Alzheimer'dan Korunmak için 7 Hafıza Egzersizi

Buradasınız

Sev 21 Eylül 2018

Hiç kimse yaşlandığında en sevdiği kişileri, zevk aldığı hobileri ve hatta en değerli hazinesi olan anılarını unutmak istemez. Ancak ne yazık ki beyindeki hafıza merkezini doğrudan etkileyen Alzheimer hastalığı, böylesi üzücü etkilere yol açabiliyor. Genelde ilerleyen yaşla birlikte ortaya çıkan Alzheimer, müdahale edilmediği takdirde, zaman içinde ilerleyerek kişinin yaşam kalitesini tamamen düşürebiliyor. Bu istenmeyen etkiler ise ancak hastalığa yakalanmadan önce yapılacak Alzheimer egzersizleri ile engellenebiliyor. İşte bu hastalıktan korunmak için hayatınıza mutlaka dahil etmeniz gereken 6 basit hafıza egzersizi:

Sudoku Çözmek

Nörologların, hafıza sorunu yaşayan hastalarına en çok önerdiği zihin egzersizlerinden biri de sudoku. 9*9’luk bir matrisin içini 1’den 9’a kadar rakamlarla doldurmaya dayalı bir egzersiz olan sudokunun beyindeki nöronlar arasındaki elektriksel akımları ve bağları güçlendirdiği biliniyor. Düzenli olarak sudoku çözen kişiler sorun çözme, muhakeme gibi yeteneklerini geliştirirken aynı zamanda dikkat ve hafızalarına da yatırım yapmış oluyor.

Rubik Küpü ile Uğraşmak

Merkezden sabitlenmiş karelerden oluşan ve dış yüzeyindeki renkli kareleri renklerine göre düzenlemeyi öngören bu zorlayıcı egzersiz, hem görsel hafızayı güçlendirmesi hem de üç boyutlu düşünme yeteneği kazandırmasıyla en önemli hafıza koruyuculardan. Rubik küpü, sadece çocuklar içindir diye düşünmeyin, düzenli Alzheimer egzersizi yapmak üzere evinize bir tane edinin.

Çengel Bulmaca Çözmek

Kelimelerin eş anlamlılarını ve yüzleri anımsamaya yönlendiren çengel bulmacalar, sözel hafızayı güçlendiren en faydalı hafıza egzersizlerinden biri. Kişinin zihnini kelimeler, kavramlar ve yüzlerle meşgul ederek çok yönlü bir çalışma sağlayan çengel bulmacalar, hafızasını geliştirmek isteyen herkesin her gün yapabileceği basit bir egzersiz.

Hemen Teknolojiye Başvurmamak

Son yıllarda yaşanan Alzheimer ve bunama vakalarının artışında akıllı cihaz ve arama motoru kullanımının yaygınlaşması olduğunu söyleyen uzmanlar, günlük hayatta anımsanamayan her şey için arama motorlarına başvurulmamasını tavsiye ediyor. Böyle bir durumda hemen telefona / bilgisayara sarılmak yerine çağrışımlarla zihninizi zorlayarak o şeyi hatırlamaya çalışmak, uzun vadede hafızanızı korumak için önemli bir yatırım.

Gününüzü Gözden Geçirmek

Her gece yatağa yattığınızda yaşadığınız günü gözden geçirmek “short term memory” olarak anılan ve Alzheimer’ın ilk zarar verdiği zihin işlevi olan kısa süreli hafızayı güçlendiriyor. Örneğin; o gün neler yediğinizi, hangi işleri hallettiğinizi veya arkadaşlarınızla nelere güldüğünüzü kendinize hatırlatmanız, hafızanızı güçlendirir. Kolay bir Alzheimer egzersizi değil mi?

Sık Sık Nostalji Yapmak

Kısa süreli hafızayı güçlendirmek için günlük anıların üzerinden geçmek ne kadar faydalıysa uzun süreli hafızayı güçlendirmek için nostalji yapmak da en az o kadar etkili. Bu yüzden geçmiş yıllara ait anıları ve hikayeleri arkadaşlarınızla paylaşabilir; albümlere ya da videolara bakarak o günlere dair detayları sık sık anarak beynin uzun süreli hafıza bölgesini koruyabilirsiniz.

Yeni Bir Yabancı Dil Öğrenmek

Yeni bir yabancı dil öğrenmek için geç kaldığınızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Evet yeni bir dil öğrenmek küçük yaşlardayken daha kolay ama her yaşta mümkün! Üstelik öğrendiğiniz her yeni kelime hafızanızın güçlenmesi için bir basamak olacaktır.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
2 + 0 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.