Bel Sağlığı Hakkında 8 Bilgi

Buradasınız

Sev 30 Mayıs 2018

İnsanların büyük bir bölümünün, yaşamlarının herhangi bir döneminde karşılaştığı sağlık sorunlarından biri bel ağrısıdır. Günlük aktivitelerinizi çok daha sağlıklı bir halde devam ettirmek için bel ağrısına ne iyi gelir, çok iyi belirlemek gerekir. Birçok nedenden kaynaklanan bel ağrısının nedenlerini ve bel ağrısından korunmak için gün içinde uyulması için gereken kuralları ve egzersizleri sizler için derledik.

Dünyanın en yaygın sorunlarından biri

Bel ağrısı, dünyada baş ağrısından sonra en sık görülen, kişinin iş ve sosyal yaşamını altüst eden önemli sorunların başında geliyor ve insanların büyük bölümünü yaşamlarının herhangi bir döneminde etkiliyor. Oldukça şiddetli olabilen bel ağrısı, çoğunlukla cerrahi girişime gerek kalmadan kendiliğinden geçebiliyor. Günlük yaşantımızda pek çok etken bel ağrısına neden olabilirken aynı zamanda bu ağrıları tetikleyen fiziksel sorunlara da dikkat etmek gerekiyor.

Birçok nedeni bulunuyor

Bel ağrısı nedenleri arasında akla öncelikle bel fıtığı gelse de, bu ağrılar başka nedenlerden de kaynaklanabiliyor. 60 yaşın üzerinde kadınlarda bel ağrısı görülme sıklığı artıyor. Önceki yaşlarda ise tüm yapılan faaliyetler sonucunda akla tek bir soru geliyor; bel ağrısı neden olur? Sürekli sandalyede çalışanlar ve ağır yük taşımaya alışkın kişiler bu şikâyete yatkın oluyorlar. Aşırı kilo alımı, gebelik, uzun süre ayakta durmayı gerektiren durumlar, uzun süre yüksek topuklu ayakkabı giyimi ve her iki bacakta uzunluk farkı, bel ağrısının başlıca nedenleri olarak sayılabilir.

Bel ağrısının sizi günün hangi saatinde ve nerede yakalayacağını önceden kestirmeniz mümkün değil. Sağlığınıza dikkat etmek ve bel ağrısı gibi beklenmeyen durumlardan korunmak için kaza sonucu sürekli sakatlık teminatı da sağlayan Hastane Destek Ferdi Kaza Sigortası yaptırın. Kaza sonucu sürekli sakatlık durumunda maddi güvence sağlayan bu sigortayla, hayatın beklenmeyen sürprizlerine karşı hazırlıklı olun.

30 dakikada bir ayağa kalkın

Bel ağrısı için uzun süre aynı pozisyonda kalınmamalıdır. İşiniz uzun süre oturmayı gerektiriyorsa, sandalyede ya da koltuğunuzda aralıksız oturmamaya dikkat edin. Çünkü uzun saatler oturmak, belinizde mekanik ağrıya yol açabilir. Bel ağrısına ne iyi gelir diye uzun soluklu düşüncelere kapılmadan önce yürüme için mutlaka küçük aralar verin, her 25-30 dakikada bir ayağa kalkarak hareket edin. Emin olun belinizde oluşan mekanik ağrıların büyük oranda önüne geçeceksiniz.

Oturma pozisyonunuzu düzeltin

Bel ağrısı nedenleri arasında gösterilen en önemli alışkanlıklardan biri de yanlış oturma pozisyonlarıdır. Sandalyede dizlerinizi kırarak dik oturmaya dikkat edin. Unutmayın, belinizin boşlukta olması ağrıya davetiye çıkarabilir. Yumuşak olmayan koltuklar ve sandalyeleri tercih edin.

Yerden bir şey alırken dikkatli olun

Yerden bir şey alırken dizlerinizi bükmeden eğilmeniz, bel sağlığını tehdit eden ciddi bir yanlıştır. Yerden bir şey alırken, yere eğilerek değil çömelerek hareket etmeye özen gösterin. Yanlış pozisyonda eğilmek daha sonraları çok daha şiddetli bel ağrısına neden olur ve dikkat edeceğiniz küçük hamleler kurtarıcı niteliktedir. Alacağınız şey küçük ve hafif hatta bir kağıt dahi olsa mutlaka dizlerinizi kırın, öne eğilmekten kaçının. Ayrıca hangi şartta olursanız olun yukarıdaki bir cismi almanız gerektiğinde kesinlikle uzanmayın. Gerekirse destek isteyin, basamak kullanın.

Yataktan aniden kalkmayın

Yataktan kalkarken de sırt üstü pozisyondan doğrudan ayağa kalkmamaya dikkat edin. Yataktan kalkmak istediğinizde, önce yan yatıp kollardan destek alın ve oturun. Önce yatağın yanına yaklaşın, yana dönün ve dizlerinizi yataktan uzatarak kalkın.

Fazla ağırlıktan kaçının

Fazla ağırlıktan mutlaka kaçının. Ağırlığın dengesiz ve aniden taşınması da bel ağrısı nedenleri arasında yer alır. Bel sağlığınız için ağırlığı iki elinize eşit yüklemek ve gövdeye yakın taşımak kolaylık sağlayacaktır.

Araç kullanırken dikkat edin

Araç kullanırken de muzdarip olabileceğiniz bir hastalıktır, bel ağrısı… Araç kullanırken bel ağrısına ne iyi gelir sorusunun cevabı ise çok basit; kısa mesafe gidecek olsanız dahi, dizlerinizi kalça çevresinden hafifçe yüksekte kalacak şekilde oturmaya ve koltuğu direksiyona yanaştırmaya dikkat edin.

 

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
7 + 2 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.