Alternatif Tıp Ayurveda Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Buradasınız

Sev 07 Ağustos 2018

Kökeni Hindistan’a dayanan ve dünyadaki en eski tıp yöntemlerinden biri olan Ayurveda, Batı ülkelerinde alternatif tıp olarak kullanılıyor. 5000 yıl önce Hindistan’da keşfedilmiş olan Ayurveda, sağlığın beyin, vücut ve ruh arasında bir denge ile ayakta durduğunu söylüyor. Şimdi gelelim ayrıntılarına...

İlacınız: Hayatınız

Ayurverda’daki en önemli ilacınız yaşadığınız hayat şekli ile beslenme şekliniz. Ayurverda yaşam boyunca kendinizi nasıl koruyacağınız ile fiziksel ve ruhsal sağlığınızı nasıl dengede tutacağınız ile ilgileniyor.

Beş Element Kuralı ve Doshalar

Ayurveda tıbbında evrendeki herkesin beş elementten oluştuğuna inanılıyor. Boşluk, hava, su, toprak ve ateş, Ayurveda’nın Dosha’larını oluşturuyor. Aslında Ayurveda’da kullanılan Dosha kelimesi bizlerin kullandığı mizaçla yakın anlamları taşıyor. Üç farklı şekilde incelenen Dosha aslında bir nevi enerji çeşididir.

  • Vatta Dosha: Boşluk ve havanın birleşiminden oluşur. Hareketi, kan dolaşımını ve kalp atışını temsil eder. Canlılık, yaratıcılığa sahip olan Vatta Dosha tipinde denge bozulduğu zaman korku ve anksiyete ortaya çıkar.
  • Pitta Dosha: Ateş ve su elementlerinin birleşiminden oluşur. Vücudun metabolizmasını yönetmenin yanı sıra sindirim sistemi, beslenme ve vücut ısısı üzerinde etkilidir. Hoşnutluk, zekânın ön plana çıktığı Pitta Dosha’da dengeler bozulursa kızgınlık meydana gelir.
  • Kapha Dosha: Su ve toprak elementlerinden oluşur. Vücuttaki gelişimi sembolize eder. Vücudun su ihtiyacını giderme, cildi nemlendirme ve bağışıklık sistemini koruma üzerine etki sağlar. Bağışlayıcı ve sevgi dolu olmanın dengenin bozulmasıyla birlikte güvensizlik ve kıskançlık duyguları ortaya çıkar.

Ayurveda Sizi Sürekli Bir Akış İçinde Tutar

Ayurveda’ya göre dış dünyada olup biten her şey bizim içimizi de etkiliyor. Zihnimiz ve vücudumuz günlük ve mevsimsel değişimlerle birlikte bir etkileşime giriyor. Etrafınızdaki insanlar, içinde bulunduğunuz ortam ve çevre sizin kim olduğunuzu belirliyor.

Ayurveda Hedefi Nedir?

Ayurveda’nın birincil amacı kişinin Dosha’sını keşfetmek ve bu keşifle birlikte kişide bulunan dengesizlikleri ortaya çıkarmaktır. Bu eksikliklerin ve dengesizliklerin kaynağına inen Ayurveda, Dosha’lar yardımıyla kişinin dengeli bir hayata kavuşmasını sağlıyor.

Ayurveda Tıbbında Teşhis Nasıl Olur?

Birincil teşhis nabız ölçme yöntemidir. Ayurveda’da bir diğer önemli teşhis ise hastanın sorgulanmasıyla yapılır. Kişinin gözleri, cildi, dışkılama şekli, ses tonu, konuşma şekli, sindirim düzeni gibi özellikler ele alınır ve buna göre bir teşhis yapılır.

Ayurveda Tedavi Çeşitleri Nelerdir?

Ayurveda’nın tedavi çeşitleri arasında aslında kimyasal ilaçlar bulunmuyor. Sizin için ideal gıda seçimleri, masajlar, meditasyon teknikleri, fiziksel aktiviteler, baharat kullanımları, nefes teknikleri ile tedavi sağlanıyor.

Ayurveda Neye İyi Geliyor?

5000 yılı aşkın süredir kullanılan Ayurveda; yüksek tansiyonu düşürür, uyku kalitesini arttırır, stresi azaltır, kan basıncını düzenler, kalp çarpıntılarını düzenler, iç huzura erişmenizi sağlar, bağışıklık sisteminizi güçlendirir, yaşlanma karşıtı hormonları düzenler, astıma iyi gelir.

Ayurveda ve Kanser İlişkisi

Ayurveda ile yaşam tarzınıza sokacağınız besinler sayesinde kansere karşı mücadele etmeniz mümkün. Bedeni temizleyen, fizyolojik işlev bozukluklarını gideren Panchakarma yöntemi, Ayurvedik kanser tedavisinde en çok kullanılan yöntem olarak karşımıza çıkıyor.   

Ayurveda’ya Göre Tüketilmesi Gereken Besinlerden Bazıları

  • Sarımsak: Sülfür, arginin ve flavonoid açısından zengin olan sarımsak Çin, Fransa ve Amerika’da yapılan araştırmalara göre kansere karşı mükemmel bir duvar örüyor.
  • Zerdeçal: Antioksidan niteliğinde olan zerdeçal, Ayurvedik beslenmede sıkça bulunuyor.
  • Zencefil: Alternatif tıpta 2000 yılı aşkın süredir kullanılan zencefil, iltihap önleyici özelliğe sahip. Antioksidan olarak da işlevsel olan zencefilin, Michigan Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada yumurtalık kanseri üzerinde etkili olduğu görülüyor.
  • Limon: Toksinlerden arınmanızı sağlayan limon da Ayurvedik beslenmede önem taşıyor.
  • Kimyon tohumu: Sindirim kolaylaştıran kimyon tohumu, birçok Dosha üzerinde olumlu etkiye sahip.
  • İnek sütü: Ayurveda, inek sütüne çok önem veriyor. Özellikle yaralanmalar sonrasında tüketilmesi gereken inek sütüne zencefil ya da kara biber eklendiği zaman gücünün arttığına inanılıyor.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
1 + 1 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.