Anne veya Babası Kanser Olan Çocuklara Nasıl Yaklaşmalı?

Buradasınız

Sev 17 Nisan 2018

Dünyada her yıl 14 milyon kişinin yakalandığı kanser hastalığı, maalesef pek çok ailede ve o ailedeki çocuklarda travmalara neden oluyor. İşte bu zorlu hastalık sürecinde, çocukların psikolojik olarak yaralanmaması ve tedavi sürecine pozitif katkıda bulunmaları adına tavsiyeler:

Çocuk Baştan İtibaren Sürece Hazırlanmalı

Anne veya babası kanser olan çocukları kandırmak ve hastalık gerçeğini onlardan saklamak yerine, çocukla sakin ve şeffaf şekilde konuşmak işleri kolaylaştırabilir. Bu noktada çocuğa, tıbbi terimler kullanmadan süreçle ilgili genel bir bilgi verebilir ve tedavi yöntemlerinden bahsedebilirsiniz. Hatta tedavi yöntemlerinin yol açabileceği saç dökülmesi, halsizlik ve bulantı gibi yan etkileri de baştan açıklarsanız, çocuğunuz bunlar yaşandığında duruma hazırlanmış olur.

Evdeki Genel Atmosfer Bozulmamalı

Aile bireylerinden birine kanser teşhisi konulduğu ilk zamanlar, genelde o evde tüm dengeler değişir. Bazı aile bireyleri toparlayıcı rol üstlenirken, bazıları daha depresif ve hatta öfkeli olabilirler. İşte bu duygusal kutuplaşmalar genellikle aile bireylerinin birbirleriyle daha az diyalog kurmasına ve herkesin kendi kabuğuna çekilmesine neden olur. Evde oluşan bu bireysel ve kasvetli hava, çocuklarda gereğinden fazla stres yüklenmesine yol açabilir. Bunun olmasını engellemek ve evdeki pozitif havayı korumak için, hastayı fiziksel olarak yormayacak oyun geceleri, film seansları ve uzun akşam yemekleri organize edilebilir.

Çocuğun Aşırı Tepkilerine Karşı Hazırlıklı Olunmalı

Çocuk sürece ne derece iyi hazırlanırsa hazırlansın, tedavi boyunca mutlaka beklenmedik tepkiler verecektir. Bu tepkilere şaşırdığınızı ya da çok üzüldüğünüzü belli etmeniz, durumu daha da zorlaştırır. Özellikle anne/babasının acı çektiğini düşündüğü durumlarda içine kapanan çocuklar, arkadaşları ve yaşıtlarıyla daha fazla vakit geçirerek ya da spor/sanat aktiviteleriyle uğraşarak negatif duygulardan arınabilir.

Çocuğun İhtiyaçları Göz Ardı Edilmemeli

Evde hasta biri olsa bile çocuk her zaman bakıma ve sevgiye ihtiyaç duyar. Bu yüzden ebeveynlerinden biri hastalansa da diğer ebeveyn sorumluluğu üstlenerek çocuğu eski alışkanlıklarından ve zaruri ihtiyaçlarından mahrum bırakmamalı. Bu noktada nine, dede, akrabalar ve arkadaşlardan yardım almak, sorumluluğu alan ebeveynin yükünü azaltır.

İhtiyaç Duyulursa Bir Profesyonelden Yardım Alınmalı

Tüm çabalara rağmen çocuk hastalık durumunu kabullenmekte zorlanıyorsa veya tedavinin seyri beklendiği gibi gitmiyorsa ve hastanın hayatını kaybetme riski yüksekse, uzman bir pedagogdan yardım almak gerekebilir. Özellikle kanser konusunda uzman bir pedagog ile çalışılması, hasta ebeveynin üzerindeki psikolojik yükün de hafiflemesine yardımcı olur.

Tüm bunların yanı sıra, kanserin artık herkesin başına gelebilecek bir hastalık olduğunu göz ardı etmeyerek, kendinizin, sevdiklerinizin ve özellikle çocuklarınızın yaşamlarını güvence altına almak için Kansere İnat Yaşasın Hayat Sigortası yaptırabilirsiniz. Üstelik bu sigortayla anlaşmalı hizmet ağında yer alan hastanelerde, spor merkezlerinde, sigarayı bırakma merkezlerinde, ağrı/görüntüleme merkezlerinde, diyetisyen ve psikologlarda yüzde 40’a varan indirimlerden yararlanabilirsiniz. Kansersiz ve sağlıklı bir yaşam dileriz!

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
6 + 0 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.