Bağırmayan Anne Baba Olmak Mümkün! Peki Ama Nasıl?

Buradasınız

Sev 29 Ocak 2018

Özellikle kriz anlarında çocuklarınıza karşı sakin kalamıyor musunuz? “Hadi” demekten yoruldunuz mu? Aile terapisti Hal Edward Runkel, Bağırmayan Anne Baba Olmak kitabında şiddetsiz iletişimin yollarını anlatıyor. Her eve lazım öneriler, bizden söylemesi…

Bağırmayan Anne Baba Olmak kitabı dört bölümden oluşuyor. Biz yazarın önerilerini kısaca özetledik. Detayları ise kitapta…

1. Çocuklarınızın Gerçekten İhtiyaç Duyduğu O “Havalı” Ebeveyn Olmak

Her çocuk işler kızıştığında sakin kalabilen anne ve baba ister. Bu noktada pek çok ebeveynin sorunu, çocuğuna çok fazla odaklanıyor olmaları. Halbuki çocuğunuz için yapabileceğiniz en harika şey, kendinize odaklanmayı öğrenmenizdir. Böylece ailenizin bütün üyeleriyle daha mutlu ve sağlıklı bir bağ kurarsınız. Çocuklarınızın üzerinde tasarladığınız etkiyi bırakmak istiyorsanız, önce kendi üzerinizdeki kontrolünüzü yeniden kazanmalısınız. Buna da “çocuklarımdan sorumluyum” yaklaşımının ağırlığından kurtulmakla başlayın. Çocuklarınızdan değil, çocuklarınıza karşı sorumlusunuz. Kontrollü olamıyorsanız, sorumlu da olamazsınız.

2. Soğukkanlılığınızı Korumak Alan Yaratmaktır

Anne babalar olarak çocuklarımızı kendi kişisel alanlarını oluşturmaya teşvik etmeli ve bu alana saygı duymalıyız. Hem kendimiz hem onlar için bu alanı yaratmak, bağırmayan anne baba olmanın en iyi yolu. Çocuklarımızın ileride kendi kendine yeten yetişkinler olmalarını istiyoruz. Bunu yapabilmeleri için bizim onlara yeterli alanı tanımamız gerekiyor. Kendi hatalarını yapma alanları olmayan çocuklar, ödünç alınmış hayatlar yaşar. Çocuğa alan vermek pek çok ebeveynde aynı endişelere sebep olur: Peki ya benden bir şey saklarsa? Ya yanlış kararlar verirse? Kendini terk edilmiş hissederse? gibi… Onların alanlarını işgal etmemizin altında daima bizim endişelerimiz yatıyor.

3. Sakin Kalmak Yer Yaratmaktır

Çocukların yerlerini bilmeye ihtiyaçları vardır. Yer olmadan alan yaratmak tam bir kaostur. Yer bize kendimize ait özgürlüğümüzün nerede bittiğini ve diğerininkinin nerede başladığını öğretir. Sınırlar hem özgürleştirici hem de kısıtlayıcıdır. Sınırlar olmadan özgürlük felakete dönüşebilir. Bu nedenle çocuklar kural ihlallerinin küçük sonuçlarına ne kadar maruz kalırlarsa, büyük hatalar yapmamaya ve daha büyük sonuçlar yaşamamaya o kadar az yatkın olurlar.

4. Kendinizi Harekete Geçirmek

Kendinize iyi bakmak ailenize karşı en öncelikli sorumluluğunuz. Sevecen, sorumluluk sahibi ve kendine yetebilen çocuklar büyütmenizin en önemli yolu bu. Diğer taraftan bağırmayan anne baba olmanın ilk adımı, kendinizi sevmeniz. Çünkü ancak bu şekilde sakin kalabilirsiniz. Çocuklarınızı da size yararlı olma yükünden kurtarmanın en doğru yolu bu.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
7 + 6 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.