Kanser Hastaları İçin Doktor Hasta İlişkisi Nasıl Olmalı?

Buradasınız

Sev 05 Nisan 2018

Kanser tedavisinde, doktorlarla kurulan iletişim çok önemli. Çünkü doğru iletişim, hasta için en iyi ve doğru tedaviyi uygulamanın ve hastanın kendini rahat ve güvende hissetmesinin önemli bir parçası. Şimdi bakalım kanser vakalarında doğru doktor hasta ilişkisi kurmak için yapılması gerekenlere...

Doktorunuzdan Bilgi Saklamayın

Kanserin hayatınızı nasıl etkileyeceğiyle ilgili endişelerinizi doktorunuzla konuşabilirsiniz. Ama bunu yaparken doktorunuzdan asla bilgi saklamayın. Alışkanlıklarınız, gurur duymadığınız şeyler olsa dahi (örneğin, sigara ve alkol içmek gibi), doktorunuzla paylaşmaktan çekinmeyin.

Hastalığın Ne Kadarını Bilmek İstiyorsunuz?

Kanser ve tedavisi hakkında ne kadar şey bilmek istediğinize karar vermek, sağlıklı bir doktor hasta ilişkisi için ilk adımdır.

Bazı kişiler, kanserle ilgili her şeyi bilmek ister ve tedavilerinde onları nelerin bekleyeceğini tam olarak anlamaya çalışır. Kimileri ise çok fazla bilginin ağırlığından hoşlanmaz ve olumsuz etkilendikleri için ihtiyaç duyacakları bazı basit bilgilerle yetinmek ister. Bu konuda doktorunuza neyi ne kadar bilmek istediğinizi söylemekten çekinmeyin.

Bilgi Verme ve Bilgi Alma

Her doktorun hastalarına kanser ve kanser tedavisi hakkında bilgi verme yolu farklıdır. Bazı doktorlar ve hastaları, diğerlerinden daha iyi dinleyici ve paylaşımcıdır. Bu nedenle bir hasta için mükemmel olan doktor, herkes için iyi ve mükemmeldir diyemeyiz. Bu, doktorla hasta arasındaki iletişime bağlıdır.

Doktorun Söylediklerini Hatırlama

Her doktor ziyaretinde doktorun söylediği her şeyi hatırlamak kolay olmayabilir. Özellikle endişeli olduğunuz veya korktuğunuz zaman bu daha da güçleşir. İşte size, doktorunuzun anlattığı her şeyi hatırlamanıza yardımcı olacak bazı yollar:

Doktorunuzun Söylediklerini Not Alın

Böylece geri dönüp baktığınızda doktorunuzun özellikle vurguladığı şeyleri hatırlamak sizin için daha kolay olabilir.

Bir Aile Üyesi Veya Arkadaşınızı Yanınıza Alın

Sizinle birlikte muayeneye gelen kişi, sizin gözden kaçırdığınız veya unuttuğunuz soruları sormanıza ve not almanıza yardımcı olabilir. Aynı şekilde doktorun yanından ayrılmadan önce, her ikinizin de verilen talimatları anlamış olduğunuzdan emin olun.

Doktorunuz bir soruya cevap verdikten sonra daha fazla ayrıntıya ihtiyacınız olursa bunu ona sormaktan çekinmeyin. Bazen aynı soruyu başka bir şekilde tekrar sormak bile insanı rahatlatır. Kanser veya kanser tedaviniz hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, doktorunuzdan sizin için okuma materyalleri veya güvenilir web siteleri önermesini isteyin.

Ayrıca hastalığınız süresince 24 saat tıbbi destek hattı ve sağlıklı beslenme danışmanlığı gibi hizmetlerden faydalanabileceğiniz Kansere İnat Yaşasın Hayat Sigortası’nı incelemeyi de unutmayın!

Öğrenmek İstediğiniz Her Şeyi Sorun

Soru sormaktan çekinmeyin. Söz konusu hastalık olduğunda “saçma soru” diye bir şey yoktur. İşte size doktorunuzla konuşmanızda ve kanser hakkında bilgi sahibi olmaya başlamanızda yardımcı olabilecek bazı temel sorular:

Hangi kanser türüne sahibim?

Kanserimin evresi ne? Bu benim için ne anlama geliyor?

Hangi tedaviyi öneriyorsunuz?

Başka tedavi seçenekleri var mı?

Bu tedavilerin faydaları ve riskleri neler?

Tedaviye ne zaman başlamam gerekiyor?

Tedavi ne kadar sürecek?

Hangi ilaçları alacağım? Bunlar ne işe yarayacak?

Tedavi sırasında kendimi nasıl hissedeceğim?

Varsa, ne gibi yan etkilerle karşılaşacağım?

Yan etkiler hakkında neler yapılabilir?

