Gen Haritaları Kansere Umut Işığı Olacak

Buradasınız

Sev 22 Haziran 2018

Çağımızın hastalığı kanser her yaş ve cinsiyetten insanı etkilemeye devam ediyor. Hâlâ kesin bir çözüm bulunamadığı için kanser araştırmaları tıp dünyasının öncelikli gündemini oluşturuyor.

Yakın zamanda bilim insanları kanser tedavisi için “büyük bir gelişme” kaydettiklerini duyurdu. Dünyadaki binlerce kişinin gen haritası ile kansere karşı yeni tedaviler ve daha etkili ilaçlar geliştirebilmesinin önü açıldı.

Kanser Genom Atlası Projesi Nedir?

Kanser Genom Atlası (The Cancer Genome Atlas) dünyadaki kanser hastalarının gönüllü katılımıyla hayata geçen bir proje. Kanser hastalığının genetik izini süren ve hastalardan gen haritası çıkarmayı amaçlayan bu projeye 2005 yılında başladı. Şimdiye kadar 33 farklı kanser türünde 11 binden fazla hastadan alınan tümörlerin her hücresinin genetik bilgisi çıkarıldı. Önceden farklı hastalıklar olarak tedavi edilen ve vücudun farklı yerlerini etkileyen tümörlerin moleküler yapılarının benzerlikleri ortaya çıktı. Bu da kanser tiplerinin yeniden tanımlanacağını anlamına geliyor.

Kanser Genom Atlası Projesi Neden Önemli?

Bu projede elde edilen yeni veriler, kullanımdaki tedavilerin 11.000 tümörün ancak yüzde 50’si üzerinde etkili olduğunu gösterdi. Geleneksel yöntemler yerine hastalar için en doğru tedavilerin uygulanması konusunda çığır açacak gelişmelerin önü açıldı. Proje aynı zamanda, tümörlerin oluşumuna kadarki 300 farklı gen mutasyonunu inceledi. Bu sayede kansere sebep olan mutasyonların yüzde 8’inin güneş ya da sigaradan değil ebeveynlerimizin DNA’sından kaynaklandığı da öğrenildi.

Gen Haritası Kanser Tedavisinde Nasıl Kullanılacak?

Bu çalışmanın kendisi tabii ki yeni kanser tedavileri anlamına gelmiyor. Ancak gen haritası projesinde çalışan bilim insanları, elde edilen veriler sayesinde yeni ilaçların geliştirilebileceğinin müjdesini veriyor. Genom projesinin sonucunda önce DNA’mızın her bir sarmalının kaydedileceği ve böylece kişiye özel ilaçların yapılabileceği varsayımında bulunuluyor. Yayımlanan makalenin özetinde aynen şu cümleler yer alıyor: “Burada açıklanan bulgular klinik pratikte ve ilaç geliştirmede büyük değişiklikler olacağını göstermektedir.”

Kanser Genom Atlası Projesinde Yer Alan Araştırmacılar Neler Diyor?

Kanser Genom Atlası Projesi’nin katılımcılarından biri olan, Washington Üniversitesi Onkoloji Bölümü Hesaplamalı Biyoloji Programı Yöneticisi ve Tıp Fakültesi Doçenti Dr. Li Ding, sadece kanser genlerinin neler olduğunu bilmenin bile çok önemli olduğunu, bu sayede tarama bir kanser paneli geliştirebileceklerini söylüyor ve ekliyor: “Kanser hücrelerinin moleküler yapılarını inceleyerek hangi kanser türlerinin birbirleriyle akraba olduklarını bulabileceğiz.”

Bağımsız araştırmacılar bu çalışmanın “yeni imkanlar” sağladığını ancak yapılacak her türlü yeniliğin mutlaka hastalar üzerinde denenmesi gerektiğini belirtiyor.  

Birleşik Krallık Kanser Araştırmaları Merkezi’nden Dr. Justine Alford da bir sonraki aşamanın elde edilen verileri pratiğe döküp bu yöntemle geliştirilen kanser tedavisinin daha fazla hayat kurtarıp kurtarmadığını araştırmak olduğunu söylüyor.

Gen haritaları gelişedursun, siz şimdiden önleminizi alıp Yaşasın Hayat Sigortası’ndan faydalanabilirsiniz. Üstelik bu sigortayı yaptırarak Ayrıcalıklar Kulübü üyesi olabilir, böylece pek çok sağlık hizmetinden ücretsiz veya indirimli faydalanabilirsiniz.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
2 + 13 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.