyle:

  • Kanser hücrelerine karşı savaşmak için bağışıklık sisteminin daha çok ya da daha akıllıca çalışmasını sağlayarak
  • Bağışıklık sistemine, insan yapımı proteinler içeren bileşenler enjekte ederek

Son yıllarda immünoterapi, bazı kanser türlerini tedavi etmenin önemli bir parçası haline geldi. Daha yeni yöntemler üzerinde de hala çalışılıyor. Yine de gelecekte tedavi süreçlerinin önemli bir parçası haline geleceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Bağışıklık Sistemi Nasıl Çalışır?

Bağışıklık sisteminiz, sizi enfeksiyonlardan ve diğer bazı hastalıklardan korumaya yardımcı olan organlar, özel hücreler ve maddelerden oluşan bir sistemdir. İmmün hücreler ve ürettikleri maddeler, sizi enfeksiyonlara neden olan mikroplardan korumak için vücudunuzda dolaşır. Ayrıca sizi bazı şekillerde kansere karşı korurlar.

Bağışıklık sistemi, vücutta normal olarak bulunan tüm maddelerin kaydını tutar. Eğer bağışıklık sistemi tanıyamadığı yeni bir maddeyle karşılaşırsa, alarm verir ve saldırıya geçer. Mikroplarla da bu şekilde savaşırız. Çoğu zaman da bu savaşı kazanırız.

Yine de biliyoruz ki bağışıklık sistemimiz kanserle savaşmak konusunda sınırlı yeteneklere sahip. Bazen bağışıklık sistemi kanser hücrelerini yabancı olarak görmeyebiliyor çünkü kanserli hücreler normal hücrelerden yeterince farklı olmayabiliyor. Bazen de bağışıklık sistemi kanser hücrelerini tanır ancak kanseri yok etmek için yeterince güçlü olamayabilir. Bu sırada kanser hücreleri de bağışıklık sistemini kontrol altında tutan maddeler yayarak sistemi şaşırtabilir.

İmmünoterapi Kanserle Nasıl Savaşır?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi bağışıklık sisteminin kanserle savaşmaya yetemediği durumların üstesinden gelmek için araştırmacılar yeni yollar denemeye başladı. Bunun sonucunda hakkındaki araştırmalara ve denemelere halen devam edilen immünoterapi ortaya çıktı. Bu tedavi yöntemi de bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini tanımasına yardımcı olacak ve cevabını güçlendirecek şekilde tasarlandı.

Kanser Tedavisinde Kullanılan Belli Başlı İmmünoterapi Çeşitleri

Monoklonal antikorlar: Bunlar bağışıklık sistemi proteinlerinin insan yapımı versiyonlarıdır. Antikorlar kanserin tedavisinde çok faydalıdır. Çünkü kanser hücresinin çok spesifik bir bölümüne saldırmak için tasarlanabilirler. Hedefe yönelik tedaviden kasıt çoğu zaman bu tip bir yöntemdir.

İmmün kontrol noktası inhibitörleri: Normal şartlarda bu proteinler bağışıklık tepkilerinin gücünü ve süresini sınırlar. Yani bunlar fren işlevi gören proteinlerdir fakat tedavideki ilaçlar sayesinde “frenler” serbest kalır ve bu da kanser hücrelerini tanımasına ve daha güçlü saldırmalarına yardımcı olur.

Kanser aşıları: Aşılar, bildiğiniz üzere bazı hastalıklara karşı bir bağışıklık başlatmak için vücuda giren maddelerdir. Genellikle sağlıklı insanlara enfeksiyon ve hastalıkları önlemek için aşıların verildiğini düşünsek de bazı aşılar kanseri önlemeye ya da tedavi etmeye yarayabilir.

Hangi Kanser Türlerinde İmmünoterapi Kullanılır?

Günümüzde çeşitli kanser türlerine karşı kullanılmak üzere birçok yeni immünoterapi türü araştırılıyor. Çalışmaları diğerlerine oranla daha ciddi sonuçlar veren kanser türleriyse; melonom yani ben kanserleri, böbrek kanseri, lenf kanseri ve küçük hücreli akciğer kanseri.

Yine de tabii ki en önemlisi sağlıklıyken dikkat etmeli ve olası kanser riskine karşı önlem alınmalı. Kansere İnat Yaşasın Hayat Sigortası ile Türkiye'de bir ilk olarak cilt kanseri hariç bütün kanser türleri ilk fazından itibaren kapsam altında. Üstelik bu sigortaya sahip olduğunuzda Ayrıcalıklar Kulübü üyesi olarak ücretsiz ve indirimli bir çok hizmetten faydalanabiliyorsunuz.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
12 + 4 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.