Tedavi süresince çalışabilecek miyim?

Tedaviden sonra çocuk sahibi olabilecek miyim?

Arayıp soru sorabileceğim en uygun zaman nedir?

Ciddi bir sorunum olduğunda nasıl iletişim kuracağım? Bu acil durumlar, mesai sonrası, tatil günleri veya hafta sonlarına denk gelirse ne olacak?

Sağlığım hakkında başka kimler bilgi sahibi olmalıdır?

Diğer doktorlarım kanserimi bilmeli mi?

İkinci Görüş Alma

Kanser tedavisi ile karşı karşıya olduğunuzda, başka bir doktorun görüşünü almak, varsa farklı tedavi yöntemleri hakkında fikir sahibi olmayı istemek oldukça normaldir. İkinci bir görüş alma, hastalığınızın tanı ve tedavisinden emin olmanız açısından tavsiye edilmektedir.

Yan Etkiler

Doktorunuzun, daha önceden kullandığınız ilaçlara vücudunuzun gösterdiği reaksiyonları bilmesi de çok önemli. Kanser hastaları, ağrı, nefes alma, uyku, bulantı, iştah, bağırsak rahatsızlıkları, yorgunluk hissi ve diğer başka sorunlarla karşılaşabilir. Ve bunların bir kısmı doktorunuzun yardımıyla engellenebilir veya daha az sorunla karşılaşmanız sağlanabilir. Bu nedenle şunları doktorunuzla paylaşmayı ihmal etmeyin:

Yaşadığınız sorun

Belirtiyi fark ettiğiniz gün ve saat

Ne kadar kötü olduğu

Belirtiyi vücudunuzda hissettiğiniz yer

Ne kadar sürdüğü

Bu belirtiyi iyiye ve kötüye götürecek şeyler

Günlük hayatınızı nasıl etkilediği.

Tedavi gördükten sonra doktorunuza yan etkiler hakkında neyin işe yarayıp neyin yaramayacağını bildirin. Birçok kişi kontrol altındayken yan etkileri denetleyebilmek için birden fazla yol denemek zorunda kalabilir.

Üzgün, bunalmış veya umutsuz hissettiğiniz zamanlar olacaktır. Kanserle ve tedavisiyle ilişkili birçok duygusal sıkıntı ortaya çıkabilir. Bu duygulardan kurtulmak uzun sürerse doktorunuza bildirin.

Hastanede Endişelerim Hakkında Kimlerle Konuşabilirim?

Bazen doktorunuzla anlaşmazlık yaşayabilirsiniz. Bu gibi durumlarda danışabileceğiniz ve yardım alabileceğiniz kişiler bulabilirsiniz. Hemşirenizle, bir sosyal hizmet uzmanıyla ya da bir hasta hakları savunucusuyla konuşabilirsiniz. Bu kişiler size destek verebilir ve düşüncelerinizi düzenlemenize yardımcı olabilirler. Yine sizin izninizle doğrudan doktorunuzla konuşabilirler.

Doktor-Hasta İlişkisinde Sorunlar

Bazen doktorunuzla iletişim sorunu yaşadığınız dönemler olabilir. Bu gibi zamanlarda, durumun umutsuz olduğuna karar vermeden önce sorunu çözmeyi deneyin. Öncelikle, doktorunuza endişelendiğiniz konuda dürüst ve açık olun. Doktor hasta ilişkisi çerçevesinde sohbeti şu şekillerde başlatmayı deneyebilirsiniz:

"_________ sebebiyle sizinle iyi iletişim kurmadığımızdan endişeliyim."

"Sizinle _________ hakkında konuşmam gerekiyor. Bunu tartışabilir miyiz?"

"Çok meşgul olduğunuzu biliyorum, fakat sizinle _________ üzerine görüşmek istiyorum. Bunun için bir zaman planlayabilir miyiz?"

"___________ 'ı anlamakta zorlanıyorum. Bana yardımcı olabilir misiniz?"

Eğer sorunu kontrol ve tedaviniz sırasında çözemiyorsanız, tartışmak için doktorunuzdan özel bir gün isteyin. Sorun çözülemeyecek türdense üçüncü bir kişiden, örneğin aile fertlerinizden ya da yakınlarınızdan, doktorunuzla konuşması için yardım isteyebilirsiniz. Eğer sorun yine de çözülemiyorsa yeni bir doktor arama zamanınız gelmiş demektir. Unutmayın, tedaviye başladığınız doktorla tedaviyi bitirmek zorunda değilsiniz. Söz konusu sizin bedeniniz ve sizin sağlığınız. Kendiniz için en iyi doktoru seçme hakkına sahipsiniz.

YORUM YAP

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
18 + 1 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Ör: 1+3 için 4 giriniz.