Farenjit Nedir ve Nasıl Geçer?

Buradasınız

Sev 30 Ekim 2018

Kışa yaklaştığımız bugünlerde soğuk algınlıkları bizi her zamankinden fazla etkileyebiliyor. Bir çeşit boğaz iltihabı olan farenjit ise bulaşıcı olması sebebiyle kapalı ortamlarda uzun süre geçirenlerde daha sık görülebiliyor. Peki farenjit nasıl geçer? Kışın korkulu rüyası arasında yer alan farenjite ne iyi gelir ve farenjit tedavisi nasıl olur? İşte aklınızı kurcalayan soruların yanıtları!

Öncelikle Farenjit Nedir?

Farenjit nasıl geçer sorusunun yanıtlamadan önce gelin farenjit nedir, yakından bakalım. Farenjit, burun ve ağız boşluğunun arka kısmında yer alan ve farenks adı verilen bölgenin iltihaplanması sonucu ortaya çıkar. Üst solunum yollarıyla bulaşan virüs, bulaşıcı olduğundan tehlikelidir.

Farenjitin Sebepleri Nelerdir?

Amerikan Ostepatik Derneği, özellikle kış aylarında  yapılan doktor ziyaretlerinin birincil sebepleri arasında farenjit rahatsızlığının yer aldığını belirtiyor. Farenjit nasıl geçer sorusunun yanıtını ararken, farenjit sebepleri üzerinde de durmak gerekiyor. Üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan virüs çeşitlerinden adenovirüs ile kızamık, su çiçeği, krup hastalığı, boğmaca gibi hastalıklar da farenjit sebepleri arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra grip olan kişilerle yakın temasta bulunmak, sigara içmek, soğuk algınlığının çok olduğu mevsimler ve hastanelerde bulunmak da risk faktörlerinden sayılıyor.  

Farenjit Belirtileri Nelerdir?

Farenjit belirtileri arasında yer alan boğaz ağrısı, boğazdaki lenf bezlerinde şişkinlik, burun akıntısı, sarı yeşil renklerde balgam, öksürük, şiddetli baş ağrısı, yorgunluk, vücut ağrısı, ateşle birlikte üşüme, deri döküntüsü ile karşılaşırsanız doktora giderek tedaviye başlamanız gerekiyor.

Farenjit Tedavisi Nasıl Olur?

Geldik farenjit nasıl geçer, sorusunun yanıtına. Sanılanın aksine antibiyotikler farenjit üzerinde beklenilen etkiyi göstermeyebilir. Boğaz ağrısının kaynağı yerleşik bir virüs ise antibiyotikler pek de fayda sağlamadığından 5 ile 7 gün arasında bekleyerek virüsün vücudu terk etmesi beklenir. Ancak A grubu bakteri grubunun sebep olduğu streptokok boğaz ağrısı durumunda antibiyotik etkili olabilir. Ama tedavi için en kısa zamanda bir kulak burun boğaz hekimine başvurmak en doğrusu.

Medikal Yöntemler Haricinde Farenjite Ne İyi Gelir?

Eğer doktorunuz tarafından farenjit teşhisi konulduysa, ilaçlar haricinde sizin de kendinize yardımcı olmanız gerekiyor. Evde dinlenmek, belli bir süre boyunca alkolden uzak durmak, sigara içmemek, dehidrasyon için bolca sıvı tüketmek farenjit nasıl geçer sorusunun en güzel cevabı olacaktır. Ayrıca tuzlu suyla gargara yaparak, meyankökü, limon ve sıcak su karışımı içerek, bal yiyerek, elma sirkesi ve balı sıcak su ile karıştırıp içerek de sağlığınızın kısa sürede düzelmesini sağlayabilirsiniz.  

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
3 + 0 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.